News

România nu-și mai poate asigura necesarul de energie. Consum-record și importuri semnificative

Consumul de electricitate în țara noastră a fost aproape de record, miercuri, 26 ianuarie. S-au depășit 9.000 de MW, o cantitate de peste 1.600 MW fiind adusă din import.
26.01.2022 | 15:22
Romania nusi mai poate asigura necesarul de energie Consumrecord si importuri semnificative
Consumul de electricitate in Romania, miercuri, 26 ianuarie 2022. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La orele prânzului, România înregistra un consum al energiei electrice de 9.048 MW, iar 7.466 MW reprezenta producţia internă. Datele au fost prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica.

Hidrocentralele au asigurat 26% din total, cu 1.967 MW, adică au fost principala sursă de producție internă. A doua sursă a fost asigurată din hidrocarburi, adică 25%, cu 1867 MW.

ADVERTISEMENT

Hidrocentralele au fost principala sursă de producție internă

De altfel, 17% din total a venit din centrala nucleară de la Cernavodă, 15% din cărbune, 11,2% din eolian, 2, 73% din fotovoltaic, iar 0,91% din biomasă, mai este specificat pe site-ul Transelectrica.

9.975 MW a fost consumul instantaneu record de la nivel național, pentru sezonul de iarnă.

Riscul importului de energie electrică

Importul de energie electrică nu este o situație plăcută pentru țara noastră. Asta pentru că se pot genera scumpiri, fapt care ar declanșa noi facturi cu prețuri mari la consumul de curent electric.

ADVERTISEMENT

S-a mai atins un record al acestui tip de consum și anul trecut, tot în luna ianuarie. Concret, pe data de 18 ianuarie 2022 s-a ajuns la nivelul de 9.500 de MW, pe timp de seară.

La acea vreme, ministrul energiei, Virgil Popescu, spunea că România nu are probleme cu aprovizionaea de energie electrică. El explica și că lipsa vântului a afectat turbinele eoliene, care sunt responsabile de producerea curentului electric.

ADVERTISEMENT

”Ne-am așteptat, am avut chiar și un vârf de 9.700 azi, iar 9.500 era prognoza pentru vârful de aseară. Avem prognoze realiste. Chiar vineri am discutat cu dispecerul național și ne așteptat la acest val de frig.

Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică. Rezervele de gaze naturale din depozite sunt în limitele normale, nu sunt probleme în aprovizionare. Bucureștenii au o problemă cu energia termină, problemă cauzată mai ales de rețeaua de termoficare.

ADVERTISEMENT

S-a amânat inclusiv o revizie la centrala de la Cernavodă pentru de joi încolo, când temperaturile încep să crească, tocmai pentru a aproviziona populația cu energie electrică. Nu e niciun risc de securitate nucleară, că nimeni nu se poate juca cu așa ceva. Am amânat cu o săptămână și trecem de acest val de frig și în 3 – 4 zile se rezolvă și acea avarie.

Suntem pregătiți să acem față, sunt pregătite și grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu avem probleme.

Nebătând vântul, nu merg eoliene. Era mai bine dacă vântul ar fi bătut, și asta pentru toată Europa. Energia regenerabilă e frumoasă și nepoluantă, dar nu mereu te ajută în situații extreme”, a declarat Virgil Popescu la B1Tv.

ADVERTISEMENT