News

Compania-mamă a Facebook, dată în judecată de victimele conflictului din Etiopia. Meta, acuzată că a contribuit la amplificarea violențelor

O acțiune în justiție susține că algoritmul Facebook a contribuit la răspândirea virală a urii și a violenței în timpul războiului civil din Etiopia.
15.12.2022 | 14:45
Companiamama a Facebook data in judecata de victimele conflictului din Etiopia Meta acuzata ca a contribuit la amplificarea violentelor
Meta este acuzată ca a permis postări care au amplificat violențele Foto: Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Abrham Meareg, fiul unui profesor universitar etiopian împușcat mortal după ce a fost atacat în postări de pe Facebook, se numără printre cei care au intentat procesul împotriva Meta. Aceștia doresc crearea unui fond de 2 miliarde de dolari pentru victimele urii pe Facebook și modificarea algoritmului platformei.

Compania-mamă a Facebook, dată în judecată de victimele conflictului din Etiopia

Meta a declarat că a investit foarte mult în moderare și în tehnologie pentru a elimina ura. Un reprezentant a declarat că discursul instigator la ură și incitarea la violență sunt împotriva regulilor platformei.

ADVERTISEMENT

“Activitatea noastră în materie de siguranță și integritate în Etiopia este ghidată de feedback-ul organizațiilor societății civile locale și al instituțiilor internaționale”, a spus reprezentantul.

Cazul, intentat la Înalta Curte din Kenya, este susținut de grupul Foxglove. Meta are un centru de moderare a conținutului în capitala kenyană Nairobi.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de persoane au murit în conflictul dintre guvernul etiopian și forțele din regiunea Tigray din nordul țării, iar alte 400.000 de persoane trăiesc în condiții asemănătoare foametei. Luna trecută, s-a ajuns la un acord de pace surprinzător, dar, recent, a avut loc o recrudescență a crimelor motivate etnic între comunitățile vorbitoare de Amhara și Oromo.

Anul trecut, tatăl lui Meareg a fost una dintre victimele violențelor din țară. La 3 noiembrie 2021, profesorul Meareg Amare Abrha a fost urmărit acasă de la universitatea sa de către bărbați înarmați pe motociclete și împușcat de la mică distanță în timp ce încerca să intre în casa familiei.

ADVERTISEMENT

Amenințările atacatorilor săi au împiedicat martorii să vină în ajutorul său în timp ce acesta zăcea sângerând, spune fiul său. El a murit întins pe jos șapte ore mai târziu.

Înainte de atac, postările de pe Facebook l-au calomniat și au dezvăluit informații personale despre el, spune fiul său.

ADVERTISEMENT

În ciuda plângerilor repetate folosind instrumentul de raportare al Facebook, platforma “a lăsat aceste postări până când a fost mult prea târziu”. Una dintre ele a fost eliminată după uciderea tatălui său. O alta, pe care platforma se angajase să o elimine, era online la 8 decembrie 2022.

Facebook promovează conținut “instigator la ură și incitare”

“Dacă Facebook ar fi oprit pur și simplu răspândirea urii și ar fi moderat postările în mod corespunzător, tatăl meu ar fi fost încă în viață”, a declarat Meareg. El dorește să se asigure că nicio familie nu a suferit așa cum a suferit a sa, a spus el, și “scuze personale” din partea Meta.

Într-o declarație sub jurământ depusă în instanță, Meareg susține că algoritmul Facebook promovează conținutul “instigator la ură și incitare”, deoarece este posibil să atragă mai multă interacțiune din partea utilizatorilor.

De asemenea, acesta susține că moderarea conținutului Facebook în Africa este “extrem de inadecvată”, cu prea puțini moderatori care să se ocupe de postările în limbile cheie amharică, oromo și tigrinya.

Meta – care deține Facebook – a declarat pentru BBC News: “Angajăm personal cu cunoștințe și expertiză locală și continuăm să ne dezvoltăm capacitățile pentru a prinde conținutul care încalcă legea în cele mai vorbite limbi din țară, inclusiv amharică, oromo, somaleză și tigrinya”.

Compania susține că Etiopia este o prioritate ridicată – deși, mai puțin de 10% din populație folosește Facebook – și spune că măsurile pe care le-a luat includ: reducerea viralității postărilor, extinderea politicilor privind violența și incitarea la violență, îmbunătățirea aplicării legii.

Aceasta este o evoluție semnificativă, o încercare de a trage la răspundere din punct de vedere juridic o companie de social media pentru acțiunile sale în timpul conflictului din Etiopia.

Criticii spun că Meta și alte companii de social media fac prea puțin pentru a preveni partajarea și răspândirea dezinformării și a conținutului care promovează ura și incitarea la ură împotriva diferitelor grupuri etnice. Iar în unele cazuri, durează prea mult timp până când conținutul este eliminat, mai ales după ce oamenii îl raportează.

Nu este prima dată când Facebook este acuzată

Alții susțin că societatea a fost nedreaptă în ceea ce privește combaterea conținutului care incită la ură, vizând în mod disproporționat postările scrise în anumite limbi.

Meta a insistat întotdeauna că face multe și că a investit masiv în capacitatea de a identifica conținuturi care incită la ură și inflamatorii în limbile cel mai des vorbite în țară. Are moderatori de conținut care cunosc principalele limbi locale, dar se bazează, de asemenea, pe inteligența artificială și pe parteneri locali pentru a semnaliza conținutul.

Nu a fost niciodată clar câți moderatori lucrează cu Meta concentrându-se pe Etiopia.

Dar aceasta nu este prima dată când Facebook este acuzată că face prea puțin pentru a opri răspândirea de conținut care promovează ura și violența etnică în Etiopia.

În 2021, denunțătoarea Frances Haugen, fost angajat, a declarat în Senatul SUA că algoritmul platformei “alimenta violența etnică… preluând sentimentele extreme, diviziunea”, deoarece acele postări atrăgeau un grad ridicat de implicare, în timp ce Facebook nu putea identifica în mod adecvat conținutul periculos și nu avea suficientă expertiză în multe limbi locale – inclusiv unele vorbite în Etiopia.

Printre ceilalți reclamanți în acest caz se numără Institutul Katiba și Fisseha Tekle, care susține că eșecurile de moderare ale Facebook au făcut imposibilă realizarea de reportaje despre drepturile omului în legătură cu conflictul, pentru Amnesty International, și au pus în pericol viața familiei sale.

Aceștia cer instanței să ordone Facebook să ia măsuri pentru a remedia situația, inclusiv: crearea unui fond de despăgubire de aproximativ 200 de miliarde de șilingi kenyeni (1,6 miliarde de dolari) pentru victimele urii și violenței incitate pe Facebook și alte 50 de miliarde de șilingi kenyeni pentru daune similare cauzate de postările sponsorizate; împiedicarea algoritmului său să recomande “conținuturi incitante, instigatoare la ură și periculoase”; angajarea unui număr suficient de moderatori pentru a traduce conținutul local, asigurând echitatea între moderarea din Nairobi și cea pentru utilizatorii din SUA.

Conflictul din Etiopia l-a afectat pe șeful OMS

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că unchiul său a fost “ucis” de trupele eritreene în regiunea Tigray din nordul Etiopiei, devastată de război.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut acest comentariu la finalul unei conferințe de presă despre COVID-19, miercuri, la Geneva. El a dezvăluit că a fost pe punctul de a anula evenimentul deoarece “nu era în formă” și era “un moment dificil” pentru el.

Directorul general al OMS este un fost ministru etiopian care provine din Tigray. El a fost anterior un critic vocal al rolului Etiopiei în conflictul care a ucis zeci de mii de persoane și a strămutat milioane de oameni.

“Am fost informat că unchiul meu a fost ucis de armata eritreeană”, a declarat reporterilor bărbatul în vârstă de 57 de ani. “Am vorbit cu mama mea și ea a fost cu adevărat devastată, pentru că el era cel mai tânăr din familia lor și avea aproape aceeași vârstă cu mine, un unchi tânăr.”

ADVERTISEMENT
Tags: