News

Copil de 4 ani, mort înecat în curtea bunicilor. Ambii părinţi erau plecaţi la muncă, în străinătate

Un copil în vârstă de 4 ani a fost găsit mort în curtea bunicilor, în localitatea Tudor Vladimirescu din Botoșani, după ce ar fi căzut într-o groapă.
28.02.2024 | 14:22
Copil de 4 ani mort inecat in curtea bunicilor Ambii parinti erau plecati la munca in strainatate
Copil de 4 ani, mort înecat în curtea bunicilor. Ambii părinţi erau plecaţi la muncă, în străinătate
ADVERTISEMENT

Tragedia s-a produs în localitatea Tudor Vladimirescu din Albești, iar descoperirea șocantă a fost făcută tocmai de bunic. Băiețelul era în grija bunicilor tocmai pentru că părinții erau plecați la muncă, în străinătate. La un moment dat, bunicul a observat că micuțul nu e de găsit, astfel că l-a căutat cu disperare.

Copil de 4 ani, mort înecat în curtea bunicilor

Din păcate l-a găsit mort, căzut într-o groapă cu apă din curtea bunicilor. A sunat la 112, însă medicii nu au mai putut să facă nimic pentru a-l salva, în condițiile în care copilul era căzut acolo de mai bine de o oră și murise înecat. Potrivit Botosaninews.ro, copilul era în loc hipotermic în momentul în care i s-au aplicat manevrele de resuscitare, astfel că nu a mai putut fi salvat.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit că micuțul zăcea într-o groapă cu apă săpată pentru adăparea vitelor din sat. Groapa era săpată undeva la 1 kilometru ce casă, în curtea familiei. Cei doi părinți sunt plecați la muncă de ani buni în Spania, iar familia spune că mama copilului este însărcinată și are încă trei copii.

Împăratu Adorel, bunicul copilului, spun că l-a căutat pe copil mai bine de o oră până l-a găsit. ”Ne-am dus şi l-am căutat în jur de o oră jumate, poate mai bine şi aproape de ora 6 am venit. Ştiam gaura asta aici”, a declarat bunicul copilului, conform Observatornews.ro. La misiunea de căutare au participat mai multe rude.

ADVERTISEMENT

Groapa cu apă de lângă casa oamenilor are 20 de metri pătrați și o adâncime de aproximativ 4 metri. Micuțul a fost scos inițial din apă de rude și adus la mal, după care la fața locului au ajuns mai multe echipaje medicale. ”La faţa locului au fost trimise două echipaje medicale, unul cu asistent de la Ambulanţă şi unul cu medic de la SMURD”, a declarat medicul primar Cristian Simionescu.

Copil înecat într-o baltă de lângă un sat din Botoșani

”Bunicul copilului l-a găsit aici cu faţa în jos, era cu gluga dată în cap, cu haine îmbrăcat, cum s-a zbătut el în apă acolo”, a explicat și Țapciuc Nicu, rudă cu copilul decedat. Medicul SMURD Dănuț Panaitescu a explicat că eforturile de resuscitare au fost fără folos, pentru că micuțul era mort de multă vreme.

ADVERTISEMENT

”Am găsit un pacient în vârstă de 4 ani cu manevrele în curs de resuscitare. S-au continuat acestea timp de mai bine de 60 de minute, din păcate fără rezultat şi a trebuit să declarăm decesul. O anchetă este acum în desfășurare pentru se stabili cum s-a produs tragedia, dar şi cine se face vinovat de moartea băieţelului”, a explicat medicul.

Tocmai pentru a evita astfel de tragedii, salvatorii ISU au transmis mai multe sfaturi părinților. Astfel, oamenii trebuie să știe că orice groapă poate să fie un pericol pentru orice copil, astfel că aceasta trebuie îngrădită. Mai mult, orice fântână trebuie acoperită cu capac, la fel cum se recomandă pentru orice vas cu apă din curte sau din casă, cum ar fi cratițe mari, găleți, căzi sau butoaie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenilor le este recomandat să țină gălețile cu apă potabilă ”cât mai sus și acoperite”, pentru că un copil mic se poate îneca și într-un vas cu puțin lichid. Pentru cei care mai au toaletă în curte, adică o proporție foarte mare din populația din mediul rural, aceasta trebuie închisă mereu cu zăvorul.

ADVERTISEMENT