News

Negocierile pentru formarea unei majorități în Parlament, reluate. Cîţu, despre întâlnirea cu Ciolacu de joi: “Vrem un premier în jurul PNL”. Update

Negocierile pentru formarea unei noi majorități în Parlament au fost reluate. PNL poartă discuții cu foștii colegi de coaliție de la USR și cu PSD.
03.11.2021 | 18:31
Negocierile pentru formarea unei majoritati in Parlament reluate Citu despre intalnirea cu Ciolacu de joi Vrem un premier in jurul PNL Update
Fostul premier Florin Cîțu (sursa hepta.ro)
ADVERTISEMENT
03-11-2021
16:51

Cîţu: "Vom merge cu mandatul de a avea o majoritate în jurul PNL"

Florin Cîţu a precizat că la întâlnirea de joi de la Parlament cu Marcel Ciolacu singurul mandat pe care îl vor avea liberalii este acela de a convinge PSD-ul că singura majoritate poate fi creată în jurul PNL. Liderul liberal consideră că aceasta este singura soluţie pentru a putea ieşi din această criză politică.

“Am avut o discuţie la telefon cu Marcel Ciolacu. Vom avea o întâlnire mâine (n.r. joi) la Parlament, la Camera Deputaţilor, şi ne vom vedea pentru discuţii”, a anunţat Florin Cîţu, la sediul PNL.

Cîţu a precizat că PNL va avea un singur mandat la discuţie: “acela de a avea o majoritate în jurul PNL pentru a trece peste această criză”.

Liderul liberal mai spune că nu a fost stabilit încă un nume de premier.

“Propunerea PNL nu este făcută. Noi vrem un Guvern în jurul PNL, după aceea o să discutăm despre premier (…) Trebuie să avem o discuţie la masă poate că reuşim să îi convingem că singura majoritate care poată să treacă România prin criză este majoritatea în jurul PNL. Aşa mergem acolo, să le arătăm că putem să facem asta”, a explicat Florin Cîţu.

03-11-2021
16:41

Marcel Ciolacu anunţă că se va întâlni joi cu Florin Cîţu

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că a stabilit telefonic cu Florin Cîţu să se întâlnească în cursul zilei de joi. Liderul social-democrat nu exclude posibilitatea de a fi propunerea de premier a PSD la consultările de la Cotroceni. 

“Am avut o discuţie cu domnul Florin Cîţu, telefonic, să stabilim mâine la prânz. O să stabilim unde are loc întâlnirea, credem că va fi la Parlament. Nu m-am văzut cu Florin Cîţu. Ca să fie foarte clar”, a declarat, miercuri seară, Marcel Ciolacu.  

Ciolacu a explicat că la întâlnire vor discuta în special despre programul de guvernare.  

“Ne vedem mâine şi discutăm Programul de guvernare şi cum vedem noi lucrurile”, a mai spus liderul PSD.  

03-11-2021
15:31

Lucian Bode: Prim-ministrul este în responsabilitatea PNL

Lucian Bode a precizat la rândul său că discuțiile nu au avut în centru nume, ci doar faptul că PNL va face propunerea de prim-ministru.

„Am discutat despre modul în care se vor numi, începând cu prim-ministrul, cum se va stabili prim-ministrul, cum se vor stabili miniștrii.

Prim-ministrul este în responsabilitatea PNL să fie stabilit, fără alte comentarii, fără a discuta nume.

Parteneriatul cu președintele trebuie să fie respectat.

O discuție cu PSD și vom lua o decizie”, a spus Lucian Bode.

03-11-2021
15:22

Rareș Bogdan anunță o întâlnire cu PSD

Rareș Bogdan a precizat că nu au avut loc discuții despre un nume de premier.

„Nu am discutat de portofolii, de nume pe portofolii, nici numele premierului. A fost pe principii, obiective de guvernare”, a spus Rareș Bogdan.

Gheorghe Flutur precizează că vor avea loc discuții cu PSD, dar și cu foștii parteneri din coaliție, pentru a stabili ce nu a mers în trecut.

