Life

Creatura de la Cernobîl care a dezvoltat o “superputere”. Ce au descoperit oamenii de știință

Descoperire de-a dreptul uimitoare făcută de cercetătorii din America. Ce s-a aflat la aproape patru decenii de la tragedia de la Cernobîl.
28.03.2024 | 16:43
Creatura de la Cernobil care a dezvoltat o superputere Ce au descoperit oamenii de stiinta
Viermii de la Cernobîl au atras atenția cercetătorilor. Sursa foto: Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

Accidentul de la Cernobîl din 1986 a fost o adevărată tragedie pentru întreaga umanitate, în special pentru locuitorii zonei Pripyat. În urmă cu 38 de ani, Reactorul 4 a cedat. Atunci, au murit 30 de operatori și pompieri, în decursul a trei luni. Acum, după ani și ani de la tragicul eveniment, efectele încă sunt vizibile.

Regiunea din jurul Cernobîlului continuă să fie cea mai radioactivă zonă din lume

Tragedia de la Cernobîl a marcat o lume întreagă. Deși au trecut aproape patru decenii de la accidentul nuclear, mii de persoane încă se mai gândesc la el sau continuă să fie afectate de cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

În prezent, Cernobîl a devenit un punct de atracție pentru persoanele teribiliste care vor să ajungă acolo doar pentru a atrage atenția. În urmă cu câțiva ani, zeci de tineri au mers să se pozeze la Cernobîl doar pentru a aduna like-uri în mediul online.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că în zonă continuă să fie un grad ridicat de radioactivitate. Cei care ajung aici sunt cercetători care întreprind anumite studii, în special asupra plantelor și animalelor din zonă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu puțin timp, la Cernobîl a ajuns și dr. Sophia Tintor de la Universitatea din New York. Scopul vizitei sale a fost unul clar și anume, acela de a colecta câteva exemplare de viermi.

Inițial, cercetătoarea din New York știa că structura genetică a acestor nematozi este una banală. Însă, în urma mai multor studii amănunțite, a avut parte de o surpriză.

ADVERTISEMENT

Viermii de la Cernobîl au devenit imuni la radiațiile din zonă

Viermii respectivi au fost duși la laboratorul din New York, acolo unde s-au analizat din mai multe puncte de vedere. După ample cercetări, dr. Sophia Tintor și echipa sa au ajuns la o concluzie. Și anume, aceea că tragedia din 1986 continuă să aibă efecte asupra tuturor viețuitoarelor din zonă.

Dr. Sophia Tintor a remarcat, în urma studiilor, că nematozii respectivi se reproduc mult mai repede decât de obicei și că au dezvoltat o abilitate de a se adapta mediului ostil în care trăiesc. Din păcate, nu sunt singurele viețuitoare care au fost nevoite să facă asta.

ADVERTISEMENT

Zona din jurul Cernobîlului a fost declarată cea mai radioactivă din întreaga lume, astfel că este imposibil de locuit aici. Oamenii au fost nevoiți să părăsească regiunea, dar, din păcate, acest lucru nu a fost posibil în rândul animalelor și al plantelor.

Momentan, accesul în zonă este permis doar persoanelor autorizate, iar principalul scop al regiunii este acela de a servi drept material de studiu. Cei care se expun mult timp la radiacțiile de aici pot suferi efecte grave, printre care slăbirea sistemului imunitar sau chiar apariția cancerului.

ADVERTISEMENT