News

Cod galben de ninsori abundente și viscol. Zonele afectate de atenționarea ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte, valabil până duminică.
03.02.2023 | 10:39
Cod galben de ninsori abundente si viscol Zonele afectate de atentionarea ANM
Avertizarea meteorologilor este valabilă până duminică Foto: meteoromania.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, atenționarea cod galben este valabilă în intervalul 03 februarie, ora 20.00 – 05 februarie, ora 18.00.

Cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două mesaje vineri.

Primul este o informare meteorologică, valabilă în intervalul 03 februarie, ora 10.00 – 05 februarie, ora 18.00, potrivit căreia sunt vizate ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

”Aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării.

ADVERTISEMENT

Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

De duminică, 5 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, se arată în informarea specialiștilor ANM.

ADVERTISEMENT

Cel de-al doilea mesaj este o atenționare meteorologică cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte, valabilă în intervalul 03 februarie, ora 20.00 – 05 februarie, ora 18.00.

Potrivit meteorologilor ANM, ”în intervalul menționat temporar va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m vântul va depăși 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută.

ADVERTISEMENT

În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă”.

ADVERTISEMENT

După episodul de ninsori abundente și viscol din weekendul trecut, fenomenele extreme revin în forță.

”Această masă de aer foarte rece se va resimți cel mai bine sâmbătă noaptea și apoi duminică, luni și marți în condițiile în care temperaturile vor scădea treptat și foarte mult”, a declarat meteorologul ANM Alina Şerban, la Antena 3.