News

„Comorile” parlamentarilor: de la bijuterii și ceasuri de un milion de euro la colecții de timbre și lingouri de aur

Unii parlamentari și-au investit veniturile în bijuterii sau opere de artă, valoarea acestora fiind impresionantă în câteva cazuri.
03.09.2023 | 11:12
Comorile parlamentarilor de la bijuterii si ceasuri de un milion de euro la colectii de timbre si lingouri de aur
Parlamentarii investesc bani mulți în bijuterii și ceasuri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Declarațiile de avere ale parlamentarilor arată că, în general, aceștia preferă să-și investească veniturile în imobiliare, fie că este vorba de locuințe sau de terenuri. Însă unii dintre ei preferă să facă investiții în bijuterii sau opere de artă, iar în unele cazuri valoarea acestora este considerabilă.

Sume impresionante investite în bijuterii și ceasuri

Pentru unii dintre ei, aceste achiziții sunt doar investiții sigure, ținând seama că metalele prețioase sunt mai puțin vulnerabile la fluctuații de preț și au în plus avantajul că sunt valori ușor transportabile, în caz de urgență. Însă printre parlamentari sunt și colecționari autentici care nu au ezitat să cheltuie bani mulți pentru a-și satisface pasiunile.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, în declarațiile de avere trebuie menționate și bunurile sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. Mai puțin de jumătate dintre parlamentari au declarat bunuri de acest tip care să depășească pragul de 5.000 de euro, iar cei mai mulți dintre cei care au menționat valori peste acest prag au declarat bijuterii și ceasuri. Practic, bijuteriile nevestelor sau cele proprii, în cazul deputatelor și senatoarelor, și echivalentul contemporan al acestora pentru bărbați, ceasurile scumpe.

În anumite cazuri, parlamentarii par de-a dreptul împătimiți după ceasurile scumpe, unii dintre ei înșirându-le detaliat, precum deputatul Radu Popa (PSD): două ceasuri Breitling cu o valoare cumulată de 8.000 de euro, două Beaume Mercier de 10.700 de lei, respectiv 1.500 de euro și un Rolex de 10.000 de euro. Și Eugen Neață (PSD) a menționat un ceas Hublot de aproape 58.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Însă valoarea cea mai mare a bijuteriilor și ceasurilor a fost declarată de către Laura Vicol (PSD), președintele Comisiei juridice de la Cameră, de 1.047.000 de euro, bunurile fiind achiziționate din anul 2000 încoace. În declarația de avere, Vicol nu detaliază cât din această sumă este reprezentată de bijuterii și cât de ceasuri. Un alt social-democrat, Remus Mihalcea, deține bijuterii de 200.000 de euro, care au fost achiziționate în numai trei ani (2017-2020), la care se adaugă ceasuri de 12.000 de euro. Un coleg de-al său, Ion-Cătălin Grecu, a declarat bijuterii de 160.000 de euro, primite moștenire de către soție.

Senatorul Gabriel Mutu preferă însă ceasurile, cu o valoare însumată de 162.500 de euro, cu mult peste cei 27.000 de euro investiți în bijuterii și 15.000 de euro în tablouri. Fostul ministru Gabriela Firea deține bijuterii de 130.000 de euro și tablouri de 110.000 de euro. Senatorul PNL Eugen Țapu-Nazare nu și-a bătut prea mult capul cu investiții în bijuterii și ceasuri, pe care le-a limitat la 15.000 de euro, preferând să cumpere aur sub forma unui lingou de un kilogram, în valoare de 293.000 de lei.

ADVERTISEMENT

La capitolul „ceasuri și bijuterii”, mai pot fi menționați: Maria Horga (PNL) – 125.000 €, Ovidiu Puiu (PSD) – 150.000 €, Ion Iordache (PNL) – 140.000 lei în bijuterii și 42.000 € ceasuri, Marilen Pirtea (PNL) – 65.000 €, Daniel Florea (neafiliați) – 77.000 €, Nicoleta Pauliuc – 55.000 €, Dan-Cristian Popescu (PSD) – 100.000 € bijuterii, ceasuri de 107.000 €, la care se adaugă 50.000 € în obiecte de artă, Ileana Dumitrache (PSD) – 100.000 € bijuterii, 100.000 € tablouri, 70.000 € icoane, 70.000 € cadouri (!?!), 50.000 € mobilier.

Iubitorii de artă din Parlament

Pe lângă cei care au preferat să-și tezaurizeze banii, există și un număr de parlamentari care sunt colecționari împătimiți. De exemplu, pe lângă cei 20.000 € investiți în ceasuri, deputatul PSD Eugen Bejinariu deține tablouri de 116.000 €, obiecte decorative, vase, statuete, vaze de 42.000 €, plus încă 3.000 de euro în obiecte de cult. Radu Ciornei (USR) a investit 40.000 € în artă populară bucovineană, probabil din patriotism local, ținând seama că este deputat de Suceava.

ADVERTISEMENT

Un alt deputat USR, Silviu Dehelean, are o colecție filatelică pe care o estimează la 120.000 de lei. Hobby-ul timbrelor l-a infectat și pe senatorul Vasile Dîncu (PSD), colecția sa având o valoare de 2.000 €. Însă fostul ministru are și alte domenii de interes astfel că valoarea însumată a tablourilor este de 15.000 €, a sculpturilor de 5.000 € și a gravurilor de 5.000 €. Fiind bărbat însurat, în timp a crescut și valoarea bijuteriilor familiei, la 18.000 de euro.

Însă cel mai împătimit colecționar de timbre este deputatul neafiliat Nicolae Roman, cu o colecție în valoare de 31.000 de euro, pe lângă tablouri și icoane – 19.000 €, colecția numismatică – 8.000 €, bijuterii – 7.500 €. Fostul general deține și cinci arme de vânătoare și una de tir, cu o valoare însumată de 8.000 de euro. Două arme de vânătoare, de 12.000 €, aparținând soțului, au fost declarate și de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD).

Un împătimit colecționar de artă este și senatorul Alfred-Laurențiu Mihai (PSD) care și-a evaluat tablourile la 343.000 de lei, el menționând lucrări realizate de cunoscuți artiști români, precum Constantin Piliuță, Ștefan Luchian, Francisc Șirato și Nicolae Vermont. Acestora li se adaugă obiecte decorative din metale prețioase, cristal sau ceramică de 290.000 de lei. Fostul ministru al Culturii Gigel-Sorinel Știrbu (PNL) are și el o colecție de obiecte de artă de 40.000 €.

Antonio Andrușceac (AUR) are trei colecții distincte: picturi – 19.000 €, numismatică – 10.000 € și carte veche – 12.000 €. Colecția de numismatică a deputatului Bogdan-Andrei Toader (PSD) valorează 11.000 €, iar cea de icoane vechi a lui Vasilică Toma (PSD) 7.000 euro. Cătălin Teniță (REPER) a declarat o colecție de cărți de 18.000 de euro. Deputatul Radu Panait (USR) este colecționar de chitare și alte instrumente din lemn, evaluate la 10.000 euro.

Donația nefinalizată a lui Marcel Vela

Dan Barna (USR) are un singur tablou, dar de o valoare destul de mare, 8.500 €, autor fiind Gheorghe Fikl, un cunoscut pictor român contemporan. Tot un singur obiect de artă, estimat la 6.000 de euro, a declarat și fostul ministru de Interne, senatorul PNL Marcel Vela. Este vorba de un album care-i înfățișează pe cei 263 de papi până la Benedict al XVI inclusiv, realizat de artistul român Ștefan Popa Popa’s, care a fost portretistul oficial al defunctului papă. Au fost realizate doar 99 de exemplare, iar unul dintre ele a fost donat de artist, în 2013, primarului din orașul natal, Caransebeș, funcție deținută atunci de Vela.

La acea vreme, liberalul anunța că va dona albumul primăriei, astfel încât să poată fi admirat de locuitorii orașului care intră în sediul municipalității. „Am hotărât ca acest cadou pe care l-am primit de la Ștefan Popa Popa’s să îl donez primăriei municipiului Caransebeș astfel încât această lucrare de artă să fie un reper important pentru cei care vor să-l admire, să fie un obiect de cultură care să întregească patrimoniul orașului. L-am donat cu tot dragul, cu toată dăruirea (…) Pentru că în album sunt și părți componente din aur, la început albumul va fi depozitat într-o casetă de valori dintr-o bancă, iar în perspectiva următoare va fi expus în aula „1 Decembrie 1918” a primăriei pentru oricine dorește să fie parcurgă istoria Vaticanului”, spunea Vela în 2013. Numai că donația se pare că nu a fost finalizată astfel că albumul a fost menționat în fiecare din declarațiile de avere ale lui Vela din 2013 până astăzi.

Valorile bijuteriilor sau obiectelor de artă trebuie luate cu o oarecare prudență întrucât ele sunt rezultatul evaluării făcute de către proprietari, nu de vreo instituție a statului. Inevitabil, pot să apară erori de apreciere, iar uneori subiectivismul proprietarilor îi poate face să-și supraestimeze bunurile deținute. Unii parlamentari chiar menționează explicit că evaluarea este una personală. Avem exemplul deputatului USR Iulian Bulai care a trecut în declarația de avere o statuetă de bronz în valoare de 100.000 de coroane norvegiene, precum și alte sculpturi din gips și ceramică ce însumează 80.000 de coroane (Bulai este căsătorit cu o norvegiancă și deține proprietăți în Norvegia). Numai că autorul este chiar Iulian Bulai, a cărui opinie privind valoarea propriei opere ar putea să difere de cea a unui critic de artă.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Trei zodii care urăsc să rămână singure. Sunt mereu în căutare de iubire
Trei zodii care urăsc să rămână singure. Sunt mereu în căutare de iubire
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii