Mai este doar o zi până la sosirea toamnei, anotimp în care se coc multe fructe și pe care le puteți folosi în preparate gustoase.
Prunele sunt unele dintre fructele de sezon, iar cu acestea multe gospodine fac compot, pe care-l pun în borcane și-l păstrează pentru la iarnă. Vă prezentăm o rețetă fără conservanți și fără prea multe ingrediente.
Rețeta este veche de 30 de ani, potrivit poftabuna.com, și aveți nevoie de: apă, zahăr și, evident, prune. Cantitățile vor fi unele după ochi, în funcție de cât de mari sunt prunele sau cât de încăpătoare sunt borcanele.
Prunele nu ar strica să fie unele românești, pentru că vă amintesc mai bine de gustul copilăriei, însă rămâne la latitutinea fiecăruia. Totuși, este musai că ele să fie tari și nu moi, pentru a se păstra mai bine până la anotimpul viitor.
Prunele mai pot fi puse la fiert atât cu sâmburi, cât și fără. Cert este că cele fără sâmburi ocupă mai puțin spațiu, iar cele cu sâmburi riscă să mai aibă câte un vierme.
În primă fază, prunele se așază în borcane, jumătate sau 3/4 din acestea. La fiecare borcan de 400 de g se adaugă o lingură de zahăr, iar la unul de 800 g se toarnă 2 linguri.
Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitorul pentru cei care nu sunt fani ai acestui ingredient. În schimb, dacă fructele sunt foarte dulci, puteți sări peste zahăr sau îndulcitor, dar trebuie sterilizate 50 de minute.
După ce prunele s-au pus în borcane, se toarnă apă peste ele și deasupra se așază un capac. De altfel, compotul mai poate fi aromatizat cu coajă de lămâie, portocală, scorțișoară, ghimbir sau vanilie.
Ulterior, borcanele se pun într-o oală, care la fund trebuie să aibă un servet sau ziare. De asemenea, oala trebuie completată și ea cu apă și apoi totul se sterilizează 30 de minute, din momentul în care apa a dat în clocot.
După jumătate de oră, se stinge focul, se acoperă borcanele cu o cârpă și se lasă la răcit în apa în care s-au sterilizat. Dacă nu doriți astfel, mai puteți scoate borcanele, le așezați cu gura în jos și le acoperiți cu pături.
Veți observa că zahărul nu este complet dizolvat. Nu vă faceți griji, se va dizolva treptat. Este recomandat să consumați compotul în sezonul de iarnă. Poftă bună!