Sport

Consiliul Concurenței ajută Steaua să promoveze în SuperLiga. Reacția conducerii CSA la documentul trimis către Senatul României. Update

Consiliul Concurenței a anunțat că Steaua poate fi considerată club profesionist și poate promova în SuperLiga. Cum a reacționat conducerea CSA. Va promova echipa?
17.03.2024 | 16:26
Consiliul Concurentei ajuta Steaua sa promoveze in SuperLiga Reactia conducerii CSA la documentul trimis catre Senatul Romaniei Update
CSA Steaua a primit o veste importantă în ceea ce privește dreptul de promovare în SuperLiga. Consiliul Concurenței a anunțat că poate fi considerat club profesionist. Sursă foto: Facebook Steaua București
ADVERTISEMENT
17-03-2024
14:33

CSA Steaua, prima reacție oficială

Conducerea clubului CSA Steaua București a reacționat după documentul depus de Consiliul Concurenței la Senat prin care „roș-albaștrii” ar putea să promoveze. La solicitarea news.ro, comandatul „militarilor” a răspuns: 

„Sunt probleme de natură juridică, care nu au fost clarificate în totalitate până în acest moment, pentru a nu se mai repeta greșelile din trecut”.

Echipa Armatei a ratat matematic prezența în play-off în actualul sezon din Liga 2 după înfrângerea din deplasare cu CS Mioveni, dar ar putea să-și schimbe total obiectivele din stagiunea viitoare.

CSA Steaua, veste uriașă de la Consiliul Concurenței în ceea ce privește dreptul de promovare

CSA Steaua încearcă de ani buni să găsească o soluție pentru a putea promova în SuperLiga, dar până acum acest lucru nu a fost posibil. Situația s-ar putea modifica după ce Consiliul Concurenței a anunțat că orice club sportiv de drept public poate fi considerat club profesionist.

ADVERTISEMENT

“Consiliul Concurenței a informat Parlamentul că orice club sportiv de drept public poate fi considerat club profesionist, iar o eventuală modificare a Legii Sportului în acest sens nu ar încălca în niciun fel legislația europeană si nici legislația națională în materie de ajutor de stat.

Documentul arată că forma juridică de organizare este irelevantă și nu are nicio legătură cu statutul de club profesionist. Potrivit legislației europene, orice club sportiv care își plătește angajații pentru a face sport este un club sportiv profesionist, indiferent care este forma de organizare juridică a clubului respectiv.

ADVERTISEMENT

Concret, potrivit legislației europene, atâta timp cât Steaua București își plătește sportivii pentru a juca fotbal, handbal, baschet sau polo – atunci clubul Steaua este un club sportiv profesionist, indiferent care este forma de organizare juridică a clubului”, se arată în mesajul postat de fanii CSA Steaua pe pagina de Facebook Glasul Armatei.

Explicațiile Consiliului Concurenței

Sursa citată notează că același lucru este valabil pentru toate cluburile de drept public din România și le enumeră aici pe CS Dinamo, CS Rapid, CSM București, Corvinul Hunedoara și CSC Șelimbăr.

ADVERTISEMENT

”În conformitate cu Regulamentul UE nr. 651 / 2014, ‘sport profesionist’ înseamnă practicarea unui sport ca activitate lucrativă sau ca serviciu remunerat, indiferent dacă a fost încheiat sau nu un contract de muncă oficial între sportiv și organizația sportivă respectivă.

Potrivit jurisprudenței Curții Europene de Justiție, atunci când o activitate sportivă are caracterul unei activități salariate sau al unei prestații de servicii remunerate (situație specifică sportivilor semi-profesioniști sau profesioniști) aceasta constituie o activitate economică.

ADVERTISEMENT

Potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile sportive profesioniste pot fi considerate întreprinderi, ca urmare a faptului că desfășoară activitate economică în cadrul mai multor piețe, precum: piața transferurilor jucătorilor profesioniști, piața de publicitate, media, vânzare de bunuri etc.”, se mai arată în mesajul care citează din decizia Curții Constituționale.

CSA Steaua, pe picior de egalitate cu cluburile profesioniste

Experții de la Consiliul Concurenței susțin că modificarea art. 31 din Legea Sportului în scopul recunoașterii persoanelor juridice de drept public drept cluburi sportive profesioniste nu contravine legislației în materie de ajutor de stat.

”Statutul unei entități – adică forma de organizare juridică a cluburilor sportive – NU este determinant pentru aplicarea legislației de ajutor de stat, singurul criteriu relevant fiind dacă aceasta desfășoară sau nu o activitate economică.

Astfel, din punct de vedere economic, nu există nicio deosebire între clubul Steaua și alte cluburi sportive organizate ca asociații non-profit sau societăți comerciale pe acțiuni.

‘În conformitate cu prevederile legale și jurisprudența europeană, este considerată întreprindere ORICE ENTITATE care desfășoară o activitate economică, INDIFERENT DE STATUTUL SĂU JURIDIC, de acționariat (public sau privat) sau de modul de finanțare’ – se arată în documentul trimis de Consiliul Concurenței în Parlament”, se mai scrie în postare.

Sportul profesionist poate fi finanțat din bani publici

Experții de la Consiliul Concurenței au arătat că, din punct de vedere economic, un club sportiv de drept public desfășoară același tip de activitate ca și cluburile organizate ca asociații non-profit sau societăți comerciale pe acțiuni.

”Pot fi considerate întreprinderi inclusiv entități precum asociațiile, fundațiile, ONG-urile, cluburile sportive sau entitățile care fac parte din administrația publică, dacă acestea desfășoară o activitate economică, indiferent dacă respectiva activitate este sau nu generatoare de profit.

Consiliul Concurenței arată, în final, că ‘finanțarea din fonduri publice a sportului profesionist’ poate fi considerată, în anumite circumstanțe, ajutor de stat, ‘indiferent de forma de organizare a clubului care primește finanțarea sau de modalitatea de acordare a acesteia’.

Altfel spus, la fel ca peste tot în Europa, guvernele naționale pot finanța sportul profesionist din fonduri publice indiferent de forma de organizare a cluburilor care primesc finanțare.

Mai exact, statul poate să finanțeze fără nicio problemă atât cluburi sportive de drept public, cât și cluburi sportive organizate ca asociații non-profit sau societăți comerciale pe acțiuni – motiv pentru care modificarea Legii Sportului nu contravine în niciun fel legislației în materie de ajutor de stat”, se încheie mesajul fanilor.

ADVERTISEMENT
Tags: