News

CNSU propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Ce măsuri s-ar putea modifica. Document

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. FANATIK vă spune ce măsuri s-ar putea modifica.
07.07.2021 | 20:20
CNSU propune prelungirea starii de alerta cu 30 de zile Ce masuri sar putea modifica Document
ADVERTISEMENT

Noua stare de alertă ar urma să fie prelungită începând cu 12 iulie pentru o perioadă de 30 de zile. Majoritatea măsurilor aflate în vigoare vor rămâne neschimbate.

Totuși, una din modificări este reprezentată de prelungirea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală, de la 90 la 180 de zile.

ADVERTISEMENT

CNSU propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Ce măsuri s-ar putea modifica

DOCUMENT. Hotărârea nr. 44

Document. Anexă propunere prelungire stare de alertă

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 7 iulie 2021, Hotărârea numărul 44 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.07.2021 precum şi măsurile de prevenire şi control necesar a fi aplicate în contextul epidemiologic actual”, a transmis, miercuri, CNSU.

Printre altele, restricțiile cu privire la portul măștii rămân valabile. Acesta va fi obligatorie în spațiile închise și în zonele aglomerate din aer liber.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României, se propune ca, desfășurarea activităților sportive desfășurate atât în spații închise, cât și în cele deschise să se poată realiza cu prezența spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.Este permis accesul oamenilor care pot dovedi că s-au vaccinat cu ambele doze și au minimum 10 zile de la admisitrarea rapelului, a celor care dovedesc că care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și a celor care prezintă un test negativ.

Se mai propune ca ordinul comun al  al ministrului culturii și al ministrului sănătății să regrementeze activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber.

ADVERTISEMENT

În cinematografe și teatre, prezența spectatorilor va fi permisă cu participarea până la 70% din capacitatea maximă și cu purtarea măștii de protecție dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

În plus, maxim 100 de persoane pot participa la mitinguri și proteste. Aceștia trebuie să respecte normele sanitare aflate în vigoare și să poarte mască de protecție.

ADVERTISEMENT

CNSU propune prelungirea stării de alertă

Printre măsurile de prevenire și control a infecțiilor se mai propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și cu purtarea măștii de protecție. Participanții trebuie să se încadreze în una dintre cele trei categorii: vaccinați, testați sau recent vindecați de boală.

„Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile,” a mai propus CNSU.

„Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne,” a adăugat.

La organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, vor avea voie să participe un număr de maximum 150 de persoane în interior
și maximum 200 de persoane în exterior, în condițiile în care se asigură o suprafață de 2 mp pentru fiecare persoană, se poartă masca de protecție și cu se respectă normele de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății, și dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: