News

Continuă scandalul după clasarea Dosarului 10 august. Klaus Iohannis, acuzat de manipulare

Asociațiile „Forumul Judecătorilor din România” și „Iniţiativa pentru Justiţie” susțin că Klaus Iohannis încearcă să „manipuleze opinia publică” după clasarea dosarului ce vizează incidentele din 10 august 2018.
05.03.2021 | 12:05
Continua scandalul dupa clasarea Dosarului 10 august Klaus Iohannis acuzat de manipulare
ADVERTISEMENT

Mărul discordiei este o postare pe rețelele de socializare prin care acesta îi solicită ministrului Justiției, Stelian Ion „să explice public de urgențăcum s-a ajuns la o astfel de decizie și să găsească, în colaborare cu Ministerul de Interne „soluțiile pentru ca adevărul să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”.

Magistrații îi amintesc șefului statului că atât Giorgiana Hosu, fostul procuror șef al DIICOT și unul dintre procurorii de caz în dosar, cât și Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care putea verifica actele penale, au fost numite în „înaltele funcții” prin decizia sa, la propunerea lui Cătălin Predoiu, ministrul în mandatul căruia s-a clasat, de fapt, dosarul, în timp ce actualul deținător al portofoliului avea doar calitatea de persoană vătămată.

ADVERTISEMENT

Magistrații susțin că președintele Klaus Iohannis încearcă să manipuleze opinia publică după clasarea Dosarului 10 august

Reamintim opiniei publice că dosarul la care face referire Președintele României a fost clasat în vara anului 2020, în timp ce actualul ministru al justiției avea doar calitatea de persoană vătămată în dosarul ”10 august”, iar portofoliul justiției era deținut de dl Cătălin Predoiu, pentru care dl Președinte a avut public numai cuvinte de apreciere.

Cu ocazia numirii doamnelor Scutea și Hosu în funcțiile de rang înalt, dl Președinte a declarat presei următoarele: ”M-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc în funcție”.

ADVERTISEMENT

Precizăm că procurorii își desfășoară activitatea în baza principiilor legalității și controlului ierarhic, autoritatea ministrului justiției asupra procurorilor neinterferând, potrivit legii, cu activitatea de urmărire penală, și că justiția se înfăptuiește exclusiv de instanțele judecătorești.

Prin urmare, răspunderea juridică pentru situația la care s-a ajuns ar putea reveni numai procurorilor de caz, procurorilor șefi DIICOT ori procurorului ierarhic superior procurorului șef al DIICOT, respectiv procurorul general al PÎCCJ, în măsura în care verificările Inspecției Judiciare vor dovedi fapte indubitabile în acest sens.

ADVERTISEMENT

Răspunderea politică pentru buna funcționare a sistemului judiciar trebuie să fie asumată de decidenții politici responsabili de numirea în înaltele funcții de conducere din parchete în cursul anului 2020, în contextul întârzierii nepermise a modificărilor necesare legilor Justiției” se arată în comunicatul transmis de Asociațiile „Forumul Judecătorilor din România” și „Iniţiativa pentru Justiţie”.

În ceea ce privește soluțiile pentru aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați pentru evenimentele care fac obiectul Dosarului 10 August, magistrații apreciază că acestea sunt exclusiv de competența instanțelor judecătorești, sesizate pe căile procedurale, cu respectarea dispozițiilor legale.

ADVERTISEMENT