News

Contul de Facebook al Ministerului de Finanțe a fost spart. Ce fotografie a apărut la poza de profil

Contul de Facebook al Ministerului de Finanțe a fost spart, însă e neclar cine e în spatele ”loviturii”, însă situația e recunoscută de minister.
14.02.2023 | 10:01
Contul de Facebook al Ministerului de Finante a fost spart Ce fotografie a aparut la poza de profil
Ministerul Finanțelor, probleme cu pagina de Facebook. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Practic, poza de profil a fost înlocuită cu o fotografie cu două mașini de lux, lucru care i-a derutat pe internauți. E neclar momentan dacă în spate au fost ”hackerii” sau doar o gafă a administratorilor paginii, care au rămas fără ”privilegii”.

Pagina de FB a Ministerului de Finanțe a fost spartă

Potrivit Libertatea, nu doar poza de profil a fost înlocuită cu doi bolizi de lux, un Rolls Royce și un Mercedes-Benz G Class SUV. De asemenea, pagina de FB a rămas fără copertă, iar acum reprezentanții ministerului încearcă să ”remedieze” situația.

ADVERTISEMENT

Fără a fi clar dacă e un atac cibernetic sau doar o gafă din naivitatea unor administratori ai paginii, cert e că ministrul Adrian Câciu a transmis pentru sursa citată că ”se lucrează la remediere”.

În condițiile în care în fotografie apar două mașini de lux undeva în Thailanda, nu e exclus ca poza să fie încărcată dintr-o eroare de unul dintre administratori care a vizitat această țară și a vrut să-și încarce pe pagina proprie de profil această fotografie.

ADVERTISEMENT
Hackeri sau eroare?
Hackeri sau eroare?

Cert e că biroul de presă a transmis că administratorii au rămas fără privilegii. ”Conturile celor doi administratori au fost suspendate temporar”, au transmis reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru Libertatea.

Dacă Ministerul Finanțelor pare mai degrabă victima unei gafe interne, NATO a fost atacată între timp de hackerii ruși de la Killnet. ”Efectuăm atacuri împotriva NATO. Detalii în circuit închis”, au transmis hackerii pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Potrivit The Telegraph ar fi din nou un atac clasic de tip DDoS care vizează Cartierul General pentru Operațiuni Speciale NATO (NSHQ), precum și Capabilitatea de transport aerian strategic (SAC). NATO a recunoscut acest atac, care a durat mai multe ore.

Mașini de lux
Mașini de lux

Rămâne neclar dacă cei de la Killnet au avut acces la informații strategice și dacă au obținut ceva concret, însă acest atac a cauza probleme reale de comunicare cu un avion C-17 al SAC, aflat în misiune de salvare în Turcia, imediat după cutremure.

ADVERTISEMENT

Atacurile de tip DDoS nu sunt tocmai complicate, însă hackerii recurg la ele pentru că reușesc să facă site-uri indisponibile pentru perioade lungi de timp. Între timp atât NATO cât și Ucraina au la rândul lor armate întregi de hackeri, în condițiile în care războiul cu Rusia se duce și la acest nivel, lucru care nu mai e secret.

ADVERTISEMENT