Sport

Controversa vaccinării la Euro 2020! Infectarea cu Covid-19 a deschis ”Cutia Pandorei”! Echipele pro şi contra imunizării

Cu doar patru zile înainte de startul Euro 2020, vaccinarea jucătorilor și membrilor echipelor calificate stârnește mari controverse.
07.06.2021 | 19:20
Controversa vaccinarii la Euro 2020 Infectarea cu Covid19 a deschis Cutia Pandorei Echipele pro si contra imunizarii
ADVERTISEMENT

După ce mijlocașul spaniol Sergio Busquets a fost depistat pozitiv cu coronavirus s-a dat alarma printre formațiile care vor juca la turneul final.

Turneul final este programat să înceapă la 11 iunie cu meciul Italia – Turcia, iar finala va avea loc la 11 iulie, pe stadionul Wembley din Londra.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea, un subiect delicat înainte de Euro 2020

Cazul Sergio Busquets a reaprins polemicile în ceea ce privește vaccinarea jucătorilor de fotbal și în special a celor care vor evolua la Euro 2020, iar situația este una extrem de delicată.

Mijlocașul Barcelonei a părăsit imediat cantonamentul naționalei iberice și a fost transportat cu o ambulanță specială, timp de 6 ore, până la locuința sa din Barcelona, iar amicalul cu Lituania programat marți, 8 iunie, va fi jucat de reprezentativa U21 a Spaniei.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în cantonamentul echipei lui Luis Enrique s-a dat alarma, deoarece Busquets a petrecut o săptămână alturi de coechipierii săi, a dat două interviuri și a jucat o repriză în amicalul de vineri cu Portugalia.

Busquets, înlocuit în naționala Spaniei

În ciuda faptului că toți ceilalți jucători din echipa națională a Spaniei sunt negativi, teama s-a instaurat deoarece perioada de incubație are loc în momente diferite și nu se poate spune cu exactitate că nu vor mai fi și alte cazuri.

ADVERTISEMENT

După cazul lui Busquets, la centrul de la Las Rozas s-au luat măsuri drastice, iar jucătorii se antrenează în grupuri mici, Și asta cu exact o săptămână înainte ca spaniolii să joace primul meci de la Euro 2020, împotriva Suediei.

Selecționerul Luis Enrique a convocat 24 de jucători pentru turneul final și l-a înlocuit pe Sergio Busquets cu mijlocașul Brais Mendez de la CeltaVigo.

ADVERTISEMENT

Decizii aberante ale Guvernului de la Madrid

Însă, marea problemă care se pune este de ce jucătorii din naționala Spaniei, care vor evolua la Euro 2020 nu au fost vaccinați. Federația de la madrid ar fi cerut acest lucru, însă Ministerul Sănătății a refuzat acest lucru, refuzând ca fotbaliștii să aibă un tratament special.

Dar și aici există un mare semn de întrebare, deoarece un tratament special au primit toții sportivii care vor reprezenta Spania la Jocurile Olimpice de la Tokyo, inclusiv fotbaliștii, aceștii fiind vaccinați peste rând.

Este un precedent periculos pentru sportul spaniol și pentru Euro 2020, în ciuda faptului că există și cazuri în care sportivi vaccinați s-au infectat. Este vorba de jucătorul de golf basc Jon Rahm, care s-a vaccinat la 1 iunie și a fost depistat pozitiv pe 6 iunie, deoarece nu a apuca să dezvolte anticorpii necesari.

Englezii au refuzat vaccinarea fotbaliștilor

Nici jucătorii și staff-ul naționalei Angliei nu s-a vaccinat, deși selecționerul Gareth Southgate a cerut acest lucru pentru fotbaliști. El a precizat că nu vrea un favoritism pentru această grupă de muncă, dar consideră că este necesar din cauza faptului că jucătorii fac numeroase deplasări.

Apelul său a rămas fără sorți de izbândă, Marea Britanie luând decizia să vaccineze mai întâi lucrătorii din domeniul sănătății și apoi pe grupe de vârstă, indiferent de categorii.

Și fotbaliștii englezi au refuzat să se vaccineze peste rând pentru a nu se considera că sunt privilegiați. În plus, ei s-au simțit în siguranță în ”bula” creată de Premier League și Federația Engleză.

Delegația Belgiei s-a vaccinat

Echipa națională a Belgiei a fost vaccinată prin decizia Guvernului în perioada 31 mai – 2 iunie. Toți membrii delegației au primit vaccinul Johnson & Johnson, astfel încât să toată lumea să se supună la o singură doză.

Elveția a anunțat că toți sportivii de top pot primi vaccinul, mai ales că acesta este gratuit în anumite cantoane, iae selecționerul Vladimit Petkovic a primit deja ambele doze. ”Nu este complet lipsit de pericol să fii vaccinat aproape de Campionatul European, pentru că există și contraindicații, dar efectele pozitive prevalează.

Problema este că jucătorii noștri evoluează în toată Europa, așa că a putea să-i vaccinăm înainte a fost complicat, tocmai pentru că cluburile lor nu au vrut să riște să-și piardă jucătorii din cauza contraindicațiilor. Jucătorii sosiți la națională și care au vrut să primească prima doză de vaccin au putut să o facă, dar nimeni nu a fost forțat. A doua doză, oricine dorește, o va primi după Euro 2020”, a declarat Petkovic.

Deschamps, avertisment cu subînțeles

Dacă Polonia și-a vaccinat întreaga delegație ce va participa la Euro 2020, unii jucători ai reprezentativei Olandei au refuzat să se injecteze însă nu au avut de suferit și vor putea juca dacă sunt negativi.

Medicul echipei naționale a Austriei, Michael Fiedler, și-a sfătuit jucătorii să nu se vaccineze în apropierea Campionatului European pentru a nu rata antrenamente importante din cauza efectelor secundare. Cu toate acestea, unii jucători austrieci fuseseră vaccinați înainte de a pleca la lot, în acord cu cluburile lor.

Pentru jucătorii Franței vaccinul nu este obligatoriu, dar selecționerul Didier Deschamps a recomandat acest lucru. El chiar a avertizat că oricine este pozitiv, pleacă acasă. Majoritatea staff-ului și a jucătorilor au ales să se vaccineze, printre aceștia și starul Kylian Mbappe.

ADVERTISEMENT
Tags: