News

Colonelul băut care a omorât o femeie într-un accident rutier a criticat instanța că e judecat prea repede. Ce probă din dosar a contestat Constantin Păun

Constantin Păun a provocat un accident rutier în Popești-Leordeni în urma căruia o femeie a decedat, iar alta a fost băgată în spital.
07.12.2023 | 09:03
Colonelul baut care a omorat o femeie intrun accident rutier a criticat instanta ca e judecat prea repede Ce proba din dosar a contestat Constantin Paun
Constantin Păun se afla sub infleunța alcoolului în momentul în care a provocat accidentul rutier. Colaj: FANATIK, Sursa foto: captură video, Poliția română
ADVERTISEMENT

Constantin Păun, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și șef de cabinet al fostului ministru de interne Gavril Dejeu, a produs un accident rutier mortal pe 2 septembrie 2023, pe o stradă din Popești-Leordeni, în urma căruia o femeie a decedat, iar alta a fost transportată la spital. Mașina condusă de colonelul în rezervă a lovit numai puțin de 5 autoturisme parcate pe trotuar.

Constantin Păun a arătat că nu au fost administrate probe și în favoarea sa

În urma recoltării de mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței în organism a consumului de alcool și substanțe psihoactive, buletinul de analiză toxicologică, emis de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici București, a indicat o valoare pozitivă la consumul de alcool și o valoare negativă la consumul de substanțe psihoactive. Inițial, s-a propagat informația că Păun consumase amfetamină.

ADVERTISEMENT

În perioada de după accident, Constantin Păun a fost în arest preventiv. El a fost dat în judecată, pe 25 septembrie 2023, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, dosarul fiind înregistrat la judecătoria Cornetu. Părți civile în dosar sunt femeia accidentată, rudele celei decedate și Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni.

Inculpatului și părților civile li s-a comunicat copia rechizitoriului și li s-a pus în vedere că au dreptul de a formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală în termen de 20 de zile de la comunicare, conform dosarului consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Până la împlinirea termenului de 20 zile, Constantin Păun a formulat cereri și excepții în procedura camerei preliminare, prin care a invocat nelegalitatea sesizării instanței, nelegalitatea administrării probelor și nelegalitatea efectuării actelor de urmărire penală. Astfel, Păun a arătat că urmărirea penală s-a efectuat cu încălcarea dispoziţiilor ce garantează principiul aflării adevărului și cu încălcarea dreptului la apărare a inculpatului, nefiind administrate probe și în favoarea sa.

Constantin Păun a declarat că nu a asistat la sigilarea recipientelor

Constantin Păun a mai arătat că recoltarea celei de-a doua probe biologice s-a făcut fără respectarea dispozițiilor legale. În dosar el a declarat că “nu a asistat în mod direct la sigilarea recipientelor și a trusei de depozitare a mostrelor și nici nu a semnat înscrisul în care s-a consemnat efectuarea acestei activități, considerând că cea de-a doua probă a fost astfel compromisă, având în vedere și faptul că victima era colegă cu personalul medical din cadrul acelui spital”.

ADVERTISEMENT

La termenul din 9 noiembrie 2023, judecătorul a procedat la audierea lui Constantin Păun, iar la termenul din 16 noiembrie 2023, la audierea a doi martori, medicul care a efectuat examenul clinic al lui Păun, care a coordonat procedura de recoltare, și unul dintre polițiștii care l-a însoțit pe Păun la spital în vederea recoltării de probe biologice.

În urma analizei rechizitoriului, judecătorul de cameră preliminară a constatat că acesta se circumscrie dispoziţiilor legale enunțate și cuprinde datele referitoare la fapte, încadrarea juridică, la inculpaţi, la actele de urmărire penală efectuate, la trimiterea în judecată şi cheltuielile judiciare. De asemenea, judecătorul a reținut că acesta a fost verificat sub aspectul legalității și temeiniciei de către prim-procurorul parchetului.

ADVERTISEMENT

Constantin Păun a formulat contestație

În dosar se mai arată că Constantin Păun a fost nemulțumit de faptul că urmăriea penală s-a derulat mult prea rapid. „În ce privește critica conform căreia urmărirea penală a fost efectuată prea repede, încălcându-se astfel dreptul la apărare, judecătorul reține că după efectuarea de cercetări în cadrul urmăririi penale in rem, în momentul în care există probe suficiente pentru a fundamenta bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta, se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la persoană, apoi, când există suficiente probe din care rezultă că o persoană a comis infracțiunea, procurorul procedează la punerea în mișcarea a acțiunii penale”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

În ceea ce priveşte respingerea cererii de efectuare a unei expertize prin care Constantin Păun solicita să se stabilească dacă afecțiunea medicală de care suferă, steatoză hepatică, a influențat sau nu metabolizarea alcoolului în organism, judecătorul a reținut că, prin ordonanţa procurorului din data de 12.09.2023, s-a respins motivat efectuarea acesteia, astfel încât critica de nerespectare a dreptului la apărare este neîntemeiată, aspectul de fond al solicitării putând fi clarificat în cursul cercetării judecătorești. Referitor la solicitarea de excluderea a probelor nelegal/neloial administrate, mai exact excluderea celei de-a doua probe biologice recoltată de la Constantin Păun, judecătorul a constatat că solicitarea este neîntemeiată.

Pe 29 noiembrie 2023, Judecătoria Cornetu a respins cererile şi excepţiile privitoare la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală formulate de Constantin Păun. S-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 22.09.2023, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, legalitatea administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Astfel, s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Păun Constantin. Pe 4 decembrie 2023, Păun a formulat contestație la acestă hotărâre.

ADVERTISEMENT