News

Codul Penal ar putea fi modificat. Marcel Ciolacu vrea pedepse dure după ce s-au descoperit ”Azilele grozei”

Premierul Marcel Ciolacu va lua măsuri ferme după dezvăluirile șocante din azile. Se analizează modificarea Codului Penal.
28.07.2023 | 22:57
Codul Penal ar putea fi modificat Marcel Ciolacu vrea pedepse dure dupa ce sau descoperit Azilele grozei
Premierul Marcel Ciolacu ia măsuri urgente după dezvăluirile șocante din azile. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că se efectuează o analiză cu privire la nivelul sancțiunilor pentru cazurile de abuzuri comise în azilele din Voluntari, județul Ilfov, și Bărdești, județul Mureș, în scopul unei posibile schimbări a Codului Penal.

Marcel Ciolacu solicită înăsprirea pedepselor

Am dat spre analiză pedepsele pentru astfel de fapte. Trebuie să facem o analiză să vedem dacă trebuie să modificăm codul penal, să venim cu această modificare. Am convenit decizia de demitere a prefectului și subprefectului de Mureș.

ADVERTISEMENT

Prefecții trebuie să se asigure în continuare că aceste lucruri nu mai există. Anumite instituții care nu funcționează trebuie desființate, cred asta în continuare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Tot vineri, premierul român a anunțat demiterea prefectului și subprefectului județului Mureș după dezvăluirile cutremurătoare de la un azil de bătrâni. Au avut loc controale timp de o lună, iar în urma discuțiilor cu ministrul Cătălin Predoiu, decizia de eliberare din funcție a acestora a fost luată.

ADVERTISEMENT

Premierul subliniind necesitatea unei acțiuni urgente și că va avea o întâlnire la guvern cu reprezentanții ONG-urilor pentru a găsi soluții legislative până la data de 31 august.

DNA a demarat o anchetă în Mureș

În ceea ce privește situația la Mureș, unde 13 oameni au fost aduși la spital dintr-un azil, 11 dintre ei cu afecțiuni neuropsihiatrice, aceștia au fost transferați la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș, în timp ce celelalte două persoane au rămas la UPU SMURD. Dosarul legat de acest caz a fost preluat de către DIICOT.

ADVERTISEMENT

“La Mureș, ieri, au fost și procurorii. Facem o analiză clară și în privința sancțiunilor penale. Toți vor plăti, atât penal, cât și administrativ sau politic, dacă sunt implicați în ce înseamnă aceste centre”, a mai precizat premierul român.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis o anchetă privind presupuse infracțiuni de abuz în serviciu legate de licențierea și supravegherea activității centrului de la Bărdești, județul Mureș. Dosarul este deschis “in rem”, referindu-se “la fapte și nu la persoane”. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în cadrul acestui dosar.

ADVERTISEMENT

Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş”, au explicat medicii de la Mureș.

ADVERTISEMENT