News

Controversele din jurul președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Profesorul cu peste 2 milioane de lei în cont, posibil candidat al PSD la Cotroceni

După ce liderul PSD a declarat că este în căutarea unui „intelectual de stânga”, numele lui Aurel Pop a fost vehiculat drept posibil candidat al partidului
06.02.2023 | 11:33
Controversele din jurul presedintelui Academiei Romane Ioan Aurel Pop Profesorul cu peste 2 milioane de lei in cont posibil candidat al PSD la Cotroceni
Președintele Academiei Române este văzut ca un posibil candidat la Cotroceni din partea PSD. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai multe voci au vehiculat în ultimele zile numele președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, drept posibil candidat al PSD pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Ioan Aurel Pop, controverse suveraniste

După ce în urmă cu două săptămâni liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre posibilitatea ca partidul său să se orienteze către „un intelectual de stânga”, dând totuși exemplul lui Ion Cristoiu, o serie de comentatori politici au indicat că președintele Academiei Române se mulează mult mai bine pe profilul dorit de președintele PSD. Jurnalistul Cornel Nistorescu a scris că intelectualul de stânga din afara PSD nu poate fi decât academicianul Ioan Aurel Pop, mai ales că „are trecere și la electoratul AUR, pe el îl cred românii savant patriot”.

ADVERTISEMENT

La fel, și sociologul Cristian Hrituc nota într-o analiză pe pagina sa de Facebook că PSD poate scăpa de „complexul alegerilor prezidențiale” printr-o alianță cu PNL în care ambele partide să susțină un intelectual pentru această funcție, rol pentru care președintele Academiei Române s-ar potrivi cel mai bine. „PSD are o formulă bună pentru prezidențiale. Are și un intelectual care s-ar potrivi pentru acest rol și care ar lua voturi din mai multe zone. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Pop ar putea lua zone atât de pe stânga, cât și din zona de dreapta, din zona conservatoare. Votanți PNL, votanți AUR ar putea opta în turul doi pentru Ioan Aurel Pop. Ar fi intelectualul perfect pentru PSD și pentru scopul său, câștigarea președinției”, a explicat acesta.

Totuși, săptămâna trecută Ioan Aurel Pop a declarat într-un interviu pentru Radio Guerrilla că nu va candida la alegerile prezidențiale, spunând că „este un om care-și cunoaște limitele și calitățile și posibilitățile”. De altfel, acest refuz de a intra în viața politică vine după ce la începutul anului trecut AUR anunța că și-ar dori să-l susține pe acesta în cursa pentru Cotroceni, rol refuzat de Aurel Pop și la acea dată.

ADVERTISEMENT

De altfel, afinitatea celor de la AUR pentru președintele Academiei Române și apelul pe care acesta l-ar avea în rândul electoratului acestui partid, dar nu numai, este ușor de înțeles prin pozițiile sale suveranist-naționaliste exprimate de-a lungul timpului. Chiar și în interviul de săptămâna trecută acesta a reiterat ideea cum că asistăm la amurgul civilizației occidentale, că suveraniștii sunt persecutați în Uniunea Europeană și că funcția de comisar european amintește de comisarii bolșevici, în contextul în care globalismul propus de UE este cam la fel cu internaționalismului bolșevic.

Aceste noi declarații ale Ioan Aurel Pop au dus chiar la un apel de „desființare a Academiei Române” pe rețelele de socializare, lansat de Marius Ghincea, cercetător în relații internaționale la Hertie School of Governance. „Așa cum repet în fiecare an, cel mai sănătos lucru pe care îl putem face pentru salvgardarea morală și intelectuală a poporului român este să desființăm Academia Română. Să îi lăsăm cu ai lor Iorga și A.C. Cuza, dar fără instituția cu care și prin care își reproduc ideile care au dus la omorârea a sute de mii de oameni”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

De altfel, președintele Academiei Române, instituție cu un buget de peste 600 de milioane de lei în acest an, nu este la primele declarații controversate.

