News

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă hipersonică. SUA condamnă gestul: ”Încalcă mai multe rezoluţii”

Coreea de Nord a testat cu succes o nouă rachetă hipersonică. S-a întâmplat în ziua de miercuri, 5 ianuarie, fapt care a stârnit critici din partea SUA, Coreea de Sud și Japonia.
06.01.2022 | 15:45
Coreea de Nord a testat o noua racheta hipersonica SUA condamna gestul Incalca mai multe rezolutii
ADVERTISEMENT

Agenţia oficială nord-coreeană, KCNA, transmite că în Phenian a avut loc în această săptămână testarea unei noi rachete hipersonice.

Mai exact, lansarea rachetei a avut loc miercuri şi transporta ”o focoasă hipersonică”, citează KCNA. A fost atinsă cu succes o ţintă stabilită, aflată la 700 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Racheta hipersonică a Coreei de Nord a aterizat în Marea Japoniei

Dispozitivul a fost detectat în aceeași zi, în Marea Japoniei, de către Coreea de Sud şi Japonia. Inițial, guvernele de aici au comunicat descoperirea unui proiectil neidentificat.

Ulterior, au informat că ar fi vorba despre o rachetă balistică lansat de Phenian. Statele Unite, odată ce au aflat de situație, au condamnat-o, afirmând că:

ADVERTISEMENT

”Încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională”, potrivit BBC.

Este pentru a doua oară când Coreea de Nord testează un astfel de proiectil sofisticat

În luna septembrie a anului trecut, Coreea de Nord a testat pentru prima oară o rachetă hipersonică. Un astfel de dispozitiv, față de rachetele balistice, zboară către ținte la altitudini mai mici.

ADVERTISEMENT

Totodată, o rachetă hipersonică poate avea o viteză de 5 ori mai mare decât viteza sunetului.Expertul în apărare de la ”Carnegie Endowment for International Peace”, Ankit Panda, a declarat pentru Reuters că racheta recent lansată de Phenian nu este exact aceeași rachetă hipersonică care a fost testată în septembrie anul trecut.

Însă, Ankit Panda transmite că are câteva caracteristici similare. Testarea a avut loc în timp ce Phenianul se luptă cu penuria de alimente din cauza pandemiei care a afectat grav economia Coreei de Nord.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea de la sfârșitul anului, Kim Jong-un a spus că țara se confruntă cu o mare luptă pe viață și pe moarte”. Liderul Coreei de Nord a mai precizat că printre obiectivele acestui an se numără creșterea și îmbunătățirea nivelului de viață al oamenilor.

În ciuda acestei penurii, Coreea de Nord ar avea de gând să testeze și mai multe rachete hipersonice și balistice, spunând că acestea sunt necesare pentru autoapărare.

SUA au cerut, de altfel, Coreei de Nord să renunțe la armele nucleare. Asta în timp ce în relația Phenianului cu administrația președintelui Joe Biden s-au iscat tensiuni.

ADVERTISEMENT