News

Jumătate din țară, sub cod galben de vânt puternic. Cum va fi vremea în restul zilelor. Update

Un cod galben de vânt puternic este valabil, marți, în jumătate din țară, care va rămâne în vigoare până la ora 23:00, anunță ANM. Cum va fi vremea în zilele ce urmează?
18.01.2022 | 20:00
Jumatate din tara sub cod galben de vant puternic Cum va fi vremea in restul zilelor Update
Vremea în țară. Prognoza meteo, anunțată de directorul ANM. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
18-01-2022
18:00

Codul galben de vânt puternic se va prelungi până la ora 23:00

Avertizarea de cod galben de vânt puternic în țară se prelungește până la ora 23:00, transmite ANM. Inițial era o avertizare valabilă până la ora 20:00.

Sunt vizate zonele: Tulcea, Bacău, Botoşani;  Suceava; Galaţi; Neamţ; Vrancea; Iaşi; Vaslui; Covasna și Brașov.

De asemenea, până la ora 21:00, este valabil un cod roșu de vânt în județele Caraș-Severin și Timișoara.

ADVERTISEMENT

Codul galben de vânt puternic a dus la apariția viscolului în 30 de județe din țară. Vremea rea se manifestă în partea estică, centrală, la munte, și local în sud și sud-est.

În ultimele 24 de ore, a nins destul de mult în vest, centru și nord precizează Elena Mateescu, directorul ANM. Aceasta a oferit informații și despre cum va arăta prognoza meteo în zilele viitoare.

ADVERTISEMENT

Vremea rea se va menține până miercuri

Abaterile termice vor mai dura până miercuri, dar de joi starea vremii se va mai îmbunătăți. Temperaturile vor oscila între 10-12 grade Celsius.

În Carpații Meridionali și de Curbură codul galben de vânt se va menține până miercuri dimineață la ora 8:00. Rafalele vor înregistra 90-110 km/h.

ADVERTISEMENT

”Într-adevăr, iarna autentică este în zona montană, dar nu numai, și în partea de vest, centru, nord a țării, acolo unde a nins în ultimele 24 de ore, dar mai ales intensificările de vânt asociate cu zăpada viscolită și spulberată. Vorbim de viscol deja și deci aspecte specifice perioadei din calendar. Ne aflăm până în această seară la ora 20, în continuare sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben, pentru că vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul, local în sudul și sud-estul țării, precum și în zona de munte.

Vorbim pentru zona înaltă, în Carpații Meridionali, la rafală de 90-110 km/h viscolind în continuare ninsoarea și vizibilitatea spre 0, iar în Moldova, viteze de 60-85 de km/h, respectiv Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55-60.

ADVERTISEMENT

Din această seară de la ora 20 până la mâine dimineață la ora 8, vorbim de zona Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care vitezele la rafale vor înregistra valori de 90-110 km/h. Din punct de vedere termic, o să observăm o vreme apropiată de normalul termic al perioadei din calendar, cu minime mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei, între -15 până spre -3, în zona litoralului, maxime -4 până la cel mult 5-6 grade Celsius, miercuri”, a anunțat Elena Mateescu, la Antena 3.

Vremea se va încălzi joi, dar vineri se va răci din nou

De altfel, de joi se va încălzi în mare parte a țării, dar cel mai mult în jumătatea sud-estică, Oltenia, Muntenia și dealurile Moldovei. Temperaturile ar putea atinge aici 10-12 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Însă, la început de weekend, în vest, centru și nord se va răci din nou. Temperaturile vor coborî până la -5 grade Celsius, iar în zonele depresionare vor atinge chiar și -18 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Joi, o încălzire în special în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în Oltenia, Muntenia și dealurile Moldovei. Este posibil să consemnăm maxime de 10, 12 grade în aceste zone.

De vineri, din nou, o vreme în răcire, cu valori care, în partea de vest, centru, nord a țării, la nivelul maximelor vor fi preponderent -5 grade Celsius, minimele pe parcursul sfârșitului de săptămână, posibil -15, chiar -18 grade în zonele depresionare”, a mai spus Elena Mateescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS