News

Cum depui contestație la Bacalaureat 2022. Când poți afla notele finale la BAC

Dacă vrei să știi cum depui contestație la Bacalaureat 2022, în caz în care nu ești mulțumit de nota primită, urmează instrucțiunile din acest articol.
24.06.2022 | 06:00
Cum depui contestatie la Bacalaureat 2022 Cand poti afla notele finale la BAC
Cum depui contestație la examenul de Bac din 2022. Sursa foto: edu.ro, stirileprotv.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Trebuie să știi cum depui contestație la Bacalaureat 2022, în cazul în care ai primit o notă despre care consideri că nu este corectă și ai dori recorectarea lucrării. În caz că ai astfel de dubii și ești sigur că a fost comisă o eroare în notarea lucrării tale de la examen, e bine să faci contestație, pentru că orice sutime în plus sau în minus la nota de la Bac poate conta mai departe, în cazul admiterii la facultate.

Cum depui contestație la Bacalaureat 2022

Dacă vrei să știi cum depui contestație la Bacalaureat 2022, e suficient să citești următoarele rânduri. Este vorba despre o declarație-tip pe care va trebui să o completezi și să o trimiți către instituția de învățământ la care ești înscris.

ADVERTISEMENT

În cerere va trebui să menționezi la care dintre probe vrei recorectarea lucrării. Mai important, însă, va trebui să iei la cunoștință și faptul că nota s-ar putea modifica nu doar în avantajul tău, ci și invers, scăzând de la cea inițială.

Mai jos găsești și modelul de declarație pe care o poți depune la centrul de examen. În cazul candidaților majori, această cerere poate fi semnată de ei înșiși. Pentru minori, însă, trebuie ca părintele sau reprezentantul legal să semneze în paralel documentul.

ADVERTISEMENT
model cerere contestatie bacalureat 2022
Modelul cererii de contestație pentru Bacalaureat 2022.

Pe ce dată se depune contestație la Bacalaureat 2022

Dacă la Evaluare Națională, perioada de contestații a fost ceva mai extinsă, fiind desfășurată pe parcursul a două zile, în cazul examenului de Bacalaureat va trebui să rezolvi acest aspect într-o singură zi. Este, însă, suficient timp la dispoziție pentru ca toți elevii care se simt nemulțumiți să aibă posibilitatea de a depune contestația.

Astfel, în data de 27 iunie, elevii de clasa a XII-a vor primi rezultatele la examenul de Bacalaureat, iar liceele trebuie să afișeze notele până la ora 12:00, cel târziu. Ulterior, între orele 12:00 și 18:00, fiecare elev care dorește să depună contestație va putea să facă asta, pentru a avea posibilitatea ca lucrarea sa să mai fie corectată o dată.

ADVERTISEMENT

Apoi, între 28 și 30 iunie, lucrările vizate de contestații vor fi corectate din nou.

Când se afișează notele finale la Bac 2022

Notele finale la Bacalaureat 2022 pot fi afișate abia după ce au fost rezolvate toate contestațiile. Desigur, dacă nu ai ales să depui o astfel de cerere, nota ta finală este cea afișată încă din data de 27 iunie. Totuși, listele finale cu notele de la sesiunea din vară a Bacalaureatului vor fi afișate abia pe 1 iulie 2022.

În caz că, din păcate, nu ai reușit să obții o notă de trecere la Bacalaureat, chiar dacă ai depus contestație, ai șansa să susții examenul și în sesiunea de toamnă. Va trebui să dai Bacul doar la proba pe care ai picat-o. Iată cum arată și calendarul sesiunii din august-septembrie:

ADVERTISEMENT
  • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
  • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
ADVERTISEMENT