Fotbal intern

Cornel Dinu analizează greșelile lui Mirel Rădoi în semieșecul cu Irlanda de Nord. De la sistemul de joc la schimbările neinspirate. Exclusiv

05.09.2020 | 04:00
Cornel Dinu analizeaza greselile lui Mirel Radoi in semiesecul cu Irlanda de Nord De la sistemul de joc la schimbarile neinspirate Exclusiv
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a ratat victoria la debutul pe banca primei reprezentative cu 5 minute (plus prelungiri!) înainte de finalul meciului cu Irlanda de Nord.

România a jucat bine prima repriză, la pauză mulți nu-și puneau decât problema scorului, nord-irlandezii păreau numărați în picioare, cu un om mai puțin, dar finalul meciului a fost dezastruos pentru tricolori, egalați în minutul 85.

ADVERTISEMENT

Cornel Dinu a analizat în exclusivitate pentru FANATIK jocul echipei noastre, greșelile făcute de Mirel Rădoi, pornind de la principiile teoretice clasice de joc, pentru că, spune Dinu, „Când te depărtezi de principiile teoretice clasice de joc, jocul te poate pedepsi”.

Cornel Dinu analizează greșelile lui Mirel Rădoi în semieșecul cu Irlanda de Nord. De la sistemul de joc la schimbările neinspirate. Exclusiv

„Per total se poate spune că această partidă a reconfirmat fatalitatea care se petrece de multe ori, dar trebuie să te gândești de unde ți se trage această fatalitate nefastă”

„Practic, dacă ne gândim obiectiv la joc, a fost un meci echilibrat până prin minutul 39, până la eliminarea lui Magennis, ambele echipe s-au apărat departe de poartă și atunci a ieșit în relief o luptă între careuri, presingul pe care l-au încercat nord-irlandezii ducând la o singură fază de poartă, cea din care am marcat”

„A fost o fază lucrată, care s-a mai reconfirmat la niște cornere bătute pe 16 metri, acolo unde adversarul nu a putut să acopere. În rest un joc de luptă, un joc de criză de timp și de spațiu în execuții, cu o formație de atac trimisă pe teren de Mirel Rădoi”

„Schimbările defetiste care ne-au costat”

„Rădoi a jucat un 4-4-2, chiar un 4-1-3-2, cu niște schimbări defensive defetiste, care ne-au costat, mă refer la Nedelcearu și Nistor, chiar și la Crețu, dar mai puțin, când, mai ales după eliminarea lui Magennis, problema s-ar fi pus să jucăm direct peste adversar și să ne asigurăm o diferență confortabilă de scor”

„Ceea ce se și putea realiza, dacă stăm să ne gândim că în repriza a doua am avut. Nici mai mult, nici mai puțin de opt situații de a marca, dintre care patru foarte mari. Însă, cum se petrece atunci când ratezi, fotbalul se răzbună și, pe nedrept, ești egalat”

„Explicații mai profunde pot fi date pornind de la concepție de joc de la noi. Se poate spune că echipa a jucat într-un 4-4-2, a oscilat, de fapt, până la schimbarea lui Ianis Hagi, cu un 4-3-3, sau chiar un 3-4-3, pentru că de multe ori Hagi a rămas atacant în partea dreaptă, în partea stângă s-a văzut mobilitatea lui Alibec și cel care a rămas central a fost Pușcaș

Liverpool, modelul de joc pe benzile laterale, cu Salah și Mané

„Din păcate nu a fost de ajuns pentru că sunt și niște principii de joc care trebuie respectate și care sunt de decenii în fotbal: în momentul în care joci cu două vârfuri de atac, chiar dacă ele nu sunt clasice, mă refer la Pușcaș, care este mai mult un vârf central, iar Alibec, care a jucat destul de bine, este un jucător mobil, un jucător care pleacă de multe ori din benzile terenului, de unde-și ia mingea, atuncea, deci dacă ai avea două vârfuri fixe în careu, este obligatoriu să ai cupluri pe benzile terenului, ceea ce la noi au lipsit cu Irlanda de Nord”

„Rădoi a încercat să facă un joc de deschidere în atac pe toată suprafața laterală a terenului în defensiva lor doar cu Hanca și cu Bancu, care erau avansați, Cicâldău rămânând undeva în fața stoperilor, cu trei jucători în spatele mai mult a unui singur vârf, pentru că Alibec a plecat e multe ori din părțile laterale”

„În momentul de față modelul de a se juca este, chiar dacă ai doi fundași ofensivi, cum are, de exemplu, Liverpool, trebuie să ai și doi atacanți de benzi laterale, care să alterneze jocul în bandă cu jocul în zona semi-centrală. Mă refer la modelul Liverpool, cu Salah și Mané, care joacă și în bandă, cu fundașii respectivi, dar joacă și în zona centrală. Ceea ce nouă ne-a lipsit cu Irlanda de Nord”

„Din momentul eliminării lui Magennis, Rădoi nu mai trebuia să-și pună probleme de securizare a jocului cu mișcări defensive și trebuia să mizeze pe jucători cu disponibilități de atac”

„Per total, însă, cred eu, și schimbările pe care le-a făcut Rădoi, răspuns la presingul tipic britanic pe care l-au făcut nord-irlandezii, între noi fiind vorba cu aluri mai mult de marinari din celebra perioadă când se emigra masiv din Europa spre Lumea Nouă, au fost de asigurare a rezultatului și neapărat de a ne crea niște ocazii. Pe care le-am avut și care s-au răzbunat pe noi”

„Mă refer la Nedelcearu în locul lui Hanca, ce meci bun a făcut!, apoi Nistor în locul lui Cicâldău, la mijlocul terenului, și n-a fost deloc în inspirație de joc, când, practic, după eliminarea din minutul 39 trebuia să te gândești că Irlanda nu iese din 4-4-1, nu-ți mai face presing în propria jumătate de teren, pe construcție, și-atuncea aveai nevoie de jucători cu disponibilitate tehnică, poate de felul lui Nistor, dar jucători care să poată face combinații rapide, dintr-o singură execuție, pe poziții viitoare și obligatoriu cu joc și pe benzile terenului”

„Aicea trebuie să-i dea de gândit lui Mirel Rădoi, dar, per total, a fost și multă neșansă. Poate că dacă atunci când nu ții cont de toate principiile jocului, ghinionul nu te iartă și ghinionul s-a numit egalarea nedreaptă venită dintr-o fază fixă la care în expectativă a fost Nedelcearu și poate chiar Chiricheș, care, altfel, a jucat mai bine decât altădată”

„Mirel Rădoi nu are o experiență deosebită, și nu trebuie să se supere că spun asta, este tânăr, pentru că, repet, din momentul eliminării lui Magennis, Rădoi nu mai trebuia să-și pună probleme de securizare a jocului cu mișcări defensive și trebuia să mizeze pe jucători cu disponibilități de atac, gen Cicâldău, deci patru mijlocași ofensivi, doi centrali, doi care trebuiau să vină din fundașii laterali, pe cei patru mijlocași pe care îi aveau nord-irlandezii”

„La singurul lor vârf de atac era firesc să joace Toșca cu Chiricheș și atuncea trebuia să ne transformăm într-un 2-4-4, dar cu posibilități de a juca pe margini. Ceea ce n-am avut în această partidă”

„Spun pe margini pentru că în 4-4-2 modelul dinamic, clasic și care nu se schimbă, este modelul Angliei lui Alf Ramsey, campioana mondială din 1966, cu Alan Ball și Martin Peters în benzi și două vârfuri centrale, Roger Hunt și Geoff Hurst”

Comparația neașteptat între Mirel Rădoi și Adrian Mutu. Avantaj Mutu

„Elocventă este diferența concepțională dintre 4-3-3 al lui Adi Mutu și 4-romb-1-2 a lui Mirel Rădoi. Diferență de clasă. Și ca jucători, și ca antrenori. Mutu a jucat cu Mihăilă și cu Man pe benzi, Rădoi joacă romb, fără nimeni pe margine, cu o echipă pe care trebuia să o desfacă”

„Mutu a jucat ca Liverpool, cu doi jucători care joacă și în centru, și în margine, și cu Boboc și cu Haruț care sunt fundași ofensivi, deci variația de forță de pătrundere a fost mult mai bine gândită de Mutu decât de Rădoi”

  • 3-1 a fost scorul cu care naționala U21, antrenată de Adrian Mutu, a câștigat vineri meciul din Finlanda, din preliminariile CE U21 2021 
  • 16-3 a fost raportul ocaziilor de gol în partrida România – Irlanda de Nord
  • 15-3 a fost raportul șuturilor la poartă, 9-3 pe poartă în partida România – Irlanda de Nord
  • 587-217 a fost raportul paselor în partida România – Irlanda de Nord, 512-158 reușite
  • 64%-36% a fost raportul posesiei în meciul România – Irlanda de Nord