News

Copiii nu pot fi obligați să se vadă cu bunicii. Decizie importantă a justiției din Italia

Curtea Supremă din Italia a decis că nepoții nu pot fi obligați să se vadă cu bunicii, dacă aceștia din urmă nu vor acest lucru.
02.02.2023 | 07:52
Copiii nu pot fi obligati sa se vada cu bunicii Decizie importanta a justitiei din Italia
Bunică cu nepot. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Inițial, doi bunici și-au dat în judecată copiii pentru că nu li se permitea să-și vadă nepoții în urma unui scandal în familie. Au câștigat acest drept, care le-a fost ulterior luat de Curtea Supremă din Italia.

Copiii nu pot fi obligați să se vadă cu bunicii

Cei doi bunici pe linie paternă s-au judecat în 2019 pentru dreptul de a-și vedea copiii, la Milano. Inițial curtea a dispus întâlniri între ei și copii în prezența unui asistent social, considerând că lipsa bunicilor din viața nepoților i-ar putea afecta pe toți cei implicați.

ADVERTISEMENT

Doar că, așa cum avea să constate Curtea Supremă din Italia, copiii nu erau interesați și încântați să-și vadă bunicii, astfel că acest ”drept” le-a fost luat în instanță celor doi adulți, potrivit The Guardian.

Instanța supremă a decis că ”o relație nedorită nu poate fi impusă”, cu toate că nepoții ar putea ”beneficia de pe urma unei legături cu bunicii”. A contat mult și faptul că părinții s-au opus vehement acestei relații dintre bunici și nepoți. A contat, de asemenea, și faptul că nepoții au peste 12 ani, deci au discernământ și pot decide singuri ce-și doresc.

ADVERTISEMENT

Legea Familiei din Italia, introdusă în 2006, prevede dreptul copilului de a avea o relație ”semnificativă” cu bunicii, chiar dacă părinții acestuia divorțează. Totodată, bunicii pot merge în instanță dacă părinții le interzic să-și vadă nepoții.

Potrivit DC News, medicul Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină de la UMF Timișoara, a explicat ce se poate întâmpla, totuși, dacă nepoții ajung să-și viziteze bunicii în special în sezonul rece, fără a ocoli subiectul vaccinării.

ADVERTISEMENT

”Dacă ne gândim la vaccinare pe parcursul vieții, vârstnicii vin în contact cu copii, bunicii vin în contact cu nepoți, iar aceștia aduc de la grădiniță tot felul de boli pentru care poate acești vârstnici nu mai sunt protejați.

Diferite preparate de vaccin au un algoritm diferit de imunizare și reimunizare și depinde foarte mult de situațiile particulare. Există pacienți care au un răspuns imun deficitar, ca urmare a unor afecțiuni particulare a acestor pacienți.

ADVERTISEMENT

În rândul lor, inclusiv prospectul, dar și medicul care recomandă vaccinarea, cunoscând aceste aspecte, poate să recomande o revaccinare tocmai pentru a spori răspunsul imun și pentru a genera o siguranță suplimentară pacientului nostru“, a transmis Timar.

ADVERTISEMENT