News

Coaliția de guvernare a stabilit data alegerilor locale. Negocieri intense pentru parlamentarele și prezidențialele de anul viitor

PSD și PNL s-au pus de acord asupra datei de desfășurare a alegerilor locale. Negocierile pentru legislative și prezidențiale continuă
01.12.2023 | 21:04
Coalitia de guvernare a stabilit data alegerilor locale Negocieri intense pentru parlamentarele si prezidentialele de anul viitor
Ca și în 2020, alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur Sursa foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Partidele din coaliția de guvernare au ajuns la un consens în ceea ce privește programarea alegerilor locale din 2024. Ca și în 2020, acestea vor avea loc la finalul lunii septembrie a anului viitor.

Coaliția de guvernare a stabilit data alegerilor locale

Anul ce vine românii vor avea parte de patru scrutinuri, unul dintre ele în două tururi. Astfel, alegătorii români vor fi chemați la urne pentru a-și alegeri primarii și liderii locali, parlamentarii, președintele, dar și europarlamentarii.

ADVERTISEMENT

Până acum se cunoștea data alegerilor pentru legislativul de la Bruxelles. Europarlamentarele se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024, când vor fi organizate alegerile europarlamentare în întreaga Uniune Europeană.

În această săptămână partidele din coaliția de guvernare au ajuns la un acord privind organizarea alegerilor locale. Pe 29 septembrie 2024, românii cu drept de vot își vor alege primarii și liderii locali. Ca și în 2020, localele se desfășoară într-un singur tur.

ADVERTISEMENT

Negocieri intense pentru parlamentare și prezidențiale

PSD și PNL nu au ajuns însă la un acord în ceea ce privește stabilirea datelor alegerilor parlamentare și prezidențiale. Pe această temă continuă negocieri intense între cele două partide.

Potrivit România TV.net, PNL și-ar dori la legislativele să aibă loc pe 8 decembrie, după prezidențialele care se desfășoară în două tururi și care ar urma să fie programate în datele de 10 și 24 noiembrie.

ADVERTISEMENT

O altă variantă ar fi chiar o organizare simultană a alegerilor locale și a celor parlamentare. Însă social-democrații par a nu fi tentați de niciunul dintre aceste scenarii.

PSD ar accepta un scenariu în care parlamentarele să fie organizate în aceeași zi cu primul tur al prezidențialelor, sperând ca rezultatele parlamentarelor să ducă la un vot pentru candidatul PSD în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Un alt argument PSD contra organizării alegerilor parlamentare în data de 8 decembrie ar fi că mandatul actualului legislativ ar expira în data de 6 decembrie, ceea ce ar duce la o situație de neconstituționalitate.

ADVERTISEMENT