News

Cozi la vămile de intrare în Grecia. Turiștii români au trebuit să aștepte și două ore ca să treacă frontiera

Vămile de intrare în Grecia dinspre Bulgaria au fost foarte aglomerate în acest weekend, cu timpi de așteptare de până la două ore.
18.06.2023 | 21:28
Cozi la vamile de intrare in Grecia Turistii romani au trebuit sa astepte si doua ore ca sa treaca frontiera
Turiștii au trebuit să aștepte și două ore la vămile de intrare în Grecia/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că reprezentanții săi de la ambasada română la Sofia și de la consulatul general de la Salonic au monitorizat, sâmbătă și duminică, traficul de la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia.

Numărul mare de turiști, inclusiv români, care se îndreaptă spre Grecia a făcut ca timpii de așteptare la punctele de frontieră Makaza-Nymphaia şi Kulata-Promachonas să ajungă și la 120 de minute, în timpul orelor de vârf.

ADVERTISEMENT

Accesul în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei PTF Kulata-Promachonas se realizează pe 5 benzi, iar cetăţenii statelor membre UE, inclusiv cetăţenii români, beneficiază de control simplificat.

Reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiului consular au fost pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor români care întâmpină dificultăţi, în limitele competenţelor. Menţionăm că în această perioadă nu au fost recepţionate apeluri din partea cetăţenilor români cu privire tranzitul frontierei bulgaro-elene”, se arată într-un comunicat al MAE.

ADVERTISEMENT

Timpul de așteptare ar putea să crească și mai mult

Cum sezonul estival este abia la început, se așteaptă ca numărul de turiști să crească, iar concomitent să se mărească și timpii de așteptare. Ministerul de Externe va continua să monitorizeze situația de la vămile de intrare în Grecia.

În informarea MAE precedentă, în cursul dimineții de sâmbătă, timpii de așteptare la vămile de intrare Grecia și Bulgaria au fost de 30-40 de minute.  Ministerul recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Informarea conținea și un set de recomandări privindu-i pe românii care reveneau în țară. Aceștia erau avertizați că s-ar putea să apară cozi la podul de la Giurgiu și erau sfătuiți să folosească și alte puncte de trecere ale frontierei: Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Oreahovo – Bechet (ferry), Dobromir – Krușari (maximum 3,5 tone), Kainardja – Lipnița (maximum 3,5 tone), Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PTF Sviștov – Zimnicea (ferry), cu precizarea că ultimele patru PTF au program de funcționare în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Cetățenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse.

ADVERTISEMENT

Astfel, se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare”, se spunea în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT
Tags: