News

Cod roșu de ploi abundente și inundații: mai multe județe vizate. A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență

Prognoza meteo anunță fenomene severe pentru următoarea perioadă. Mai multe localități au intrat sub cod roșu, portocaliu sau galben.
03.06.2023 | 18:13
Cod rosu de ploi abundente si inundatii mai multe judete vizate A fost convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta
Mai multe zone din România sunt în pericol de inundații / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Vreme rea, cu ploi puternice urmate de inundații – acestea sunt principalele fenomene așteptate în acest weekend, în mai multe zone din țară.

Cod roșu în Dâmbovița, Mehedinți și Gorj

O situație de acest gen a fot raportată în județul Dâmbovița, acolo unde, în localitatea Bezdead, toate străzile au fost inundate după mai puțin de o oră de ploaie. Problemele s-ar putea agrava pentru locuitorii de acolo: dacă ploile vor continua, apele vor intra în curți și chiar în case.

ADVERTISEMENT

Localitatea se află la poalele munților, ceea ce face ca, atunci când în zonă plouă masiv, toată apa de pe versanți ajunge în sat.

În județul Gorj, alte opt localități se află sub cod roșu de ploi și vijelii. La fel se întâmplă cu 11 localități din județul Vâlcea și cu 10 din Caraș Severin, anunță antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, începând cu ora 16:30, codul roșu de ploi și vijelii a intrat în vigoare în nouă localități din județul Mehedinți. La Constanța, vântul bate puternic, cu rafale de peste 90 km/h.

După ora 17:15, în localitățile: Castelu, Ciocârlia, Cobadin, Cuza Vodă, Medgidia, Mircea Vodă, Murtfatlar și Peștera, sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri a luat Comitetul pentru Situații de Urgență

Meteorologii spun că fenomenele își vor mai pierde din putere în cursul acestei nopți, dar vor rămâne intense pe suprafețe restrânse, în sud-vestul țării.

To sâmbătă, Ministerul Mediului a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, în urma avertizărilor meteorologilor și hidrologilor.

ADVERTISEMENT

Peste 300 de angajați ai Apelor Române sunt pregătiți să intervină în cazul în care situația o va impune. De asemenea, mai multe utilaje au fost alocate în acest sens.

Unde va ploua în următoarele ore

Sâmbătă seara, întreaga zonă a Olteniei rămâne sub cod portocaliu. Aici, sunt așteptate averse puternice, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cantități mari de apă vor fi înregistrate și în județul Argeș precum și în întreaga zonă a Carpaților Meridionali, unde se pot înregistra 40-50 l/mp.

Codul galben rămâne în vigoare în sudul Banatului, în vestul și sud-vestul Transilvaniei și în vestul și nord-vestul Munteniei. În Dobrogea vor fi episoade de instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT