News

Cod galben de furtuni violente emis de ANM pentru judeţele din sudul ţării

Atenționare cod galben: Vreme severă în nouă județe. Vânt puternic, ploi torențiale și descărcări electrice până joi seară.
27.07.2023 | 11:19
Cod galben de furtuni violente emis de ANM pentru judetele din sudul tarii
Vremea se va schimba radical. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de vânt puternic și condiții meteorologice instabile pentru nouă județe din sudul Olteniei, Muntenia și Dobrogea. Atenționarea este valabilă până joi seară, între orele 10:00 și 21:00.

Cod galben în nouă județe

“În intervalul menţionat, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vântul va prezenta intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. În Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (local rafale de 50…70 km/h) şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, relatează meteorologii.

ADVERTISEMENT

Județele afectate de atenționare sunt: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța. Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica cu rafale de până la 70 de kilometri pe oră în aceste zone, prezentând un risc crescut de avarii și afectarea temporară a infrastructurii. De asemenea, se așteaptă ploi torențiale și descărcări electrice, ceea ce poate duce la inundații locale.

În sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, vântul va prezenta intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h, în timp ce în Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, manifestându-se prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu rafale locale de 50…70 km/h. De asemenea, se vor înregistra cantități de apă însemnate, între 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

ADVERTISEMENT
cod galben
Cod galben de vânt puternic, ploi torențiale și descărcări electrice.

 

Cum va fi vremea

În restul teritoriului, vântul va avea unele intensificări temporare la nivel local, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, rafalele pot depăși 70…80 km/h, generând riscuri pentru zonele montane și traficul rutier.

În ceea ce privește zona Capitalei, meteorologii prognozează o răcire semnificativă a vremii față de zilele precedente, temperatura maximă situându-se în jurul valorii de 25 de grade. Înnorările vor fi temporar accentuate, fiind posibile averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în această regiune.

ADVERTISEMENT

Autoritățile recomandă cetățenilor din zonele afectate să fie vigilenți și să ia măsurile de precauție necesare pentru a face față condițiilor meteorologice extreme. De asemenea, se recomandă verificarea și asigurarea bunăstării animalelor și a obiectelor expuse vântului puternic.

“Se va înregistra o scădere radicală a regimului de temperaturi. Vorbim de maxime, care la scara întregii țări se vor situa între 18 și 28 de grade Celsius. În extremitatea de sud a țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben privind fenomenele de instabilitate.

ADVERTISEMENT

Vântul va sufla cu viteze 55-65 de kilometrii pe oră. Local vor fi averse torențiale de 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat peste 30, 40 de litri pe metrul pătrat. De altfel instabilitatea va fi în diminuare comparativ cu ceea ce astăzi se va semnala în cea mai mare parte a țării, acolo unde avem în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu până mâine la ora 14.00″, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, pentru Antena3.

ADVERTISEMENT