„În cadrul Comisiei Europene, s-a conturat o idee falsă, și anume că Europa viitorului trebuie construită în detrimentul națiunilor. Și atunci soluția ar fi distrugerea națiunilor și crearea unei Europe cu adevărat unite. Această idee, dacă cei de la Bruxelles și de la Strasbourg ar avea niște cunoștințe istorice un pic mai solide decât au, și-ar da seama că este neviabilă, din mai multe puncte de vedere. Au încercat-o și alții. Regimul comunist a încercat să construiască un popor muncitor unic, după lozinca: „Proletari din toate țările, uniți-vă!”, distrugând, diluând, diminuând națiunile și construind acest popor unic”, spunea președintele Academiei Române într-un interviu pentru DC News, în februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Aurel Pop, fostul rector al UBB, a fost autorul unei alte declarații controversate, caracterizată ca fiind de inspirație dughinistă, atunci când și-a exprimat regretul că modelul cultural care domină astăzi lumea nu este cel ortodox.

„E rău să te stăpânească străinii, dar nu-i tot una să te stăpânească un imperiu mai înapoiat sau unul mai avansat. Când spun mai înapoiat sau avansat mă gândesc la modelul de civilizație care domină astăzi în lume, nu mă gândesc la popoare. Iar modelul care domină astăzi în lume nu este cel răsăritean, bizantin și ortodox, din păcate pentru noi, ci este modelul de civilizație concurențial, individualist, competitiv, cu industrie, cu bănci, cu luptă până la sânge pentru profit. Acest model e cel care domină lumea”, a spus președintele Academiei Române, cel care în urmă cu câțiva ani șoca cu o altă afirmație „științifică” după ce a afirmat că limba română „este în primele 20 de limbi vorbite dintre cele 6.000 – 7.000 de pe planetă”.

Președintele Academiei Române nu a intrat însă în atenția publicului doar prin declarațiile sale. În anul 2020, atunci când ocupa funcția de președinte al CNADTCU, a acuzat un fals în documentul emis de instituția pe care o conduce prin care a fost emis un verdict de neplagiat privind teza de doctorat a fostului lider PSD, Florin Iordache. Decizia CNADTCU purta semnătura lui Ioan Aurel Pop, însă acesta a spus că nu recunoaște semnătura și nici documentul cu verdictul de neplagiat.

Poate totuși momentul culminant al faimei lui Aurel Pop a fost atins iarna trecută, atunci când a viralizat un fake-news despre cum „Comisia Europeană interzice Crăciunul”, în realitate nefiind vorba decât despre un ghid intern al instituției europene în care era recomandată folosirea expresiei „Sărbători fericite” în loc de „Crăciun fericit”. „Tinerii nu mai știu că regimurile comuniste au făcut același lucru, cu intensități și durate diferite. La noi, după 1948, cuvântul „Crăciun” a fost prohibit și înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moș Crăciun” devenise oficial „Moș Gerilă””, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, reluând comparația Uniunii Europene cu fosta URSS.

Profesorul cu două milioane de lei în conturi

Președintele Academiei Române are o avere considerabilă, ce include două case în Cluj de 140 mp, respectiv 160 mp, și un apartament de 52 de metri pătrați, acesta din urmă primit moștenire.

Ioan Aurel Pop are în conturile de economii peste 2.250.000 de lei și alți 1,9 milioane de lei în diverse fonduri de investiții. Acesta a mai declarat tablouri și bijuterii în valoare de 10.000 de euro și acțiuni în valoare de circa 25.000 de lei, la SIF Transilvania, Poșta Română și Banca Transilvania.

Profesorul de istorie pare să aibă un trai modest, pentru că nu are declarate alte bunuri cu valoare de peste 3.000 de euro, nici măcar un autoturism.

În ceea ce privește veniturile sale, anul trecut a câștigat 145.578 de lei, salariu de profesor la UBB, și alți 153.312 lei, indemnizația de președinte al Academiei Române.

La aceste sume se adaugă alți 30.612 lei, indemnizația de membru al Academiei, plus alți 74.880 de lei, indemnizația de merit – indemnizație pe viață oferită de către Academia Română, Ministerul Educației și Ministerul Culturii profesorilor cu vârstă de peste 60 de ani pentru contribuții deosebite în domeniul de activitate, plus alți 30.000 de lei, drepturi de proprietate intelectuală.

ADVERTISEMENT