News

Cluburile din Centrul Vechi se redeschid la 1 iulie? Dificultăţile cu care se confruntă în perioada pandemiei: “Nimeni nu va veni cu mască, asta e clar!”. Exclusiv

21.05.2020 | 14:08
Cluburile din Centrul Vechi se redeschid la 1 iulie Dificultatile cu care se confrunta in perioada pandemiei Nimeni nu va veni cu masca asta e clar Exclusiv
ADVERTISEMENT

Centrul Vechi al Capitalei, care până la declanşarea pandemiei a fost unul dintre cele mai vibrante locuri din Bucureşti, este acum pustiu. Chiar şi după încheierea stării de urgenţă, cluburile, barurile şi terasele de pe străzile înguste din centru sunt închise şi pe stradă sunt doar câţiva trecători răzleţi. 

Cluburile din Centrul Vechi se redeschid la 1 iulie? “Noi aşa sperăm!”

Însă, proprietarii din Centrul Vechi sunt în bloc starturi pentru a-şi redeschide afacerile şi aşteaptă doar anunţul autorităţilor care să le permită să facă acest lucru. Fiecare zi în care un local stă închis aduce pierderi, mai ales în condiţiile în care intrăm într-o perioadă prolifică pentru terasele şi barurile din centru, odată cu apropierea verii.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu unul dintre managerii de cluburi din Centrul Vechi. Marius deţine clubul Tunes şi a povestit care sunt provocările cu care se confruntă în această perioadă, post-stare de urgenţă.

“În niciun club nu o să vină lumea cu mască pe faţă, seara. Şi mai ales cu distanţare fizică”

Pentru cluburi, criza nu s-a încheiat. Distanţarea fizică este una dintre regulile de acum şi după cum spune el, “în niciun club nu o să vină lumea cu mască”. Totuşi, el rămâne optimist şi speră ca de la 1 iulie totul să revină la normal:

ADVERTISEMENT

“În momentul de faţă, criza pe care o resimţim mai mult este că, dacă lumea nu va fi atentă în perioada următoare, riscăm ca legiferatorul să revină la reguli mai stricte. Au fost episoadele astea prin Herăstrău, ştii la ce mă refer. Nu cred că se va întâmpla. Speranţa este ca la mijlocul lunii iunie să se încheie întreaga nebunie şi ca în luna iulie să o începem normal. Adică, în iulie să fie situaţia perfect reparată.

Trebuie să mai treacă o perioada să se asigure autorităţile că vom putea merge şi fără măşti. Pentru că în niciun club nu o să vină lumea cu mască pe faţă, seara. Şi mai ales cu distanţare fizică. Oricum, este foarte dificil. Este greu să îi faci pe tineri să respecte aceste lucruri. Prin natura comportamentului nu vor să facă lucrurile acestea. Vor să stea împreună, aşa îşi petrec timpul împreună”, povesteşte Marius.

ADVERTISEMENT

“La începutul lunii iulie sperăm să fie o normalitate, dacă lucrurile evoluează pozitiv şi momentam lucrurile aşa merg”

Cât despre modificarea industriei HoReCa după pandemie, Marius este de părere că e greu să se întâmple, mai ales că, în primul rând ar fi vorba despre schimbarea comportamentului clienţilor:

“E clar că industria are potenţialul să se modifice, dar asta se va întâmpla dacă situaţia nu se schimbă în bine. De aceea, şansele să reuşim să avem alte comportamente sociale în domeniul HoReCa după această pandemie sunt foarte mici. Este foarte greu să spui oamenilor să nu mai facă unele lucruri. Este în natura umană.

ADVERTISEMENT

Ok, ai stat în carantină 9 săptămâni şi acum ai ieşit. Te întâlneşti cu cei apropiaţi. Iar speranţa ta este ca în viitorul apropiat să te poţi întâlni cu cât mai multe persoane. În momentul de faţă suntem cu toţii în pauză. La începutul lunii iulie sperăm să fie o normalitate, dacă lucrurile evoluează pozitiv şi momentam lucrurile aşa merg”

“Ne vom trezi iar că nu avem barmani, bucătari, picoli şi aşa mai departe”

Referitor la perioada de stare de urgenţă, managerul clubului Tunes susţine că situaţia este în stand by, în condiţiile în care plăţile pentru furnizori şi spaţiile de închiriere au fost suspendate momentan:

“De bine, de rău, furnizorii şi echipa este ok. Nu pune nimeni presiune. Proprietarii de spaţii de închiriere au înţeles că nu este momentul să pună presiune. Pentru că nimeni nu o să vină mâine să închirieze. Şi atunci toată lumea este în stand by. Problema pe care o avem şi cea care o să apară este cea a forţei de muncă.

Celelalte ţări care dau drumul mai repede la industrii au nevoie de oameni, ai noştri vor pleca şi atunci ne vom trezi iar că nu avem barmani, bucătari, picoli şi aşa mai departe. Asta se va întâmpla. Iar sezonul de vară… Aici e o dramă.

Un amic de-ai mei care are hotel în Mamaia se întreabă ce vor face. Ei începeau din mai să facă bani pentru tot anul. Ei ţineau oamenii angajaţi pentru tot anul. Ok, jumătate dintre ei plecau şi se angajau înapoi vara. Acum este foarte greu să ţii oamenii.

De bine, de rău, statul şi-a respectat promisiunile. Şomajul tehnic a fost plătit. Angajaţii mei nu vor pleca nicăieri. Suntem o echipă mai strânsă, dar unde rulajul era mare, în locaţii foarte mari, va fi mai greu. Este o situaţie complicată”

“Lumea va fi mai atentă în momentul care cheltuie. S-au redus salarii, au fost daţi afară oameni”

Însă, comportamentul consumatorilor din industria HoReCa se va modifica după această pandemie. Marius a explicat asta prin faptul că au fost reduse salarii, foarte mulţi vor intra în şomaj, iar această speranţă a politicienilor ca traiectoria economiei să fie în formă de “V”, adică să îşi revină la fel de repede ca şi cum s-a prăbuşit, este una deşartă:

“Toată lumea îmi spune că nu iau decizii. Este o expectativă de 2-3 săptămâni şi trebuie să vedem cum stăm de fapt. Sunt foarte multe afaceri al căror sediu central este în străinătate, în ţări lovite. Mai ales multinaţionalele, ele taie de la margine, nu taie de la centru. Dacă tu ai filială în România şi dacă vrei să reduci cheltuielile tai din România. 

Următoarele 3 săptămâni vor fi esenţiale pentru a înţelege unde suntem din punct de vedere economic. Forma de “V” pe care o văd politicienii este un scenariu ideal şi nu cred că se va întâmpla. Izolaţionismul care se va crea, nu este benefic pentru economie.

Lumea va fi mai atentă în momentul care cheltuie. S-au redus salarii, au fost daţi afară oameni. Toată lumea vorbeşte despre a fi uniţi în lupta împotriva COVID-19, dar trebuie să ne uităm şi la realitate”, a conchis Marius pentru FANATIK.

 

ADVERTISEMENT
Tags: