News

Cine sunt războinicii feroce pe care grupul Wagner i-a racolat. “Este o situație îngrijorătoare”

Combatanții nepalezi Gurkha sunt racolați de Evgheni Prigojin. Mercenarii Wagner îi primesc pe „cuțitarii lumii” în rândurile lor.
03.07.2023 | 08:03
Cine sunt razboinicii feroce pe care grupul Wagner ia racolat Este o situatie ingrijoratoare
ADVERTISEMENT

Combatanții Gurkha nepalezi, care sunt considerați războinici feroce, s-au alăturat grupului de mercenari Wagner, compania militară privată din Rusia care s-a revoltat împotriva președintelui rus Vladimir Putin în urmă cu o săptămână. Grupul Wagner a fost considerat mai eficient decât armata rusă, în special după ce mercenarii conduși de Evgheni Prigojin au câștigat pentru Rusia controlul asupra orașului Bakmut, un oraș mic, dar situat strategic în estul Ucrainei, după lupte feroce.

Interesul combatanților Gurkha pentru Rusia și grupul Wagner

Din 16 mai, autoritățile de la Moscova au permis străinilor să obțină cetățenia rusă după ce au efectuat un an de serviciu militar. Această decizie ar fi provocat un val de interes în Nepal, unde sute de tineri s-au alăturat grupului Wagner, relatează presa indiană The Economic Times. Unii dintre ei au luptat deja în armata nepaleză. „Aceasta este o situație îngrijorătoare. Guvernul nepalez nu este în măsură să facă nimic în această privință, deoarece au plecat în calitate individuală”, a declarat recent pentru EurAsian Times generalul-maior (r) Binoj Basnyat, analist strategic din cadrul armatei nepaleze.

ADVERTISEMENT

În timp ce cetățenia rusă este o mare atracție pentru tinerii nepalezi, un alt factor este încetarea recrutării lor în armata indiană. Legăturile dintre Nepal și India au fost tensionate din nou atunci când guvernul indian a înlocuit anul trecut angajarea pe termen lung a nepalezilor cu contracte mai scurte și fără pensie. Câteva săptămâni mai târziu, Nepalul a oprit procesul de recrutare, vechi de 200 de ani, până când va exista mai multă claritate.

Cursuri de pregătire militară la ruși

Mai multe clipuri video au apărut pe rețelele de socializare care arată tineri nepalezi urmând cursuri de pregătire militară în Rusia. Un fost ofițer al  armatei nepaleze a declarat pentru The Diplomat că lucra ca agent de securitate în Dubai când a fost atras în Rusia de ofertele mai atractive. El a călătorit la Moscova ca turist și s-a înrolat în armată la un centru de recrutare din Rusia. Acum, Rusia nu mai cere cunoașterea limbii ruse pentru recrutarea străinilor.

ADVERTISEMENT

În timpul războiului din Ucraina, Rusia a început să le ofere mercenarilor grupului Wagner mai multe beneficii decât le oferă propriilor soldați. Recrutările în armata neregulată, cum ar fi cele de condamnați și cetățeni străini, sunt făcute de obicei de grupul Wagner, care are recruți din mai multe țări baltice și nordice. Anterior, au existat informații potrivit cărora tineri nepalezi s-ar fi alăturat armatei ucrainene pentru a lupta împotriva Rusiei.

https://www.youtube.com/shorts/nSZpD–ZvnA

Gurkha, războinici de elită

Combatanții Gurkha nepalezi sunt considerați războinici de elită (foarte temuți și datorită cuțitelor lor, sinistrle kukri), evidențiindu-se în special în armata colonială britanică, dar fiind recrutați de mai multe alte țări, precum India, Franța și Singapore. Războiul din Ucraina i-a aruncat pe Evgheni Prigojin și pe grupul Wagner în lumina reflectoarelor. Mass-media a relatat superioritatea combatanților Wagner față de armata rusă, aceasta din urmă și comandanții ei fiind criticată desoebit de dur de Evgheni Prigojin, critici însoțile de injurii.

ADVERTISEMENT

Rebeliunea Wagner și minciunile lui Putin

Lumea a urmărit cu mare atenție sâmbătă, 24 iunie, în timp ce trupele grupului paramilitar Wagner, care, potrivit liderului lor, Evgheni Prigojin, erau în număr de 25.000, s-au întors împotriva armatei ruse și au amenințat că vor răsturna guvernul lui Vladimir Putin. Președintele bielorus Alekandr Lukașenko și-a asumat după-amiază rolul de mediator, oferindu-se să primească trupele Wagner în țara sa pentru a evita o baie de sânge. S-a ajuns rapid la un acord tripartit, iar rebeliunea a luat sfârșit.

În seara zilei de luni, Vladimir Putin s-a felicitat că a evitat un război civil. Iar Rusia va fi „mai puternică” după această rebeliune eșuată, a declarat ministrul său de externe, Serghei Lavrov. În opinia multor observatori, însă, stăpânul Kremlinului a fost slăbit de rebeliunea Wagner. În fața dificultăților cu care se confruntă armata rusă în războiul său cu Ucraina, grupul Wagner a fost un sprijin esențial. Iar faptul că Putin l-a denumit „trădător” pe Prigojin, care a „înfipt un cuțit în spate” țării, ca mai apoi să-l exonereze de orice acțiune penală, nemaivăzut în URSS și în Rusia, denotă că sunt multe necunoscute la originea și încetarea rebeliunii Wagner.

ADVERTISEMENT

Salarii motivante pentru nepalezi

Victoria mercenarilor Wagner în orașul ucrainean Bahmut, obținută recent, a creat o aură de curaj în jurul lor. Grupul Wagner a ajuns să fie cunoscut pentru codul său strict de solidaritate și loialitate, atât față de grup, cât și față de Rusia. Cunoscut și pentru sălbăticii, cum a fost uciderea macabră a unui dezertor cu un baros. Se spune că Wagner este controlat indirect de serviciile secrete rusești, care îi furnizează arme și, de asemenea, facilități militare rusești pentru instruire.

Mercenarii Wagner îi oferă, deasemenea, lui Vladimir Putin posibilitatea de a nega operațiunile militare rusești în alte țări și îl ajută să ascundă moartea unor ruși în operațiuni externe.  Grupul Wagner a operat în țări africane și arabe afectate de conflicte. Evgheni Prigojin plătește până la 2.500 de dolari recruților săi, în condițiile în care venitul mediu lunar în Rusia este cu mult sub 1.000 de dolari. Pentru tinerii nepalezi, aceasta este o sumă destul de mare.

„Wagnerii” Companiei Indiilor de Est

Grupul Wagner, deși este cel mai cunoscut în prezent, nu este singura companie militară private celebră. De fapt, cu două secole în urmă, și Compania Indiilor de Est avea o armată privată. Cu toate acestea, aceasta lucra în numele Coroanei britanice. Companiile militare private, în forma lor actuală, au apărut pentru prima dată în timpul Războiului Rece, când țările occidentale le-au încredințat misiuni sensibile, deoarece acestea ofereau un parvan eficient. În timpul războaielor americane din Irak și Afganistan, numărul companiilor militare private și al contractorilor a crescut brusc. Guvernele și corporațiile occidentale le-au angajat pentru securitate, protecția convoaielor, logistică și salvări.

Precedentul Blackwater

Acestea au devenit celebre după ce o mare companie militară privată, Blackwater, a stârnit controverse pentru comportamentul său în Irak. Blackwater, cunoscută mai târziu sub numele de Academi, care a fuzionat cu diverse alte companii de securitate pentru a forma Constellis Holdings, a fost una dintre cele mai mari companii militare private. Aceasta a fost înființată de un fost membru al forțelor navale americane, Erik Prince, și a obținut contracte de la guvernul SUA.

Gărzile Blackwater au împușcat mortal 17 civili în Piața Nisour din Bagdad în 2007. Împușcăturile au reprezentat un moment de răscruce în ocupația americană în Irak și au contribuit la refuzul Irakului, în anul următor, de a accepta un tratat care să permită trupelor americane să rămână în țară după 2011, potrivit New York Times.

Operațiuni din umbră și misiuni murdare

Erik Prince, fondatorul Blackwater, a nutrit ambiția de a construi o mega-companie militară privată în Ucraina în asociere cu guvernul înainte de invazia rusă, a relatat revista Time în 2021. Prince spera să angajeze veteranii de luptă din Ucraina într-o companie militară privată. De asemenea, el dorea o bucată mare din complexul militar-industrial al Ucrainei, inclusiv din fabricile care produceau motoare pentru avioane de luptă și elicoptere.

Planul său complet, datat iunie 2020 și obținut în exclusivitate de revista Time, includea o „foaie de parcurs” pentru crearea unui „consorțiu de apărare a aviației integrat pe vertical” care ar putea aduce venituri și investiții de 10 miliarde de dolari. Companiile militare private oferă în aparență servicii de securitate pentru întreprinderi, gărzi pentru VIP-uri și servicii de salvare, dar deseori acestea operează în umbră și desfășoară misiuni de luptă care ar putea fi prea riscante sau controversate pentru soldații armatelor regulate. Diverse convenții internaționale au interzis implicarea mercenarilor în războaie.

”Frenezie” pe piața companiilor militare private în Ucraina

A existat „o frenezie pe piața” pentru contractori privați în Ucraina, a declarat anul trecut, după invazia rusă, Robert Young Pelton, un autor canadian-american și expert în domeniul companiilor militare private, pentru BBC. Pe fondul unui război barbar în Ucraina, a relatat BBC, contractorii privați americani și europeni au declarat că sunt din ce în ce mai interesați de oportunități, de la misiuni de „extracție” la ajutor în domeniul logisticii.

Contractorii au fost angajați pentru sume cuprinse între 30.000 și 6 milioane de dolari pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din Ucraina, a declarat Pelton. Cifra cea mai mare se referă la grupuri întregi de familii care doresc să plece cu bunurile lor. Un raport al Aerospace & Defense News a estimat dimensiunea industriei militare și de securitate private la nivel mondial la 224 de miliarde de dolari în 2020 și a prognozat că aceasta va ajunge la 457 de miliarde de dolari în 2030.

 

ADVERTISEMENT