News

Condamnare pentru consilierul PSD prins la furat, în SUA, cu carduri clonate. Virgil Negru a pledat vinovat

Virgil Toader, consilier local din partea PSD în Eforie, a fost condamnat în Statele Unite pentru fraudă cu carduri bancare.
08.08.2023 | 09:34
Condamnare pentru consilierul PSD prins la furat in SUA cu carduri clonate Virgil Negru a pledat vinovat
Virgil Negru, consilier PSD în CL Eforie, a fost condamnat pentru fraudă cu carduri și furt de identitate / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: vcdistrictattorney.com / Facebook Virgil Negru
ADVERTISEMENT

Virgil Negru, românul cercetat în Statele Unite pentru skimming și fraudă cu fonduri guvernamentale, a fost condamnat, luna trecută, de un tribunal din Ventura, California. Toader este consilier local al localității Eforie, funcție în care fusese propulsat de Partidul Social Democrat.

Consilierul de la Eforie încerca să fure bani din ajutoarele sociale

În vârstă de 40 de ani, Negru a fost arestat pe 1 aprilie 2023, în timpul unei investigații a autorităților americane legate de fraudă cu carduri clonate de tip EBT (Electronic Benefits Transfer) și EDD (Employment Deevelpoment Department).

ADVERTISEMENT

EBT reprezintă un suport de plată prin care persoanele cu venituri mici pot retrage bani sau își pot achiziționa alimente. EDD reprezintă tot o formă de ajutor social, destinată persoanelor fără locuri de muncă sau care provin din familii defavorizate.

consilier psd inchisoare SUA
Informarea de presă a procurorului districtual, referitoare la cazul românului Virgil Negru / Sursă foto: vcdistrictattorney.com

 

Când a fost arestat, românul se angajase în ”activități suspecte” la două dispozitive de tip ATM. El a fost percheziționat, iar asupra lui s-au găsit 12 carduri clonate de tip EBT. Începând cu luna martie, alți șapte români, care făceau parte din rețeaua infracțională, au fost arestați. Aceștia se ocupau cu fraude bancare de tip skimming, adică furau datele utilizatorilor de carduri prin introducerea unor dispozitive speciale în ATM-uri, după care multiplicau suporturile de plată și retrăgeau toate sumele rămase disponibile în conturile păgubiților.

ADVERTISEMENT

”Colegii” lui Virgil Negru și-au tăiat brățările cu GPS și au fugit

Doi dintre infractori, Marius Vlaic și Roman Janecek, au fost trimiși în judecată pentru 12 capete de acuzare. Totuși, ei au fost puși în libertate, în schimbul unei cauțiuni de 50.000 de dolari, însă la scurtă vreme s-au făcut nevăzuți, după ce și-au tăiat dispozitivele de urmărire prin GPS, pe care erau obligați să-l poarte la picior.

Virgil Negru a fost prezentat Înaltei Curți de Justiție din Ventura, California, unde a pledat vinovat pentru cele două capete de acuzare: furt de identitate și falsificare de carduri implicând o fraudă guvernamentală.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat emis de biroul procurorului districtual, Erik Nasarenko, după un proces care a durat doar o lună, Virgil Toader Negru a fost condamnat la 240 de zile de închisoare și doi ani de probațiune.

Negru apare și acum pe site-ul CL Eforie

Virgil Negru este la al doilea mandat de consilier local. Prima dată, el a fost ales în funcție și și-a dus mandatul până la final, iar la începutul anului 2022, a preluat postul de la un alt consilier PSD, care a decedat. Potrivit declarației de avere, înainte de preluarea celui de-al doilea mandat, el nu a avut niciun venit, în decurs de un an.

ADVERTISEMENT
virgil negru CL Eforie
Virgil Negru apare și acum pe lista consilierilor de la Eforie / Sursă foto: consiliullocaleforie.ro

Deși nu și-a mai făcut apariția la lucru de luni bune, Negru apare în continuare pe site-ul Consiliului Local Eforie, din partea PSD. Pe de altă parte, liderii partidului susțin că acesta a fost exclus din partid încă din primăvară, după apariția primelor articole legate de problemele penale pe care Negru le are în Statele Unite.

Consilierul PSD are datorii uriașe, în țară

Virgil Negru a ajuns să fure din bancomatele din America și pentru că, în țară, acumulase datorii uriașe. Mai precis, el trebuie să plătească peste 440.000 de lei, alături de un fost asociat, după falimentul uneia dintre firmele sale.

Cei doi au fost găsiți vinovați pentru intrarea în insolvență a societății, așa că lichidatorul judiciar a obținut, în instanță, atragerea răspunderii și, implicit, acoperirea din propriul buzunar al datoriilor companiei.

În prezent, ANAF încearcă să recupereze prejudiciul de la Virgil Negru, însă acesta a contestat decizia de impunere în instanță, cu doar câteva zile înainte să plece în Statele Unite.

ADVERTISEMENT