Life

Clădirea monumentală din București ajunsă o ruină. Are o poveste aparte, dar mulți dintre locuitorii Capitalei nu știu de ea

Construcția istorică din București lăsată în paragină. Care sunt evenimentele care o reprezintă și de ce a ajuns în această situație.
19.05.2023 | 18:00
Cladirea monumentala din Bucuresti ajunsa o ruina Are o poveste aparte dar multi dintre locuitorii Capitalei nu stiu de ea
Construcția istorică din București lăsată în paragină. Care sunt evenimentele care o reprezintă și de ce a ajuns în această situație. Sursa foto: bucurestitv.net
ADVERTISEMENT

Clădirea monumentală din București ajunsă o ruină. Are o poveste aparte, dar mulți dintre locuitorii Capitalei nu știu de ea. Degradarea acestor tipuri de proprietăți este interzisă prin lege, proprietarii fiind amendați pentru că nu iau măsuri în acest sens.

Construcția istorică din București lăsată în paragină. Care sunt evenimentele care o reprezintă și de ce a ajuns în această situație

Fabrica de Bere Rahova este construcția istorică din București lăsată în paragină, fiind cunoscută sub această denumire începând cu anul 1948, după ce s-a instaurat regimul comunist. Politicienii de atunci au confiscat-o de la moștenitorii lui Dumitru Marinescu Bragadiru.

ADVERTISEMENT

Bărbatul care a trăit în perioada 1842 – 1915 a devenit cel mai mare producător de bere din România, la începutul secolului al XX-lea. De asemenea, antreprenorul a fost primul român care a transformat știința germană a producerii băuturii într-o industrie autohtonă de succes.

Industriașul a numit inițial construcția înființată în anul 1895, în Dumitru Bragadiru și Fiii. Acesta și-a început ucenicia la o vârstă fragedă în cofetăria și racheria negustorului Iancu Ștefănescu. A fost descris deosebit de harnic, cinstit și inteligent.

ADVERTISEMENT

Deși nu avea decât două clase primare, Dumitru Marinescu Bragadiru a început să lucreze alături de negustorul Iancu Ștefănescu. Așa a dovedit că are o inteligență comercială fenomenală, ”furând” meserie de la fabricile de rachiuri nemțești și de la nemții instalați în capitala României.

În anul 1877, în timpul Războiului de Independență, a luat în arendă câteva fabrici de spirt, pe care îl vindea apoi spitalelor care aveau grijă de răniți. Cu banii adunați a construit prima fabrică de alcool rafinat în comuna Bragadiru de lângă București.

ADVERTISEMENT

În 1890, fabrica a început să funcționeze cu cele mai bune instalații ale vremii, berea reușind să fie foarte apreciată de oameni. În 1948 a fost naționalizată de comuniști și a început să se numească Fabrica de Bere Rahova.

Fabrica de Bere Rahova, în ruină de ani buni

Fabrica de bere Rahova a ajuns o ruină la scurt timp după ce a fost vândută cu un milion de dolari. Fostul director al fabricii, Vifor Verșescu, susține că presupusa privatizare a fost, de fapt, sfârșitul companiei. De fapt, valoarea acesteia este mult mai mare.

ADVERTISEMENT

„În anul 1994, Fabrica de Bere Rahova ajunsese să producă o bere bună, putem spune chiar spre foarte bună. Problema fabricii nu a fost legată de retehnologizare sau de slaba calitate.

Problema fabricii de bere a venit din exterior. Noi, angajații din fabrică, eram porniți pe privatizarea MEBO. Am fost printre primele două sau trei societăți pornite să se privatizeze prin această metodă.

Acest fapt a atras alte grupuri de interese din afara fabricii care au făcut tot posibilul să intre în posesia ei pentru că era situată chiar în mijlocul Bucureștiului”, a spus fostul director, conform gandul.ro.

Angajații și conducerea fabricii au dorit păstrarea clădirii ca patrimoniu istoric și industrial, doar că edilii Capitalei nu au luat în calcul acest lucru. Foștii primari au declarat că astfel de instituții nu trebuie să funcționeze în centrul orașului.

Din păcate, Fabrica de Bere Rahova a fost abandonată de ani buni și a intrat în proces de degradare. Fostele clădiri găzduiesc în momentul de față oameni fără adăpost și tineri dependenți de substanțele interzise.

ADVERTISEMENT
Tags: