News

Cod galben de ploi abundente emis de ANM. Meteorologii anunță averse și descărcări electrice

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod galben de ploi abundente. Sunt prognozate averse și descărcări electrice, fenomene specifice sezonului cald.
16.12.2022 | 10:47
Cod galben de ploi abundente emis de ANM Meteorologii anunta averse si descarcari electrice
ANM a emis cod galben de ploi abundente. Zonele în care se așteaptă cantități uriașe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă din calendar în care specifice sunt ninsorile și gerul, meteorologii emit alerte de ploi, averse și descărcări electrice.

ANM a emis cod galben de ploi abundente. Zonele în care se așteaptă cantități uriașe

Deși ne aflăm deja în a doua jumătate a lunii decembrie, vremea continuă să fie una atipică. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis cod galben de ploi abundente.

ADVERTISEMENT

Întrucât este foarte cald, chiar anormal de cald în unele zone, cu valori de peste 17 – 18 grade Celsius, se așteaptă și fenomene de vară.

ANM anunță că ploile care vor cădea vor avea și caracter de aversă și pe alocuri vor fi descărcări electrice.

ADVERTISEMENT

Codul galben este în vigoare în intervalul 16 decembrie, ora 12.00 – 17 decembrie, ora 12.00.

În această perioadă de 24 de ore, în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Olteniei și local la munte, vor fi ploi însemnate cantitativ.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse, în special în zona Carpaților Occidentali și în masivele vestice ale Carpaților Meridionali 40…60 l/mp, mai anunță specialiștii.

ADVERTISEMENT
Cod galben ANM
Cod galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Vremea se răcește de duminică

Din a doua parte a zilei de sâmbătă, 17 decembrie, și duminică, vremea se va schimba radical.

Meteorologii spun că România va fi afectată de un nou val de aer polar. Temperaturile vor scădea accentuat. De la 15-16 grade, se va ajunge la 1-2 grad în unele regiuni.

Locul ploilor va fi luat, treptat, de precipitațiile mixte. În Maramureș, nordul Moldovei și al Crișanei, dar și pe arii extinse din Transilvaniei, temperaturile maxime nu vor trece de 0 grade.

ADVERTISEMENT

Va fi rece și în restul țării. În Banat vor fi 1 – 2 grade la prânz, iar în Oltenia și sudul Munteniei maximele se vor încadra între 4 și 7 grade.

Nopțile și diminețile aduc gerul în unele zone. În prima zi a săptămânii viitoare va fi rece în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi minime care se vor apropia de -10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT