Life

Compot de prune fără conservanţi, reţeta ideală pentru o băutură gustoasă de toamnă. Ai nevoie doar de aceste ingrediente

O băutură gustoasă specifică sezonului de toamnă: compot de prune fără conservanți. Rețeta este una simplă, fără prea multe ingrediente și astfel îi veți surprinde pe cei dragi.
31.08.2022 | 16:25
Compot de prune fara conservanti reteta ideala pentru o bautura gustoasa de toamna Ai nevoie doar de aceste ingrediente
Cum preparăm compot de prune fără conservanți. Sursa foto: bucataras.ro
ADVERTISEMENT

Mai este doar o zi până la sosirea toamnei, anotimp în care se coc multe fructe și pe care le puteți folosi în preparate gustoase.

Compot de prune fără conservanți. Cum se prepară

Prunele sunt unele dintre fructele de sezon, iar cu acestea multe gospodine fac compot, pe care-l pun în borcane și-l păstrează pentru la iarnă. Vă prezentăm o rețetă fără conservanți și fără prea multe ingrediente.

ADVERTISEMENT

Rețeta este veche de 30 de ani, potrivit poftabuna.com, și aveți nevoie de: apă, zahăr și, evident, prune. Cantitățile vor fi unele după ochi, în funcție de cât de mari sunt prunele sau cât de încăpătoare sunt borcanele.

Prunele nu ar strica să fie unele românești, pentru că vă amintesc mai bine de gustul copilăriei, însă rămâne la latitutinea fiecăruia. Totuși, este musai că ele să fie tari și nu moi, pentru a se păstra mai bine până la anotimpul viitor.

ADVERTISEMENT

Prunele mai pot fi puse la fiert atât cu sâmburi, cât și fără. Cert este că cele fără sâmburi ocupă mai puțin spațiu, iar cele cu sâmburi riscă să mai aibă câte un vierme.

În primă fază, prunele se așază în borcane, jumătate sau 3/4 din acestea. La fiecare borcan de 400 de g se adaugă o lingură de zahăr, iar la unul de 800 g se toarnă 2 linguri.

ADVERTISEMENT

Zahărul din compot poate fi înlocuit cu îndulcitor sau poate fi ocolit dacă prunele sunt foarte dulci

Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitorul pentru cei care nu sunt fani ai acestui ingredient. În schimb, dacă fructele sunt foarte dulci, puteți sări peste zahăr sau îndulcitor, dar trebuie sterilizate 50 de minute.

După ce prunele s-au pus în borcane, se toarnă apă peste ele și deasupra se așază un capac. De altfel, compotul mai poate fi aromatizat cu coajă de lămâie, portocală, scorțișoară, ghimbir sau vanilie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, borcanele se pun într-o oală, care la fund trebuie să aibă un servet sau ziare. De asemenea, oala trebuie completată și ea cu apă și apoi totul se sterilizează 30 de minute, din momentul în care apa a dat în clocot.

După jumătate de oră, se stinge focul, se acoperă borcanele cu o cârpă și se lasă la răcit în apa în care s-au sterilizat. Dacă nu doriți astfel, mai puteți scoate borcanele, le așezați cu gura în jos și le acoperiți cu pături.

Veți observa că zahărul nu este complet dizolvat. Nu vă faceți griji, se va dizolva treptat. Este recomandat să consumați compotul în sezonul de iarnă. Poftă bună!

ADVERTISEMENT