Colonelul în rezervă Constantin Păun a fost autorul teribilului accident rutier de sâmbătă, din Popești-Leordeni, în urma căruia o femeie de 56 de ani a decedat, iar alta de 51 de ani a fost transportată la spital. Păun a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat valoarea de 1,12 mg/litru alcool pur în aerul expirat, și cu aparatul drug test, care a indicat o valoare pozitivă la consumul de substanțe psihoactive.
S-a comunicat că Păun se drogase cu amfetamină. El a fost arestat preventiv, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov efectuând cercetări sub aspectul savărșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihice și lovirea sau alte violențe.
Păun a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, dar și șef de cabinet al lui Gavril Dejeu, fost ministru de Interne. În 2016 el s-a pensionat, la acea vreme ocupând funcția de instructor la Institutul de Studii pentru Ordine Publică, o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care a fost desființată în 2022.
La momentul accidentului, Constantin Păun conducea o mașină Jaguar, cu numere de Ilfov, conform imaginilor filmate care au ajuns în presă. Pe 21 august, așadar cu aproape două săptămâni înainte de accidentul din 2 septembrie, Păun scosese la vânzare această mașină pe un site specializat în tranzacții auto, conform informațiilor consultate de FANATIK.
Constantin Păun cerea 28.200 euro pe mașina cu care avea să omoare o femeie. “Jaguar import SUA impecabil, ținut în garaj, cauciucuri cu jenți iarnă, dvd. Ușor negociabil”, este descrierea pe care a făcut-o Păun autoturismului model Jaguar XE 35T. Conform anunțului, mașina avea 70.000 de kilometri la bord și un consum de 15 litri la suta de kilometri.
La specificațiile mașinii, Constantin Păun a completat că Jaguarul este fabricat în 2017, face parte din categoria coupe, are o capacitate cilindrică de 3.000 cm3, are o putere maximă de 340 CP, că merge cu benzină, că valabilitatea ITP-ului expiră în 2025, că cutia de viteze este automată, că mașina a mai avut un singur proprietar și că este neavariată și înmatriculată.
Constantin Păun a adăugat mai multe fotografii ale mașinii, din interior și exterior, iar ultima activitate ca utilizator al site-ului specializat în vânzări auto a fost pe 31 august, cu două zile înainte de accident. Conform ultimei declarații de avere a soție sale, care a lucrat tot la Institutul de Studii pentru Ordine Publică, completată în 2021, Păun deținea un Mercedes, fabricat în 2009, și o Dacia Sandero Stepway, din 2020.
Din același document, consultat de FANATIK, reiese că Păun a vândut un autoturism, în iulie 2020, unei societăți comerciale, pentru suma de 4.700 euro. Conform declarației de avere, soții Păun dețin în Popești-Leordeni un teren intravilan de 300 metri pătrați și o casă de locuit de 127 metri pătrați, dobândite în 2008 prin contracte de vânzare-cumpărare.
La rubrica datoriilor, soția lui Constantin Păun a completat un credit în valoare de 35.000 euro, la Banca Transilvania, scadent în 2033. De asemenea, familia mai are un credit de 47.294,38 lei, scadent în 2025, la RCI Leasing România, făcut în anul 2020, atunci când a achiziționat în leasing mașina Dacia Sandero.
În respectiva declarație de avere, soția lui Constantin Păun nu a completat salariul pe care l-a primit de la Institutul de Studii pentru Ordine Publică, dar nici pensia pe care Păun o încasează. În declarația de avere din 2019, Cristina Păun a completat că partenerul său de viață a încasat o pensie anuală de 100.800 lei de la Ministerul de Interne, iar în cea din 2020 a notat suma de 78.240 lei.
Pe 3 septembrie, la o zi după accident, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu a propus Judecătoriei Cornetu arestarea preventivă a lui Constantin Păun, pentru o perioadă de 30 de zile. „Respinge cererea privind luarea faţă de inculpat a măsurii preventive a arestului la domiciliu, formulată de apărătorul inculpatului, ca neîntemeiată. În temeiul art. 230 alin. (1) C.proc.pen., dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului. Măsurile dispuse se comunică administraţiei locului de deţinere.”, a hotărât instanța. În aceeași zi, Constantin Păun a contestat măsura arestării preventive.