News

Contract uriaș semnat de România în Azerbaidjan. „Putem vorbi de a nu mai fi nevoie de a importa gaz rusesc”

Compania de stat Romgaz a semnat un contract cu azerii de la Socar pentru importul a un miliard de metri cubi de gaze naturale
04.02.2023 | 09:45
Contract urias semnat de Romania in Azerbaidjan Putem vorbi de a nu mai fi nevoie de a importa gaz rusesc
Klaus Iohannis, în vizită a Baku. Sursa foto: Administrația prezidențială
ADVERTISEMENT

Cantitatea de gaze naturale urmează să fie livrată începând cu luna aprilie a acestui an și va acoperi circa 10% din necesarul țării noastre, acoperind astfel importurile de gaze rusești.

România se orientează spre gazul din Azerbaidjan

Încă de la începutul războiului în Ucraina, experții în energie au susținut că pentru a scăpa de dependența de importurile de gaze naturale din Rusia țara noastră trebuie să se orienteze către alte țări, fie din nordul Africii sau Azerbaidjan. Vineri, aflat într-o vizită oficială la Baku împreună cu ministrul energiei, președintele Klaus Iohannis a anunțat semnarea unui contract pentru importul a un miliard de gaze naturale în următorul an, începând cu luna aprilie.

ADVERTISEMENT

„Am mulţumit domnului preşedinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024. Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său”, a declarat președintele Iohannis joi, cu o zi înaintea semnării contractului de import.

Vineri, 3 februarie, compania Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România, unde statul român prin Ministerul Energiei deține 70% din acțiuni, a anunțat semnarea acestui contract, fără însă a preciza suma pentru care se realizează acest import de gaze.

ADVERTISEMENT

„Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantităţi de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 şi va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut”, a anunțat Romgaz, companie care în primele nouă luni ale anului 2022 a realizat o producție cu 0,5% mai mică față de aceeași perioadă a anului precedent.

Sfârșitul dependenței de gazele rusești

Dacă în anul 2021 România importa gaze rusești, prin intermediari ai Gazprom, în valoare de un miliard de euro, odată cu războiul din Ucraina țara noastră s-a reorientat spre alte surse de energie.

ADVERTISEMENT

„Gazul din Azerbaidjan, livrat prin Coridorul Sudic, a venit ca o plasă de siguranţă pentru multe state din regiune. Asigurările date de Azerbaidjan, în mod personal de către Preşedintele Aliyev, în ceea ce priveşte disponibilitatea gazului caspic pentru piaţa europeană, au oferit o atât de necesară stabilitate şi predictabilitate într-o perioadă critică pentru pieţe”, a declarat președintele Iohannis la Baku.

La fel, ministrul energiei, Virgil Popescu, a precizat că această cantitate de gaze ar putea asigura României independența față de importurile de gaz rusesc. „Este o cantitate suficientă pentru a putea trece fără probleme şi iarna următoare. Cu acest contract putem vorbi de a nu mai fi nevoie de a importa gaz rusesc”, a spus ministrul liberal.

ADVERTISEMENT

Mai mult, țara noastră s-a arătat interesată de dezvoltarea unui alt proiect important cu Azerbaidjanul, finanțarea unui cablu submarin de 1.200 de kilometri pentru importurile de energie electrică din Marea Caspică. Valoarea proiectului este estimată la două miliarde de dolari, iar ministrul Virgil Popescu a precizat că o parte a acestor costuri ar putea fi acoperită de Bruxelles.

Acest cablu, cu o capacitate de 1.000 de MW ce va traversa Marea Neagră, va fi cel mai mare astfel de proiect din Europa, iar construcția lui va dura cel puțin șase ani de zile. Proiectul se află încă în stadiu de fezabilitate. Acordul pentru realizarea cablului submarin a fost semnat la finele anului trecut, la București, în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT