Sport

„Clasamente speciale” pentru jucătoarele găsite nevinovate pentru dopaj? Ce decizie vrea să ia WTA după „cazul Simona Halep”

WTA vrea să schimbe regulile după ce Simonei Halep i-a fost redusă suspendarea în cazul de dopaj. Astfel, în tenisul feminin ar putea apărea „clasamente speciale”.
20.03.2024 | 21:33
Clasamente speciale pentru jucatoarele gasite nevinovate pentru dopaj Ce decizie vrea sa ia WTA dupa cazul Simona Halep
„Clasamente speciale” pentru jucătoarele găsite nevinovate pentru dopaj? Ce decizie vrea să ia WTA după cazul „Simona Halep” FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

WTA se gândește serios să schimbe regulile în cazul jucătoarelor achitate de acuzațiile de dopaj sau cărora le-a fost redusă în suspendare, cum s-a întâmplat cu Simona Halep. Forul care guvernează tenisul feminin vrea să introducă „clasamente speciale”.

Simona Halep revoluționează ierarhia WTA. „Clasamente speciale” pentru jucătoarele găsite nevinovate pentru dopaj?

WTA ia în considerare schimbare regulamentului după cazul Simonei Halep, care a revenit la Miami Open cu un wildcard, după ce TAS i-a redus suspendarea pentru dopaj de patru ani la nouă luni

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau de concediu de maternitate, sportivele suspendate pentru dopaj nu beneficiază în prezent de un clasament protejat la întoarcere şi, de multe ori, trebuie să îşi refacă de la zero cariera.

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să analizăm acest aspect”, a declarat un purtător de cuvânt al WTA. „Calendarul exact pentru orice potenţială modificare a regulilor şi implementarea ulterioară a acestora va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri”.

ADVERTISEMENT

Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat – un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii – la US Open din acel an.

Românca a fost acuzată şi de o altă încălcare de regulament anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sangvini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj.

ADVERTISEMENT

Halep negat cu tărie acuzaţiile și primit permisiunea de a reveni la joc după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, perioadă pe care o ispăşise deja. Totuși revenirea pe teren n-a fost cu noroc. Fostu lider WTA a pierdut, scor 6-1, 4-6, 3-6, în fața Paulei Badosa, în primul tur de la Miami.

Momentan, Simona Halep, care nu este clasată în ierarhia WTA, va trebui să se bazeze pe wildcard-uri pentru a participa la cele mai importante turnee.

ADVERTISEMENT

„Am solicitat o astfel de regulă în trecut şi salutăm luarea ei în considerare acum”

Tara Moore, fost lider mondial la dublu, a declarat la începutul acestei luni că îi este greu să revină în top după ce a fost exonerată de încălcarea regulilor antidoping.

„Este grozav că Simona Halep reuşeşte să se repună pe picioare atât de repede. Păcat că nu este la fel pentru mine şi pentru alte jucătoare care au fost exonerate şi care nu sunt atât de sus pe totem”, a spus Moore, care se afla pe locul 77 în carieră la dublu în iunie 2022, când a fost forţată să se retragă din activitate timp de 19 luni după ce a picat un test antidoping.

„WTA are nevoie de o regulă conform căreia, dacă o jucătoare este găsită FĂRĂ VINĂ sau NEGLIJENŢĂ, ar trebui să primească măcar un clasament) de protecţie”, a adăugat britanica în vârstă de 31 de ani, care a fost exonerată de dopaj în decembrie 2023, după ce a dovedit că sursa testului său pozitiv a fost carnea contaminată.

Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a salutat demersul WTA de a lua în considerare o modificare a regulilor. „Timpul şi oportunităţile pierdute nu pot fi niciodată recuperate pe deplin”, a transmis directorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar.

Prin urmare, PTPA susţine ca sportivii exoneraţi de infracţiuni de dopaj să fie eligibili pentru un clasament special la revenirea lor în circuit. „Am solicitat o astfel de regulă în trecut şi salutăm luarea ei în considerare acum”.

ADVERTISEMENT