„Trebuie să vedem ce n-a funcționat, de ce s-a spart această coaliție și asta a fost problema pe care am ridicat-o eu, pentru a putea îndrepta dacă vrem să plecăm la drum, să ne asumăm ce nu a mers.

Coaliția ar fi trebuit să fie locul unde au loc dezbateri, chiar și tensiuni și să fie lăsat Guvernul să funcționeze și tensiunile politice să nu fie duse în Guvern.

Toate discuțiile au fost binevenite, să învățăm din greșeli.

A fost o primă rundă de discuții, vom avea cu PSD discuții, cred că vom avea o a doua rundă cu cei de la USR. Sperăm să găsim soluția cea mai potrivită, încă nu am decis”, a spus Gheorghe Flutur.

De asemenea, Rareș Bogdan a precizat că vor avea loc discuții cu cei de la PSD în această seară.

„În această seară vom sta de vorbă și cu cei din PSD. Nu avem o oră și o locație. Putem să ne vedem și în parc”, a mai spus Rareș Bogdan.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public conform cărora Florin Cîțu s-a autopropus pentru funcția de premier, Rareș Bogdan a comentat:

„Vom sta de vorbă despre asta, nu am discutat azi variante de premier, președintele PNL, conform cutumei, conform hotărării Consiliului Național și a Birourilor Permanente, este propunerea de premier. Domnul Cîțu e premier interimar în continuare”, a mai spus Bogdan.

03-11-2021
13:29

Dacian Cioloș, după runda de discuții cu PNL: ”Am acceptat ca PNL să dea premierul”

Președintele USR Dacian Cioloș a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanții PNL, că s-a discutat despre refacerea coaliției de guvernare și despre modul în care ar putea funcționa aceasta.

Cioloș cere formațiunii conduse de Florin Cîțu să vină cu un mesaj clar, diseară sau mâine, în privința disponibilității de a reface coaliția de guvernare.

În ceea ce privește postul de premierul, liderul USR spune că PNL-ului îi revine poziția. Întrebat dacă l-ar accepta pe Cîțu în fruntea Executivului, Cioloș a spus: ”Poziția noastră o știți deja” (n.r. cea de a nu-l accepta pe liderul PNL).

”În acest stadiu, important pentru noi a fost să vedem dacă există o dorință de refacere a coaliției. Am simțit că există această disponibilitate. 

Le-am spus colegilor de la PNL că așteptăm să aibă discuția cu PSD, să-și facă calcule, iar apoi să vină cu un răspuns dacă vom merge înainte cu negocierile sau nu. Pe domnul Ciucă l-am accepta ca premier.

Acum ne lovim de o decizie a PNL-ului dacă vrea sau nu să refacă coaliția. E de notorietate poziția noastră și nu ne-am schimbat-o (n.r. legat de Florin Cîțu premier).

Pentru noi e simplu: diseară sau mâine, PNL să ne spună dacă vrea să refacem coaliția. Dacă da, de mâine începem negocierile .

N-am spus că prefer pe cineva în funcția de premier. Am acceptat ca decizia în privința premierului să fie a PNL. În acest stadiu, PNL-ul nu are încă o propunere de premier.

Nu știm dacă vom merge cu aceiași miniștri. În momentul de față discutăm despre conținut”, a spus Cioloș.

03-11-2021
12:49

Florin Cîţu: "Sunt șanse mari să se refacă coaliția cu USR"

Florin Cîțu a declarat că nu a ajuns departe cu negocierile pentru scaunele ocupate în guvern, discutându-se mai mult pe programul de guvernare. Referitor la propunerile de premier, liderul PNL spune că este dreptul oricărui partid să vină cu un nume de prim-ministru la consultările cu Klaus Iohannis.

După discuțiile cu cei de la USR, liderul PNL susține că sunt șanse mari să se formeze o coaliție între liberali și USR.

”Am avut o discuție foarte bună. A semănat și cu o terapie de grup ceea ce este bine. Am discutat despre principii și programul de guvernare. Am agreat principiul de a reface coaliția. Am agreat că trebuie să fie un acord de coaliție în detaliu.

