News

Consumul de cărbune bate un nou record în 2023: 8,53 miliarde de tone, în plină urgență climatică

Lumea arde din ce în ce mai mult cărbune în plină urgență climatică. Anul 2023 a înregistrat un record absolut de 8,53 miliarde de tone
15.12.2023 | 17:40
Consumul de carbune bate un nou record in 2023 853 miliarde de tone in plina urgenta climatica
Consumul de cărbune va continua și odată cu extracția de metale pentru fabricarea bateriilor pentru mașini electrice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Planeta, care nu a fost niciodată la fel de fierbinte ca în anul 2023, nu a consumat niciodată atât de mult cărbune: cererea globală a atins 8,53 miliarde de tone în acest an, un nivel fără precedent, a anunțat, vineri, Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Un record absolut.

Responsabil de 40% din emisiile anuale cu efect de seră

La începutul acestei luni, observatorul european Copernicus a fost primul care a anunțat oficial că 2023 va fi cel mai cald an măsurat vreodată, cu o anomalie de temperatură de +1,46°C față de temperaturile medii din perioada 1850-1900. Arderea cărbunelui pentru a produce energie emite în atmosferă o mare parte din emisiile de CO₂ responsabile de încălzirea globală.

ADVERTISEMENT

Numai cărbunele este responsabil pentru mai mult de 40% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră, față de 32% pentru petrol și puțin peste 20% pentru gaze. Carbonul emite peste 800 de grame de CO2 pe KWh, în comparație cu aproximativ zece grame pentru energia eoliană și nucleară.

În Asia, apetitul pentru cărbune este cel mai mare: potrivit IEA, anul acesta, consumul în China a crescut la 220 de milioane de tone (+4,9%) față de 2022, în India cu 98 de milioane de tone (+8%), iar în Indonezia cu 23 de milioane de tone (+11%), scrie Le Monde.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, consumul de cărbune a încetinit puternic în Europa (cu 107 milioane de tone, adică 23%) și în Statele Unite (cu 95 milioane de tone, adică 21%), în principal ca urmare a schimbărilor din centralele electrice, care renunță treptat la utilizarea cărbunelui, și a slăbiciunii activității industriale.

IEA recunoaște dificultatea de a emite previziuni pentru Rusia, al patrulea mare consumator de cărbune din lume, din cauza războiului din Ucraina. Previziunile pentru Ucraina sunt, de asemenea, „incerte”, subliniază agenția.

ADVERTISEMENT

„Declin structural”

„Începând din 2024”, consumul mondial de cărbune ar trebui să înceapă să scadă, potrivit IEA în previziunile sale publicate a doua zi după încheierea celei de-a 28-a Conferințe a părților (COP), organizată de ONU la Dubai, care a cerut eliminarea treptată a combustibililor fosili, inclusiv a cărbunelui, pentru a combate încălzirea globală.

„Am mai văzut scăderi ale cererii globale de cărbune și înainte, dar acestea au fost de scurtă durată și legate de evenimente extraordinare, cum ar fi prăbușirea Uniunii Sovietice sau Covid-19”, subliniază Keisuke Sadamori, șef al Departamentului pentru energetice și pentru securitate energetică din IEA. „De data aceasta, declinul pare să fie mai structural, deoarece este determinat de expansiunea incredibilă și de durată a energiilor cu emisii reduse de carbon”.

ADVERTISEMENT

Agenția Internațională pentru Energie se bazează pe o creștere foarte semnificativă a energiilor regenerabile (eoliană și solară) pentru a „împinge consumul global de cărbune pe o traiectorie descendentă”. Consumul de cărbune „atinge un vârf în 2023”, estimează agenția. Pe lângă utilizarea cărbunelui pentru alimentarea centralelor electrice, consumul de cărbune în scopuri industriale, cum ar fi producția de ciment, nu este de așteptat să scadă.

În trenul tranziției energetice

Cărbunele rămâne principala sursă de energie pentru electricitate (35,7% la nivel mondial), dar ritmul de instalare a energiilor regenerabile depășește creșterea cererii, explică agenția cu sediul la Paris. Nu se așteaptă ca utilizarea cărbunelui în procesele metalurgice să scadă semnificativ, deoarece cererea de cupru, nichel și alte metale va exploda odată cu tranziția energetică. În Indonezia, de exemplu, explozia nichelului, esențial pentru fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice, este cea care alimentează cererea de cărbune.

Cu toate acestea, China rămâne de departe cel mai mare consumator de cărbune, reprezentând mai mult de jumătate din consumul global (54%).  „Mai mult de 60%” din cărbunele utilizat în China este folosit pentru a genera electricitate, iar țara continuă să construiască centrale electrice pe bază de cărbune. Dar IEA se așteaptă la un punct de cotitură în acest an, dacă țara nu se confruntă cu prea multe valuri de frig (sau de căldură), care influențează utilizarea centralelor electrice.

Potrivit IEA, consumul de cărbune din China pentru producerea de energie electrică ar trebui să scadă cu 175 de milioane de tone în perioada 2024-2026, până la 2,8 miliarde de tone. Prin urmare, India va deveni „forța motrice” care va susține presiunea ascendentă asupra cererii mondiale de cărbune până în 2026, subliniază IEA.

În Uniunea Europeană, creșterea energiilor regenerabile contribuie la reducerea utilizării cărbunelui. În Germania, centralele electrice pe lignit și pe cărbune vor fi reduse puternic până în 2025, pe măsură ce vor fi instalate centrale solare și eoliene, care nu emit aproape deloc CO2.

ADVERTISEMENT