News

Criminalistul Tudorel Butoi, despre ucigașul de la Bucov: ”Mintea îi funcționează haotic. Își va schimba declarațiile”. Sinuciderea, un act mimat

Ancheta crimei cu 5 victime de la Bucov va fi una extrem de dificilă, pentru că autorul acestora are un comportament viclean și imprevizibil, e de părere pshilogul criminalist Tudorel Butoi.
10.08.2022 | 17:34
Criminalistul Tudorel Butoi despre ucigasul de la Bucov Mintea ii functioneaza haotic Isi va schimba declaratiile Sinuciderea un act mimat
Profesorul Tudorel Butoi a analizat comportamentul criminalului de la Bucov / Colaj foto: Fanatik, Sursă foto: ziarulargesul.ro
ADVERTISEMENT

Bărbatul care și-a ucis 5 membri ai familiei, la Bucov, ar putea scăpa de închisoare, în cazul în care judecătorii vor constata că acesta nu a avut discernământ în momentul în care a comis teribila faptă. Profesorul Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a explicat pentru FANATIK de ce ancheta în acest caz va fi lungă și complicată.

Tudorel Butoi: ”Anchetele vor fi obositoare”

Ucigașul de la Bucov a acționat cu premeditare, cred anchetatorii, dar asta nu înseamnă neapărat că acesta a avut și discernământ în momentul comiterii faptei. Starea de discernământ va fi stabilită de o comisie de psihiatrii și psihologi ”din antecamera IML”, care va realiza o expertiză ce va ajunge pe masa judecătorilor. Între timp, anchetatorii ar putea cere măsura internării temporare, a explicat Tudorel Butoi pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Acest băiat are tulburări mentale, disfuncționalități grave. Nu poți să decriptezi ce în mintea lui, cu o minte normală. Are un comportament imprevizibil, mintea îi funcționează haotic. Imprevizibil înseamnă că nu te poți aștepta și nu poți avea predicție.

Cheia va fi în urmele pe care acesta le-a lăsat la locul crimei și în declarațiile pe care le va da anchetatorilor. Ele vor fi, însă, extrem de viclene.

ADVERTISEMENT

Anchetele vor fi grele, obositoare. Își va schimba declarațiile de mai multe ori în aceeași zi, la aceleași fapte. El va prezenta mai multe versiuni, de la o etapă la alta, așa cum îi va dicta algoritmul întunecat al minții sale”, a declarat Tudorel Butoi pentru FANATIK.

Sinuciderea criminalului, doar demonstrativă

Criminalistul e de părere că încercarea criminalului de a-și lua viața, la scurtă vreme după ce și-a ucis familia, este mai degrabă una demonstrativă. În realitate, el nu și-a dorit să moară ci să lase impresia că a vrut să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, spune Butoi, sinuciderea nu a făcut parte dintr-un plan ci această idee i-a venit ”pe parcurs”, în momentul în care a realizat grozăvia faptei pe care a comis-o.

”Mulți sunt cei care, după astfel de fapte de bravură, încearcă să-și ia viața dar nu reușesc. Sinuciderea este un act deliberat prin care personajul încearcă să-și demonstreze superioritatea asupra propriei vieți. El este Demiurgul.

ADVERTISEMENT

În cazul de față, sinuciderea a fost demonstrativă, a fost găsit cu mai multe răni și înțepături. Doar a mimat că se sinucide, dacă ar fi vrut să facă acest gest cu adevărat, ar fi reușit”, a mai declarat Tudorel Butoi pentru FANATIK.

De ce a așteptat criminalul să plece cumnatul

Un alt aspect care demonstrează viclenia ucigașului este faptul că aceasta a așteptat până în momentul în care cumnatul său a plecat de acasă și abia după aceea a comis crimele.

”Faptul că a așteptat să plece cumnatul lui de acasă demonstrează viclenia acestui personaj. Probabil că îl știa de jupân pe acest bărbat, care era medic și cadru militar. Premeditarea lui este clară, dar va fi important de demonstrat starea de luciditate în momentul în care a comis fapta. Cu ani în urmă, am avut un caz cu un bărbat care a ucis o bătrână și apoi s-a culcat lângă ea. În acest caz, luciditatea a lipsit”, a mai spus Tudorel Butoi.

Profesorul Butoi crede că astfel de cazuri se pot repeta oricând, pentru că statul român nu ia nici o măsură preventivă împotriva unor astfel de oameni. El crede că ar trebui înființate comunități custodiale preventiv-protective zonale, în care persoanele care au astfel de probleme să fie luate în grija statului. Astfel s-ar crea o bază de prevenție dar și de protejare a celor care s-ar putea afla în pericol, în preajma persoanelor cu probleme de acest gen.

Filmul crimei de la Bucov

În după-amiaza zilei de marți, un bărbat cu probleme psihice de 53 de ani din Bucov, județul Argeș, și-a ucis părinții, fratele, sora și nepoata de 6 ani. Tragedia a fost descoperită de cumnatul ucigașului, care a și sesizat autoritățile.

După ce a comis fapta, bărbatul a fugit într-o pădure și a încercat să-și ia viața, provocându-și mai multe răni în zona gâtului și cea a inimii. Rănile au fost, însă, superficiale.

Bărbatul a ajuns în custodia poliției și va rămâne în spatele gratiilor în următoarele 30 de zile.

ADVERTISEMENT
Tags: