Situația e critică după ce compania de furnizare a agentului termic, Electrocentrale Constanța, nu își poate plăti facturile la gaz.
Compania se află oricum în insolvență și perspectivele de redresare sunt sumbre. În consecință, conform Antena 3, compania a fost nevoită să oprească activitatea centralei CET Palas, după ce nu a mai făcut față facturilor la gaz.
Nu este pentru prima dată când orașul rămâne fără apă caldă, însă de această dată toți locatarii racordați la sistemul centralizat vor fi afectați.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Termoficare Constanța, societate care distribuie agentul termic. Termoficare Constanța anunță, practic, că Electrocentrale Constanța nu a putut să plătească gazele naturale folosite în prepararea agentului termic, așadar s-a ajuns la oprirea producției.
Societatea a transmis, de asemenea, că nu se știe când va fi rezolvată situația CET Palas, însă lucrările de modernizare a rețelei vor continua într-un ritm alert.
Conform sursei citate, mai sunt doar câteva zile până când ar fi trebuit să se dea drumul la căldură, însă în condițiile date șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse.
Electrocentrale Constanța, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei, trebui să găsească o soluție împreună cu ministerul pentru a nu lăsa constănțenii fără apă caldă și căldură în această iarnă, însă nu se știe când se va întâmpla acest lucru, dacă se va întâmpla, conform Antena 3.
În urmă cu două săptămâni, Europa FM anunța că primarul Vergil Chițac va apela la sprijinul guvernului pentru a face față plății facturilor. Asta, în condițiile în care Constanța are cea mai scumpă gigacalorie din România și o rețea de distribuție învechită.
”130.000 de constănțeni beneficiază de apa caldă și căldura furnizată prin sistemul acesta centralizat al nostru și includ aici, și mă refer școli, și bolnavii din spitale”, a transmis Chițac. Dacă la București locuitorii plătesc 350 de lei pe gigacalorie dintr-un total de 850 de lei, restul fiind suportat de Primăria Capitalei, în Constanța gigacaloria valorează 1326 de lei, iar constănțenii suportă 450 de lei din această sumă.
”Un apartament mediu, pe timp de iarnă, într-o lună, consumă o gigacalorie. Dacă nu am subvenționa ar trebui să îi punem pe cetățeni să platească 1650 de lei. Enorm. E aproape de nesuportat. Eu mai mult sunt îngrijorat de starea tehnică a sistemului. Dacă vor fi întreruperi, vor fi din cauza faptului că sistemul cedează.
Din perspectiva asta, cred că la nivel guvernamental trebuie făcut ceva pentru că situația asta este în toate municipiile care mai au sistemul acesta de încălzire centralizată”, preciza primarul din Constanța pentru Europa FM.