Life

Combinația interzisă de alimente. Românii o adoră, în special dimineața, deși îi poate pune în pericol

Combinația de alimente la care trebuie să renunți. Românii o adoră la micul dejun, dar nu știu că este un pericol pentru sănătate.
26.10.2023 | 20:14
Combinatia interzisa de alimente Romanii o adora in special dimineata desi ii poate pune in pericol
Ce combinații de mâncare ne îngrașă. Sursa foto: Clinica Smart Nutrition
ADVERTISEMENT

Mâncarea este esențială organismului. Totuși, trebuie să fiți precauți la modul cum vă alimentați. Renunțați să mai combinați anumite alimente, pentru că vă puneți în pericol sănătatea. Totodată, puteți acumula kilograme mai multe decât ați crede.

La ce combinație de alimente trebuie să renunțăm

Mulți români tind să consume la micul dejun și să pună copiilor la pachet pâine cu mezeluri sau carne. Este o combinație toxică, potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu. Ce efecte are? Sistemul digestiv are de suferit, iar kilogramele nedorite se acumulează și ele.

ADVERTISEMENT

”Este vorba despre una dintre cele patru reguli alimentare, potrivit căreia combinaţia de carbohidraţi (pâine) cu proteine (carne) este interzisă”, explică medicul nutriționist, potrivit csid.ro. Tot acesta subliniază ca să nu mai mixăm nici carne cu produse lactate, grăsimi sau fructe.

Dincolo de cele menționate, carnea se poate amesteca cu legumele verzi, precum broccoli, salată verde, ardei, roșii, castraveți sau varză. Mezelurile sunt foarte nocive, de altfel, din cauză că au foarte puțină carne, iar restul compoziției este din tendoane, șorici, gelatină și diferiți aditivi alimentari.

ADVERTISEMENT

Nitritul de sodiu și glutamatul monosodic sunt cei mai periculoși aditivi alimentari. Primul are efect cancerigen, iar al doilea afectează neuronii, de pe urma lui declanșându-se maladii precum Parkinson, Alzheimer sau Huntington.

De altfel, nici pâinea cu unt nu se recomandă. Persoanele care sunt obeze sunt sfătuite să stea departe de această combinație, în schimb, persoanele care au în control greutatea corpului pot gusta foarte puțin și foarte rar, pentru că uneori corpul are nevoie de grăsime.

ADVERTISEMENT

Pastele cu șuncă și smântănâ, foarte populare în Italia, dar și în România de câțiva ani, fiind adesea consumate de români, se încadrează și ele pe lista alimentelor care ne dăunează. ”Combinaţia între carbohidraţi (paste) şi grăsimi (şuncă, smântână) este interzisă. Atenţie, însă – „aceste alimente nu trebuie eliminate, ci doar consumate la momente diferite”, a mai transmis același nutriționist.

Cum ne afectează organismul combinația de pâine cu brânză/cașcaval

Și pâinea cu brânză sau cașcaval ne creează un disconfort digestiv. Consumate la aceeași masă, ne provoacă în intestin un proces alcalin, situație care nu va mai permite calciului din brânză să se absoarbă, deși noi vom crede că mâncăm corespunzător.

ADVERTISEMENT

”Putem să mâncăm brânză (bogată în calciu) cu pâine (bogată în carbohidraţi) la aceeaşi masă, dar, în acest fel, în intestin va avea loc un proces alcalin, cauzat de carbohidraţi. Astfel, foarte puţin calciu va fi disponibil să se absoarbă, întrucât în mediul bazic, calciul dă reacţii prin care se transformă în compuşi neabsorbabili. Aşadar, indiferent de cantitatea de brânză consumată, putem avea o deficienţă de calciu”, a  mai detaliat Lygia Alexandrescu.

Pe lângă toate acestea, de evitat sunt și pâinea cu cartofi, salata de fructe, pepenele galben cu prosciutto sau fructele imediat după masă. Acestea din urmă ne provoacă aciditate în stomac, iar ficatul o poate percepe precum alcoolul și se formează grăsimea.

ADVERTISEMENT
Tags: