News

Valabilitatea certificatului verde fără doza booster, limitată la 9 luni. Măsura se va aplica de la 1 februarie pentru călătoriile în Europa

Comisia Europeană (CE) a decis marți ca valabilitatea certificatului verde, fără doza booster, pentru călătoriile în Europa să fie de 9 luni. Măsura ar putea fi aplicată de la 1 februarie 2022.
21.12.2021 | 16:01
Valabilitatea certificatului verde fara doza booster limitata la 9 luni Masura se va aplica de la 1 februarie pentru calatoriile in Europa
ADVERTISEMENT

Noua măsură a Comisiei Europene vizează cetățenii care doresc să tranziteze statele UE. Oficialii recomandă aplicarea regulii și la nivel național.

De altfel, măsura nu a primit încă un vot în Parlamentul European, dar Comisia este încrezătoare că decizia va fi aprobată fără nicio împotrivire.

ADVERTISEMENT

Cum își motivează Comisia Europeană decizia

Scopul este acela de a încuraja vaccinarea și cu doza a treia anti-covid. Comisia Europeană nu a făcut clarificări în ceea ce privește valabilitatea certificatului verde și după injectarea booster-ului.

Oficialii europeni au mai precizat că stabilirea unei perioade de valabilitate reprezintă ”o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură” , iar la nivel UE este nevoie de coordonare mai eficientă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, valabilitatea la 270 de zile ”va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, citat de DW.

Modificări aduse și înregistrării dozei booster în adeverința de vaccinare

S-a făcut o modificare în ceea ce privește și înregistrarea dozei booster pe certificat,  ”3/3”. Pentru vaccinul de la Johnson & Johnson, booster-ul va apărea ca ”2/1”.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană mai transmite că până în prezent, la nivel european s-au emis, până în momentul de față, 807 certificate de vaccinare anti-Covid.

Câți români sunt vaccinați cu doza a treia anti-Covid

Conform ultimei actualizări a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) , de luni, 20 decembrie 2021, cu a treia doză era imunizați 15.367 persoane. De la introducerea dozei booster și până în momentul de față, s-au administrat un total de 1.915.030.

ADVERTISEMENT

Între timp, certificatul verde anti-Covid la locul de muncă este blocat în Parlament. Nu s-a luat încă o decizie asupra actului normativ. Dimpotrivă, s-au iscat noi dispute, marți.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu acuză că proiectul nu se va dezbate și vota în plenul de marți, din cauză că nu are raportul comisiei parlamentară de specialitate.

”Cea mai mare minciună pe ziua de astăzi este aceea că va intra la vot certificatul verde. Aveţi acest proiect pe ordinea de zi şi nu are raport.

Colegii din comisiile de sănătate încă nu au livrat Parlamentului un raport cu amendamente pentru această formă.

Dacă vreţi să spuneţi adevărul, mergeţi în faţa Parlamentului şi spuneţi oamenilor că i-aţi minţit, că acest proiect privind certificatul verde nu intră astăzi la vot, pentru că nu are raport”, a declarat Bogdan Rodeanu.

ADVERTISEMENT