Life

Ciorbe și supe din România, top 5 rețete ieftine. Și începătorii le pot face

Ciorbe și supe din România, un top 5 al rețetelor care nu costă mult. Și cei mai nepricepuți pot să le gătească fără griji
09.02.2023 | 09:00
Ciorbe si supe din Romania top 5 retete ieftine Si incepatorii le pot face
Top 5 cele mai delicioase ciorbe și supe din țara noastră. Bucătarii le pregătesc des și au ingrediente extrem de accesibile. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ciorbe și supe din România, un top 5 mai mult decât delicios. Rețete ieftine, savuroase și care se fac imediat. Sunt gustoase, sănătoase și perfecte pentru un prânz alături de întreaga familie. FANATIK îți recomandă să le încerci neapărat!

Ciorbe și supe din România, top 5

În clasament aproape că nu aveau cum să nu se regăsească ciorba de perișoare, cea de pește, mult îndrăgita ciorbă de burtă și alte minunății. Le luăm pe rând, dar oferim și ingredientele și mai ales modul de preparare, unul fără de care nu ați putea să duceți la bun sfârșit rețeta.

ADVERTISEMENT

Ciorba de perișoare

Aceasta este una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiționale românești, de multe ori fiind regăsită la evenimente importante. Este un preparat culinar care nu are nevoie de niciun fel de prezentare.

Ingrediente: 1 kilograme de carne de porc, pui sau oricare vă place mai mult, 500 ml de smântână, 200 grame de orez, 1 ou, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă, o jumătate de țelină, o legătură de pătrunjel proaspăt tocat, borș, sare, după gust.

ADVERTISEMENT

Mod de preparare ciorbă de perișoare. Ce trebuie să faci: 

  1. Legumele se taie cubulețe sau se dau prin răzătoarea mai mare. Ceapa se toacă mărunt
  2. Se pun la fiert împreună cu aproximativ 3 litri de apă și se lasă pe foc circa 20 de minute
  3. Carnea tocată se amestecă cu orezul spălat și scurs bine. Se adaugă un ou și se formează perișoarele cât o nucă. Mâinile trebuie să fie ude
  4. Perișoarele se adaugă în apa clocotită și după 30 de minute se pune borșul
  5. Se mai lasă pe aragaz 2-3 minute și după ce s-a stins focul se adaugă pătrunjelul tocat și sarea
  6. Pentru mai mult gust ciorba se poate drege cu smântână.

Ciorbă de pește

Acest fel de mâncare este foarte des întâlnit în zona de sud-est a țării noastre. Locuitorii de pe malul Dunării adoră acest preparat culinar, unul care intră direct în top ciorbe și supe din România. O să fiți impresionați, n-are cum să nu vă placă

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru ciorba de pește: Ai nevoie de 2 kilograme de crap, 600 grame de smântână, 50 ml de ulei de floarea soarelui, 1 kg de cartofi, 4 ouă, 2 cepe, 2 morcovi, 2 rădăcini de păstârnac, o bucată de țelină, o căpățână de usturoi, borș, o legătură de leuștean verde și sare.

Mod de pregătire ciorbă de pește. Pașii de urmat: 

  1. Peștele se curăță de solzi, se taie bucăți, se spală bine și se pune la fiert cu un praf de sare. Se lasă să treacă câteva clocote, apoi se oprește focul
  2. Se scoate carnea din oală și se strecoară zeama care se pune din nou la fiert
  3. Legumele se curăță, se spală și se taie cât mai mărunt
  4. Ceapa se călește împreună cu rădăcinoasele, apoi se pun în zeama de la pește
  5. Se adaugă cartofii curățați și tăiați cubulețe și se fierb la foc potrivit
  6. Când legumele sunt aproape gata se adaugă borșul și se mai lasă câteva minute
  7. Într-un alt vas se pun ouăle, usturoiul făcut mujdei și smântâna și se omogenizează împreună
  8. Se toarnă totul în oala cu ciorbă și se mai lasă aproximativ 10 minute până când se oprește aragazul
  9. Se amestecă foarte ușor și se presară la final leușteanul tocat cât mai mărunt.
ADVERTISEMENT

Ciorbă de burtă

Dacă tot vorbim despre ciorbe și supe din România atunci chiar nu avea cum să lipsească această minunăție culinară. Pentru că, adevărul este că, discutăm, pur și simplu, despre un deliciu în bucătărie, despre o ciorbă care nu are voie să lipsească din meniu.

Ingrediente: 1 kilogram de burtă fiartă de vită, 1 kilogram de smântână, 5 ouă, 1 cartof, 1 ardei, 1 țelină, 1 ceapă, usturoi, oțet și sare, în funcție de preferințele fiecărei gospodine în parte.

Cum se pregătește ciorba de burtă

Legumele se fierb bine și apoi se pasează pentru a fi amestecate cu ouăle. Se adaugă întreaga compoziție în apa în care au stat legumele pe aragaz și apoi se pune burta care a fost tăiată fâșii cât mai mici. Spre final se adaugă oțet, usturoi și sare. Poftă bună!

Ciorbă de fasole

Ingrediente: 500 de grame de fasole uscată, ciolan afumat, 50 ml de ulei, 3 linguri de pastă de tomate, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 țelină, 1 ardei gras, o legătură de leuștean verde, cimbru și sare.

Mod de preparare ciorbă de fasole:

  1. Fasolea se alege cu o seară înainte de a ne apuca de gătit. Se lasă la înmuiat peste noapte în apă rece
  2. Ciolanul se taie cubulețe și se pune la fiert într-o oală cu suficientă apă
  3. Legumele se taie și se adaugă peste carne. La fel și fasolea și se lasă pe aragaz până când se înmoaie bine
  4. Se adaugă cimbru și sare. Ceapa se călește într-o tigaie cu puțin ulei, după ce a fost mărunțită
  5. Peste ceapa sticloasă se adaugă pasta de tomate și se amestecă până când se formează o pastă
  6. Se adaugă în oală și se mai lasă la foc potrivit pentru 5 minute. La final se pune leușteanul verde.

Supă de roșii cu găluști, un deliciu în top ciorbe și supe din România

Ingrediente: 500 grame de roșii, 2 cutii de roșii decojite, 3 ouă, 3 linguri de ulei, 1 ceașcă de griș, 1 ceapă, 1 morcov, 1 țelină, sare și piper, leuștean verde.

Mod de pregătire. Cum realizează bucătarii acest preparat culinar: 

  1. Roșiile se opăresc preț de câteva minute pentru a fi curățate ușor. Se taie cubulețe
  2. Legumele se curăță, se spală și se toacă cuburi
  3. Se pun la călit morcovii, țelina și ceapa. Se adaugă roșiile opărite și cele din cutie
  4. Se toarnă 4 litri de apă și se lasă la fiert zarzavatul
  5. Găluștele se fac prin separarea albușului de gălbenuș. Albușurile se bate cu un praf de sare până devin pufoase, apoi se pun gălbenușurile și grișul în ploaie
  6. Se ia oala de pe foc și se strecoară supa. Se pasează zarzavatul cu ajutorul unei strecurătoare până se formează o pastă
  7. Se pune oala din nou pe aragaz și se adaugă zarzavatul pasat. Se formează găluștele cu lingura
  8. Se lasă la fiert totul până când găluștele sunt gata. La sfârșit se pune leușteanul verde. Poftă bună!
ADVERTISEMENT