News

Crimă șocantă în Panama. Un avocat a împușcat cu sânge rece doi protestatari care blocau o autostradă

Avocat american, filmat în timp ce împușca cu sânge rece doi protestatari care blocau traficul pe o autostradă. Una dintre victime a murit la fața locului, cealaltă la spital
09.11.2023 | 15:45
Crima socanta in Panama Un avocat a impuscat cu sange rece doi protestatari care blocau o autostrada
Un avocat a ucis doi bărbți care participau la un protest Sursa foto: Bienvenido Velasco/EPA-EFE/REX/Shutterstock / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Kenneth Darlington, în vârstă de 77 de ani, un avocat pensionar și profesor universitar de naționalitate americană și panameză, este acuzat că i-a ucis marți pe Abdiel Díaz și Iván Mendoza, în timp ce aceștia se aflau printre un grup de activiști, format în mare parte din profesori, care protestau împotriva unui nou contract de exploatare a cuprului în jungla panameză. Victimele formau un blocaj pe sectorul Chame al Autostrăzii Panamericane.

Un avocat a împușcat cu sânge rece doi protestatari care blocau o autostradă

Darlington a oprit în fața blocadei și a coborât din mașină, declarând: “Asta se termină aici”, apoi a luat cu asalt blocada rutieră și a început să se certe cu protestatarii. În acest moment, o înregistrare video realizată de martorii oculari îl arată cum scoate o armă automată din buzunar și o flutură amenințându-i pe protestatari, apoi începe să încerce să îndepărteze obiectele care blochează drumul, înainte de a împușca doi dintre protestatari.

ADVERTISEMENT

Site-ul media local TVN Noticias, citat de Mirror US, relatează că el a cerut să știe cine sunt liderii protestului, dar, când i s-a spus că nu există lideri, a spus: “Nu vreau să vorbesc cu femeile. Vreau să vorbesc cu bărbații”.

Una dintre persoanele împușcate a murit la fața locului, în ciuda eforturilor paramedicilor de a-i salva viața. Cealaltă victimă a fost transportată la spitalul din San Carlos, unde a decedat în urma rănilor suferite. Una dintre victime era cadru didactic, iar cealaltă era soțul unei profesoare de la o școală din districtul San Carlos.

ADVERTISEMENT

Autostrada, aflată la aproximativ 89 de kilometri vest de capitala Panama City, era plină de fotografi și echipe de televiziune care filmau protestul și blocada rutieră, iar acțiunile lui Darlington au fost surprinse în mai multe imagini. Se spune că Darlington locuiește în districtul exclusivist Paitilla din Panama City.

După împușcături, Darlington a îndepărtat un cauciuc din blocada rutieă și s-a întors la mașina sa. El a fost ulterior arestat de poliție și este reținut, a declarat ulterior pe Twitter procurorul general al Panama.

ADVERTISEMENT

Avocatul are cetățenie panameză și americană

De atunci, Darlington a apărut la tribunal, unde s-a relatat că la protest au participat un număr mic de bărbați, trei dintre aceștia apropiindu-se de el și încercând să dezamorseze situația. Imaginile arată cum doi bărbați în tricouri negre și unul în roșu îl înfruntă pe Darlington. Unul dintre ei îi spune “de ce nu tragi?”. În timp ce altul îl întreabă: “Ai de gând să omori pe cineva?”.

Darlington poate fi auzit răspunzând: “Vrei să fii primul?”. Apoi este văzut deschizând focul, iar un bărbat cu tricou negru, pălărie albastră și ținând în mână un steag cade imediat la pământ. Bărbatul în roșu începe să se retragă, dar Darlington trage din nou, lovindu-l pe celălalt bărbat în tricou negru, care își ține umărul, tresare de durere și se împiedică pe marginea drumului, înainte de a cădea.

ADVERTISEMENT

Abdiel Díaz a murit la fața locului, în timp ce Iván Rodríguez, în vârstă de 62 de ani, a murit la sosirea la clinica Juan Vega Méndez din orașul vecin San Carlos.

Cu arma încă în mână, Darlington a îndepărtat apoi mai mult din blocajul rutier. Dar când s-a întors la mașină, se pare că un pasager i-a spus: “Ești conștient de ceea ce s-a întâmplat?”, iar răspunsul său a fost: “Da, am ucis unul și am împușcat pe altul”. Se pare că i-a spus unei femei care ar fi prietena lui “hai să plecăm”, însă aceasta ar fi răspuns “nu plecăm”, iar apoi a telefonat agenților Poliției Naționale.

Poliția a oprit ulterior mașina și a confiscat arma, iar alte imagini care circulă îl arată pe Darlington încătușat fiind arestat de poliție. Președintele panamez, Laurentino Cortizo, a declarat că această crimă “nu are ce căuta” în Panama și a transmis condoleanțe familiilor protestatarilor morți.

Darlington s-a născut în Colon, o provincie din Panama, și se întorcea cu mașina către centrul țării, după ce se se deplasase în orașul La Chorrera cu afaceri, când a fost blocat de protestatari. Se pare că acesta a lucrat ca purtător de cuvânt al contabilului panamez Marc Harris, care a fost condamnat pentru spălare de bani și evaziune fiscală și încarcerat pentru 17 ani în 2004.

Incidentul îngrozitor vine după ce un alt protestatar a fost călcat de o mașină care a forțat o blocadă în vestul țării miercuri, 1 noiembrie.

Protest contra unei exploatări miniere

Activiștii protestează pentru a treia săptămână împotriva unui contract care permite filialei locale a companiei miniere canadiene First Quantum Minerals să continue să exploateze o mină de cupru în carieră deschisă într-o junglă bogată în biodiversitate, la vest de capitală, pentru următorii 20 de ani – cu posibilitatea de a o prelungi cu încă 20 de ani dacă mina rămâne productivă.

Contractul a primit aprobarea finală la 20 octombrie. De la începerea protestelor, guvernul a fost aproape de a adopta o lege care ar fi revocat contractul, dar a dat înapoi în cadrul unei dezbateri în Adunarea Națională din 2 noiembrie.

Au apărut relatări care susțin că Darlington a avut probleme juridice în trecut, cu o condamnare anterioară pentru posesie ilegală de armă de foc. În 2005, Darlington ar fi fost arestat în urma unui raid al poliției naționale într-un apartament din Panama City.

El a recunoscut la momentul respectiv că deținea două arme de război, dar a susținut că le avea în calitate de colecționar și a fost achitat. Avocatul a fost anchetat pentru presupusa posesie de arme de război – inclusiv un AK-47 și un M-16 – și muniție, dar a fost eliberat după ce a plătit o cauțiune.

Avocatul celor două victime, Eliécer Plicett, a declarat pentru TVN Noticias că Darlington a fost acuzat de crimă și de posesie ilegală de armă. Dar presa locală speculează că vârsta sa ar putea să-l facă să evite închisoarea, datorită legii din țara din America Centrală. El ar putea fi condamnat la arest la domiciliu. Următoarea înfățișare în instanță a lui Darlington este programată pentru 15 noiembrie în Panama City.

ADVERTISEMENT