Coincidență bizară legată de criza financiară din 2008 și cea bancară din 2023, din SUA și Europa. Președintele Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă a Elveției aflată în colaps, e condusă de un banchet pe care-l cheamă… Lehmann. Deși nu are legătură directă cu acei frați Lehman, al căror nume se scrie cu un singur N, cert e că această coincidență rămâne.
Cei mai în vârstă își vor aminti criza financiară din 2008, probabil cel mai greu moment prin care a trecut lumea civilizată înainte de pandemie și războaie. În mod simbolic, acea criză a început cu prăbușirea imperiului Lehman Brothers, companie care activa din 1850 până atunci.
Peste zeci de ani, iată-ne în 2023, când un nou mare colaps american, de data aceasta Silicon Valley Bank dă fiori inclusiv băncilor europene. Cel mai mult a fost afectată momentan celebra Credit Suisse, bancă din Elveția care se chinuie să evite falimentul în aceste zile, în contextul în care specialiștii nu găsesc o cale de a scăpa din colaps.
Conform Ziarul Financiar, criza financiară din 2008 și colapsul iminent al Credit Suisse este legat de un lucru bizar. Mai exact, Credit Suisse este condusă de un bancher pe nume Axel Lehmann, al cărui nume aduce aminte foarte mult de frații Lehman care au condus Lehman Brothers până la colapsul acesteia din 2008. Dacă în 2008 criza financiară se resimțea până la București, prin tăierea salariilor bugetarilor, criza din 2023 și blestemul lui ”Lehman” e neclar cum va afecta țara noastră.
Cert e că a doua bancă a Elveției, Credit Suisse, a aproape de prăbușire după ce principala ”ancoră” a băncii a anunțat că nu mai poate investi. Banca vrea să împrumute 54 de miliarde de dolari de la Banca Centrală Elvețiană, în cadrul unei facilități de împrumut acoperit și a unei facilități de lichiditate pe termen scurt. Rămâne de văzut dacă acest Lehmann va reuși să salveze colosul din Elveția, sau va arunca prosopul cum au făcut-o și Lehman Brothers.
”Axel P. Lehmann, 64 de ani, este membru al Consiliului de Administraţie al Credit Suisse Group AG şi Credit Suisse AG din 2021, şi preşedinte din 2022. El este de asemenea Preşedinte al Comitetului de risc (2022, membru 2021-2022), Membru al Comitetului de conduită şi control al infracţiunilor financiare (2021-2022) şi Membru al Comitetului de audit (2021-2022). Anterior Credit Suisse el a lucrat la UBS şi la Zurich Insurance Group. Are un doctorat în economie şi administrarea afacerilor la Universitatea din St. Gallen”, menționează sursa citată.
Recent, într-o conferință de presă, Alex Lehmann anunța că banca Credit Suisse ”a luat deja medicamentul pentru a reduce riscul”. Asta, în timp ce acțiunile băncii au scăzut cu peste 25%. Totodată, când a fost întrebat despre o posibilă asistență guvernamentală în viitor, Lehmann a răspuns: “Acesta nu este un subiect. … Noi suntem reglementaţi. Avem rate de capital puternice, un bilanţ foarte puternic. Suntem cu toţii pe punte, aşa că nu este un subiect în niciun caz”.
”Cu o zi înainte, Credit Suisse a raportat că managerii au identificatdeficienţe materiale în controalele interne ale băncii privind raportarea financiară de la sfârşitul anului trecut. Acest lucru a alimentat noi îndoieli cu privire la capacitatea băncii de a trece peste furtună”, mai transmite presa din Elveția. Cu toate acestea, după ce Banca Națională a Elveției a lăsat să se înțeleagă că va oferi o garanție de lichiditate Credit Suisse, piețele europene ar putea deschide în creștere în următoarea zi.
A doua cea mai mare bancă a Elveției a început în trecut o restructurare majoră, cauzată de o serie de scandaluri care au dus la pierderea încrederii investitorilor și clienților. Așadar, clienții și-au retras peste 120 de miliarde de dolari din bancă. Credit Suisse a fost acuzată că spăla bani pentru o grupare criminală în 2021.