Nu am discutat despre premier, ci despre principiu că trebuie să fie de la PNL, nu am discutat nume de persoane. Sunt șanse mari să se refacă coaliția, eu am ieșit optimist de la discuții”, a declarat Florin Cîțu.

03-11-2021
11:44

Kelemen Hunor anunță că UDMR va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier

După PNL și PSD, UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, a anunțat că și formațiunea pe care o conduce merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier.

”UDMR va avea propunere de premier cu care vom merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări. Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliție – indiferent că va fi o coaliție PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – primul-ministrul să fie dat de cea mai mică formațiune, cea care reprezintă stabilitatea.

Se poate vorbi despre faptul că UDMR are doar 6-7% în parlament, dar nu acesta este important! Este mai important să abordăm problema formării guvernului din perspectiva faptului că premierul ar trebui desemnat din partea acelei formațiuni politice, care a fost vocea rațiunii și a consecvenței în ultima perioadă și a cărei propunere este o persoană integratoare, care să coaguleze toate forțele politice responsabile”, a scris liderul UDMR pe Facebook.

03-11-2021
11:02

Dacian Cioloș: ”E nevoie de un guvern cât mai rapid”

Dacian Cioloș, fosta nominalizare de premier desemnat, spune că PNL trebuie să se decidă cât mai repede dacă dorește refacerea coaliției sau un acord cu PSD.

Liderul USR a mai punctat faptul că partidul său dorește păstrarea structurii executivului care a fost decisă în urmă cu un an.

”După aceste întâlniri, PNL ar trebui să decidă foarte clar: refacerea coaliției sau un acord cu PSD. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cât mai rapid. Deja am pierdut prea mult timp. Există soluția refacerii coaliție pe masă, dar PNL trebuie să-și dorească acest lucru.

Ar trebui să stabilim un calendar de reforme. Să stabilim și elementele de bază ale fiecărei reforme. USR e gata, în zilele următoare, să susțină orice procedură în regim de urgență în Sănătate și Energie

Ar trebui să realizăm și structura bugetului pe anul viitor și să ne punem de acord pe luarea deciziilor pe partea guvernamentală și în Parlament. Structura guvernului, așa cum am discutat-o acum un an, ar trebui menținută”, a declarat Cioloș.

03-11-2021
10:57

Florin Cîțu, înainte de negocierile cu USR: ”Mergem cu mandat de guvernare în jurul PNL, cu premier liberal”

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, înaintea negocierilor cu USR că formațiunea pe care o conduce merge la discuții cu un ”mandat de guvernare în jurul PNL, asta înseamnă premier liberal”. După discuțiile cu USR, PNL va avea negocieri și cu PSD.

”Este o discuție. Este clar un pas important făcut din partea noastră. Toate principiile liberale sunt pe masă. Discutăm (n.r. dacă ar accepta aceiași miniștri de la USR), după aceea vedem.

Eu aș vrea să calculați matematic și o să vedeți că avem voturile necesare pentru a trece acest guvern (n.r. cu USR).

Avem același program de guvernare de la care nu facem rabat. Mergem cu un mandat de guvernare în jurul PNL, ceea ce înseamnă premier de la PNL”, a spus Cîțu.

03-11-2021
10:05

Ludovic Orban spune că nu va vota un Guvern PNL-PSD: ”Singura soluție este refacerea coaliției de centru-dreapta”

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că ”singura soluție normală, de guvernare a României este refacerea coaliției de centru dreapta”.

Acesta a dezmințit zvonurile conform cărora el și colegii plecați din grupul parlamentar al PNL nu ar vota un Executiv PNL-USR-UDMR.

Vreau să dezmint categoric speculațiile lansate în presă de manipulatori din echipa câștigătoare sau din altă zonă, care încearcă să acrediteze ca scuză pentru conducerea PNL și pentru dorința celor mai mulți din conducerea PNL și a lui Iohannis de a face guvern cu PSD, faptul că nu se mai poate reface coaliția de centru dreapta din cauza retragerii parlamentarilor care s-au dezafiliat din grupul PNL

Ca atare, alături de toți colegii parlamentari, lucrurile sunt foarte simple: nu vom sprijini decât un guvern de centru-dreapta care să aibă la bază programul ”dezvoltăm România”, un program care să asigure dezvoltare, creștere economică, creșterea calităților serviciilor”, a spus Orban, într-o conferință de presă.

Fostul premier a mai adăugat că a purtat o discuție cu colegii săi, iar decizia e foarte clară: ”Nu vom vota un guvern PNL-PSD, să fie clar”.

03-11-2021
09:08

Marcel Ciolacu: ”PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”

Într-o declarație făcută miercuri dimineața la sediul din Kiseleff al formațiunii pe care o conduce, președintele social democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD este dispus să își asume guvernarea, astfel că va merge la consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis cu o propunere de prim-ministru.

”PSD este dispus să îşi asume actul de guvernare. Cred că acest bâlci, de două luni de zile, cu desemnări de prim-miniştri, ştiind că nu vor trece, cu programe de guvernare, cu rezoluţii în miezul nopţii care nu au nicio legătură cu problemele românilor cred că este cazul să înceteze.

Să nu credeți vreo clipă că eu nu o sa cer mandat ca PSD să propună un premier. Să nu credeți că noi vom face o construcție politică aberantă. PSD va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”, a anunțat Marcel Ciolacu.

03-11-2021
07:36

Negocieri PNL-USR. S-a aflat când încep discuțiile și care sunt mandatele celor două echipe

Echipele de negociere ale PNL şi USR se întâlnesc miercuri la prânz pentru a discuta despre formarea noului cabinet, potrivit unor surse citate de Agerpres. Negocierile vor fi conduse de Florin Cîțu, pentru PNL, și de Dacian Cioloș, penntru USR. 

Liderul USR Dacian Cioloş s-a arătat destul de rezervat cu privire la rezultatele negocierilor, spunând că nu înțelege exact ce presupune „flexibilizarea mandatului” de negociere de către PNL

„Eu nu am mai multă claritate. Asta cu flexibilizarea mandatului am tot auzit-o, dar încă nu ştim ce înseamnă flexibilizarea şi în ce direcţie vrea să o ia PNL. Am înţeles că vor un Guvern cât mai rapid. Păi dacă ar fi vrut un Guvern cât mai rapid, îi dădea un mandat premierului desemnat Ciucă încă de acum zece zile să negocieze o majoritate”, a declarat Dacian Cioloş la B1 Tv.

El crede că nu este necesar un nou program de guvernare, ci doar un calendar de punere în practică a celui existent. 

După ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier, PNL joacă la două capete în încercarea de a produce un executiv cu puteri depline. După ședința Biroului Permanent Național (BPN) al partidului, decizia este de a se începe negocieri atât cu foștii parteneri de la USR, cât și cu PSD.

Negocierile vor fi însă foarte dificile, pentru că, după plecarea fostului președinte al PNL Ludovic Orban din grupul PNL, partidul nu ar mai avea suficiente voturi într-o combinație cu USR și UDMR, fiind nevoit să apeleze și la voturile parlamentarilor minorităților naționale.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, atât Florin Cîțu, cât și alți lideri ai partidului au declarat, în repetate rânduri, că nu vor guverna alături de PSD. Ideea a fost susținută și de președintele Klaus Iohannis, care a atacat în repetate rânduri partidul condus de Marcel Ciolacu.

Mandatul liberalilor: Fără nume! Ce spune Nicolae Ciucă

Potrivit anunțului făcut de fostul premier desemnat Nicolae Ciucă la finalul BPN, PNL nu a stabilit nici un nume de premier și nici ce portofolii este dispus să cedeze.

ADVERTISEMENT

Nu s-a stabilit absolut nimic, vă spun cât se poate de onest şi sincer. Urmează ca mâine echipa de negocieri să se întrunească şi să stabilească elementele de negociere şi, în funcţie de modul de în care decurg negocierile, se întorc în Biroul politic şi vom lua decizia”, a declarat ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

Echipa de negociere este condusă de preşedintele partidului, Florin Cîțu, şi din aceasta mai fac parte cei patru prim-vicepreşedinţi – Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Gheorghe Flutur – şi secretarul general Dan Vîlceanu. Mandatul de negociere a fost adoptat de BPN cu două abţineri.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă „flexibilizarea mandatului”

Acesta a explicat că în şedinţa Biroului Politic Naţional „s-a discutat doar flexibilizarea mandatului, pentru că a fost pe guvern minoritar”. „S-a permis echipei de negociere să poată să abordeze ambele partide (USR și PSD – n.red.) să vadă care ar putea fi condiţiile pentru guvernare”, a mai spus Ciucă.

A fost aprobată propunerea de flexibilizare a mandatului de negociere cu forţele democratice din Parlamentul României şi echipa de negociere”, a spus, la rândul său, președintele PNL Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Mandatul este foarte clar, de a negocia cu forţele democratice în Parlamentul României, şi cu USR şi cu cei de la PSD. Acum, ştiu că cei de la USR, unii colegi au spus că sunt probleme, la PSD avem şi acolo plângeri penale împotriva preşedintelui partidului şi aşa mai departe. Sunt peste tot probleme, important să ştie românii este că noi suntem gata sa rezolvăm această criză”, a mai spus premierul interimar.

PNL vine şi face un pas înainte, deşi celelalte partide nu au flexibilizat nimic, au rămas cantonate în opoziţia pe care au făcut-o întotdeauna”, s-a plâns liderul PNL, Florin Cîţu.

Mandatul liberalilor: Cîțu, „ascuns”

Fostul premier desemnat Nicolae Ciucă a refuzat să spună ce nume sunt vehiculate pentru postul de prim-ministru. „S-au dat foarte multe pe surse şi ca atare nu pot să comentez chestiunea, pentru că nu s-a stabilit nimic”, a închis discuția Nicolae Ciucă.

La rândul său, Florin Cîțu a anunțat că, deși nu sunt avansate nume, PNL nu renunță la postul de premier. „Nu se fereşte PNL, merge la aceste negocieri şi spune clar că noi vrem să facem această guvernare în jurul PNL, cu premier liberal şi avem decizia PNL care nu a fost modificată. Premierul este desemnat de preşedintele României şi vom discuta şi acest lucru”, a spus președintele liberalilor.

Noi vom merge la aceste negocieri cu strategie pentru fiecare în parte, dar un lucru rămâne cert: premierul este al PNL. În ambele variante mergem cu premier al PNL”, a mai spus Cîţu.

Negocierile vor începe în cursul zilei de miercuri.

La ce nu renunță PNL în mandatul de negociere

Președintele PNL a explicat, chestionat de jurnaliști, cum va negocia cu PSD. El a încercat astfel să atenueze contradicția dintre actuala atitudine și declarațiile repetate potrivit cărora nu va guverna niciodată alături de partidul lui Marcel Ciolacu.

Eu ce pot să le spun românilor este că nu vom modifica nimic din ceea ce noi am susţinut tot timpul, o guvernare liberală. M-am asigurat că în PNRR au fost incluse reformele, aceste reforme vor fi făcute aşa cum sunt incluse în PNRR, atunci, orice variantă şi oricine va încerca să modifice o virgulă în PNRR ar însemna că nu vom lua acei bani”, a mai declarat Florin Cîțu.

Reformele, pensiile, salariile, administraţia publică, toate sunt incluse în PNRR. În continuare, îi asigur pe români că orice guvernare vom face, nu vom devia de la obiectivele noastre de a avea o Românie modernă, liberală, cu parcurs european. Astăzi, legile justiţiei sunt în Parlamentul României, ele au trecut de Guvern. Ştiţi foarte bine că au fost adoptate în Guvern şi sunt în Parlament. Poziţia PNL rămâne aceeaşi”, a încheiat premierul interimar.

ADVERTISEMENT