News

Criminalul de Sapoca ar vrea să plece acasă. Ce diagnostic are pacientul de la psihiatrie care a omorât șapte oameni cu un stativ

Bărbatul care a ucis șapte pacienți la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, în 2019, solicită să fie lăsat liber. În prezent, el este internat în același loc în care a comis crimele.
24.11.2023 | 11:03
Criminalul de Sapoca ar vrea sa plece acasa Ce diagnostic are pacientul de la psihiatrie care a omorat sapte oameni cu un stativ
În 2019, Nicolae Lungu a omorât șapte oameni, la o zi după ce venise singur să se interneze la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, jud Buzău / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Reporter Buzoian
ADVERTISEMENT

Nicolae Lungu, cunoscut drept ”criminalul de la Sapoca” a solicitat să fie externat de la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, locul în care, în 2019, a ucis șapte oameni.

Nicolae Lungu, internat tot la Sapoca, după ce a omorât șapte oameni

Cu toate că a stârnit teroare printre pacienți și angajați, Nicolae Lungu a ajuns să-și ispășească pedeapsa tot la Sapoca, după ce s-a stabilit că acesta nu a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii octombrie, judecătorii buzoieni au luat în discuție propunerea de menținere a măsurii internării medicale formulate de judecătorul delegat cu executarea, ca urmare a unei examinări a comisiei medicale din cadrul spitalului de psihiatrie, din data de 17 iulie 2023.

Nicolae Lungu apare ca ”petent bolnav”, ceea ce ar putea să însemne că acesta a solicitat externarea. De altfel, o dată pe an, el trebuie să se prezinte în fața comisiei medicale, care trebuie să evalueze starea în care se află persoana internată. În cazul în care bolnavul reușește să-i convingă pe medici că s-a însănătoșit, aceștia pot propune judecătorului delegat o soluție de externare, care să fie ulterior validată în instanță.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, comisia a stabilit că acesta nu poate fi lăsat liber, așa că a solicitat menținerea măsurii internării medicale. Judecătoria Buzău a admis propunerea, ceea ce înseamnă că Lungu va rămâne cel puțin încă un an internat la spitalul de psihiatrie. În acest interval, situația medicală poate fi revizuită la cererea expresă a pacientului. Nicolae Lungu nu a contestat decizia, iar motivarea judecătorilor nu a fost făcută publică.

Criminalul de la Sapoca a fost cercetat pentru omor calificat

Nicolae Lungu, poreclit ”Roiban”, s-a internat voluntar la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, pe data de 16 august 2019. În a doua noapte petrecută aici, în timp ce se afla în salonul 206 al unității medicale, a luat un stativ de perfuzii și i-a atacat pe toți cei care i-au ieșit în cale. După ce i-a omorât, bărbatul de 38 de ani a spart un geam și a încercat să fugă din spital.

ADVERTISEMENT

Trei persoane au murit pe loc, iar alte zece au fost rănite. În zilele următoare, alți patru răniți au decedat, ducând numărul victimelor omenești la șapte. A fost cel mai sângeros eveniment petrecut într-un spital de psihiatrie, cel puțin în ultimii 30 de ani.

A urmat o anchetă penală, în care Nicolae Lungu a fost cercetat pentru omor calificat. Pe parcursul cercetărilor, autoritățile au decis să-l nu-l țină pe Lungu în stare de arest, ci să-l interneze într-o clinică de psihiatrie.

ADVERTISEMENT

Bărbatul suferea de epilepsie și dependență de alcool

S-a ales tot Sapoca, ținând cont că inculpatul era din județul Buzău. Nimeni nu s-a gândit că ceilalți pacienți și personalul unității medicale au rămas traumatizați și au fost nevoiți să-l înfrunte pe ucigaș, chiar a doua zi după crimă.

În toamna anului 2021, procurorii buzoieni au înaintat o soluție de clasare sub aspectul infracțiunilor de omor calificat, tentativă de omor calificat și distrugere. Motivul: inculpatul nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor.

În timpul anchetei, Lungu a fost expertizat de patru ori, iar la final i s-a pus diagnosticul de ”epilepsie temporală cu crize polimorfe generalizate tonico-clonice și cu automatisme motorii”. De asemenea, medicii au constatat că acesta suferă de ”dependență de alcool – abstinent în mediu protejat”.

Mult prea periculos să fie lăsat liber

Procurorii au propus internarea în regim de spitalizare continuă, însoțită de tratament medical, considerând că ”bolnavul prezintă periculozitate socială crescută”.

Sentința în cazul lui Nicolae Lungu a fost aceea de internare medicală provizorie, măsură care prevede reevaluarea pacientului la intervale regulate de timp.

ADVERTISEMENT