News

Coreea de Nord se pregătește de războiul cu SUA. Ce ordine a transmis liderul Kim Jong-un către ”sectorul nuclear”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut intrarea economiei într-o ”logică de război”, motivând ”manevre fără precedent ale Statelor Unite”.
28.12.2023 | 09:05
Coreea de Nord se pregateste de razboiul cu SUA Ce ordine a transmis liderul Kim Jongun catre sectorul nuclear
Liderul coreean, Kim Jong-un a cerut accelerarea pregătirilor pentru un război pe care-l consideră inevitabil / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord pare din ce în ce mai decisă să declare război Statelor Unite și aliaților săi, motivând cu ”situația politică și militară gravă”, rezultat al manevrelor forțelor străine.

Kim Jong-un spune că situația a atins ”un punct maxim”

Kim Jong-un, șeful partidului unic de guvernământ a ordonat armatei, industriei militare, sectoarelor de arme nucleare precum și apărării civile ”să accelereze pregătirile de război”.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de liderul suprem de la Phenian în cadrul reuniunii plenare a comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, scrie AFP, citând agenția de presă nord-coreeană ACTC.

”Situația politică și militară din Peninsula Coreea a atins un punct extrem”, a arătat Kim Jong-un, cu trimitere la ”manevrele de confruntare fără precedent în istorie ale Statelor Unite și forțelor lor vasale”.

ADVERTISEMENT

Pregătiri intense de război ale Coreei de Nord

Coreea de Nord a dat senzația că se pregătește de luni bune de război, după ce a investit miliarde de dolari în industria militară. Astfel, în 2023, Phenianul a testat cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală (ICBM), numită Hwasing-18. Aceasta este capabilă să ajungă în Statele Unite.

Tot în 2023, Coreea de Nord a introdus în constituție statutul ei de putere nucleară și a efectuat un număr record de teste balistice, cu încălcarea repetată a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU.

ADVERTISEMENT

În plus, la sfârșitul acestui an, Coreea de Nord a lansat cu succes un satelit militar spion, cu ajutorul căruia să supravegheze de la înălțime obiective din SUA și Coreea de Sud. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Rusia.

Dialog dur între Phenian și Washington

Kim Jong-un a acuzat ”caracterul agresiv” al manevrelor realizate de Coreea de Sud și Statele Unite în vara anului 2023. Liderul nord-coreean a anunțat că manevrele militare reprezintă, în realitate, o pregătire pentru invadare și a amenințat că va riposta violent.

ADVERTISEMENT

În replică, americanii au transmis că orice atac nuclear al Phenianului va duce la ”sfârșitul regimului” din Coreea de Nord. De asemenea, Washingtonul a cerut Coreei de Nord că înceteze să mai lanseze provocări și să accepte un dialog necondiționat cu vecinii din zona Asiei.

ADVERTISEMENT