News

Conflictul din Sudan ameninţă să se extindă. Egiptul a transmis un ultimatum, pe străzile capitalei zac sute de cadavre

Numărul morţilor în uma confruntărilor armate din Sudan a trecut de 300, dar multe cadavre zac pe străzile capitalei Khartoum, neputând fi ridicate din cauza luptelor.
20.04.2023 | 18:07
Conflictul din Sudan ameninta sa se extinda Egiptul a transmis un ultimatum pe strazile capitalei zac sute de cadavre
Imagine din Khartoum Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Egiptul i-a transmis un ultimatum de 72 de ore lui Mohamed Hamdan Dagol, mai cunoscut sub numele de Hemedti, liderul Forței Paramilitare de Susținere Rapidă (RSF), care a pornit rebeliunea din Sudan, cerându-i să elibereze trupele egiptene reţinute în nordul ţării.

Sute de soldaţi egipteni ar fi fost arestaţi de trupele paramilitare din Sudan

Un prim grup de 177 de soldați egipteni capturați de forțele RSF în orașul nordic Merowe a fost repatriat în Egipt, un aliat apropiat al armatei aflate acum la putere. Armata sudaneză a anunţat că pentru transport au fost folosite patru avioane militare egiptene.

ADVERTISEMENT

După cum a scrie Daily News Egypt, operațiunile de evacuare au fost efectuate de Unitatea Forțelor Speciale a Serviciului General de Informații Egiptean (GIS) în cooperare cu Forțele Armate ale Egiptului. Alte planuri de evacuare sunt însă greu de orchestrat, deoarece au fost atacate inclusiv misiuni diplomatice străine, iar ONU a primit rapoarte de violență sexuală împotriva lucrătorilor umanitari. Evacuările ar trebui să-i includă inclusiv civili care se află în zone periculoase pe tot Sudanul. „GIS a informat ambele părți să suspende toate acțiunile militare până la finalizarea evacuarii trupelor egiptene”.

Ministerul sudanez al Afacerilor Externe a condamnat miercuri RSF pentru că a continuat să aresteze soldații egipteni dislocaţi în nordul ţării. Acesta a adăugat că RSF sunt „responsabili din punct de vedere moral și legal” pentru siguranța militarilor. Ministerul sudanez al Afacerilor Externe a cerut comunității internaționale să condamne astfel de acțiuni care încalcă a treia Convenție de la Geneva.

ADVERTISEMENT

Președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi a prezidat o ședință a Consiliului Suprem al Forțelor Armate Egiptene pentru a discuta despre evoluțiile. Trupele egiptene sunt prezente în Sudan doar în scopuri de antrenament și nu pentru a sprijini vreo parte în conflict, a spus președintele. El a subliniat că situația din Sudan este o chestiune internă și că poziția Egiptului este consecventă în a nu interveni în treburile interne ale țărilor. Sisi a adăugat că Egiptul este în comunicare constantă cu toate părțile în încercarea de a găsi o soluție și de a detensiona situația.

Deși miercuri a fost declarată o a doua încetare a focului, aceasta nu a intrat în vigoare și luptele aprige au continuat în tot Sudanul. Armata sudaneză a confirmat de altfel că a contracarat un nou atac al RSF. „Inamicul a suferit pierderi grele și distrugerea unui număr mare de vehicule de luptă”, se arată în comunicatul de presă al purtătorului de cuvânt al armatei.

ADVERTISEMENT

În același timp, armata statului Ciad a oprit si a dezarmat un contingent sudanez de 320 de soldati care a intrat luni în această țară, a declarat ministrul Apărării, Daud Jaja Brahim. Acesta a avertizat într-o conferință de presă că războiul dintre sudanezi ar putea crea noi valuri de refugiați și a adăugat că menținerea securității va deveni dificilă.

Aproape 300 de persoane au fost ucise în ultimele cinci zile, a transmis ONU, dar numărul victimelor este probabil să fie mai mare, deoarece multe cadavre au fost lăsate pe străzi, din cauza conflictelor active. Din această cauză, duhoarea insuportabilă a corpurilor în descompunere se răspândește prin oraș. Mii de civili părăsesc capitala Khartoum, cadavre zac pe străzi şi nimeni nu le poate ridica, din cauza împușcăturilor, iar spitalele au fost şi ele vizate de atacuri.

ADVERTISEMENT

Mahasen Ali, o vânzătoare de ceai, a spus că mulți oameni din cartierul ei din sudul Khartoum-ului și-au părăsit casele pentru a se adăposti în zone deschise, în speranța că vor fi feriți de bombardamentele asupra clădirilor rezidențiale. Alții au fugit la rude din afara orașului. În acelaşi timp, bărbați înarmați cutreieră străzile, năvălind în magazine și case. „Iau tot ce pot, iar dacă le opui rezistenţă te ucid”, mai spune ea.

ADVERTISEMENT