Sport

Cristi Coste scrie cronica meciului România – Bosnia 4-1. Pușcaș, o pasă la Helsinki valora mai mult decât dubla de pe Giulești!

România - Bosnia a fost ultimul meci din grupa de Liga Națiunilor. Cu această victorie, naționala lui Edi Iordănescu nu a scăpat de ultimul loc, care înseamnă retrogradarea!
26.09.2022 | 23:42
Cristi Coste scrie cronica meciului Romania  Bosnia 41 Puscas o pasa la Helsinki valora mai mult decat dubla de pe Giulesti
George Pușcaș a reușit o "dublă" cu Bosnia și Herțegovina, dar și-a bătut joc de o mare ocazie în Finlanda. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Anunț de sold-out cu o zi înainte de România – Bosnia, dar apatie cvasi-totală la citirea, de la stație, a celor 11 titulari cu care Edi Iordănescu a decis să-și joace, zic unii, ultima carte. Dar a luat foc peluza dinspre teatru la câteva secunde după primul fluier al turcului Umut Meler.

România – Bosnia, cronica unui meci care a început cu „Ria, Ria, Hungaria!” și replici „Serbia, Serbia!”. Abia apoi a venit și fotbalul

Primele 4 minute sunt despre grozăviile din tribună. Cu jandami care încearcă să potolească mâna de fani veniți din Bosnia, dar și câțiva supărați din „Uniți sub tricolor!”, care mai pun ceva paie pe foc. Vorbim apoi și de ce e pe gazon.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu a ales să ia drept reper prestația ceva mai reușită din Finlanda, astfel că a schimbat foarte puțin. Erau de așteptat titularizările lui Burcă și Stanciu, poate mai puțin a lui Olaru. Oricum, surpriza a fost menținerea intactă a tripletei din față, Man – Alibec – Sorescu.

Și de aici au venit primele șarje spre poarta lui Vasilj și mai mereu cu Alibec în prim-plan. A fost mai întâi faza din minutul 10, când jucătorul lui Hagi a cerut penalty la un dribling pe linia de tușă. Apoi contraatacul lui Rațiu, neinspirat, dar mai ales minutul 20, când am arătat că putem construi ca în fotbalul mare: cursă excelentă Man în dreapta, Alibec sare peste minge, dar șutul lui Stanciu prinde „blocajul”. Între timp ne-a speriat puțin „capul” lui Kovacevic.

ADVERTISEMENT

Pare că meciul e mai important pentru „cei de jos” decât pentru cei din tribune. Peluza dinspre Teatru dă tonul scandărilor anti-FRF, la care marșează imediat și peluza Rapidului. Bine că s-au mai liniștit ultrașii de la Sarajevo.

Lait-motivul „Demisia, demisia!” este pus pe „hold” de golul lui Man, care a avut nevoie de intervenția VAR pentru a pune România în avantaj

Demisia devine lait-motiv pentru grupul dominant din „UST”. Și nu doar… Doar demisia lui Burleanu? Sau… E 0-0 după prima treime dintr-un meci în care tricolorii au destule momente de crispare, în timp ce adversarul de prea multă relaxare. Chiar și așa tremurăm la șutul deviat din minutul 34, dar Ionuț Radu se redresează rapid și reține.

ADVERTISEMENT

Pe faza imediat următoare, avem iar ocazia dezghețării tabelei. „Lungă” de 60 de metri Stanciu, urmează triunghiul Bancu – Alibec – Olaru, dar ultimul nu obține decât cornerul. Presiunea în creștere a României aduce și golul. Pasa lui Bancu pentru Man este fructificată de ultimul, dar asistentul e cu steagul sus! Analiză VAR și… 1-0 România, minutul 38.

Iar în ce a mai rămas din prima repriză, mai ales că avem 3 minute de prelungiri, naționala lui Iordănescu se prăvălește spre careul oaspeților. Avem ocazii cât nu am avut poate în precedentele 5 meciuri din grupă la un loc! Ratează Alibec, o face apoi Man, dar „monumentala” vine în minutul 45: Stanciu îl găsește singur în careu pe Sorescu, nu e ofsaid, dar execuția fostului dinamovist trece la o palmă de… 2-0.

ADVERTISEMENT

Am plecat zâmbind la vestiare, ne-am întors… retrogradați!

Pauză. Avem 1-0, suntem în grafic, dar meciul nu e gata. Plus că în Muntenegru – Finlanda, deși e 0-0, scor ce ne avantajează, oaspeții au superioritate numerică din minutul 17! Trebuie să avem grijă de victoria noastră, dar să fim „legați” și la ce se întâmplă la Podgorica. Unde… se întâmplă: Finlanda deschide scorul la câteva secunde după revenirea de la cabine. Antman… Suntem retrogradați în acest moment!

„Cei de jos” nu știu asta, dar simt că bosniacii au venit peste noi. Cu două schimbări la pauză, liderul promovat al grupei vrea să-și apere blazonul. Noi jucăm degeaba din momentul ăsta, mai ales că Finlanda face 2-0 în Muntenegru și ne trimite, practic, în Divizia C!

La cum joacă „galbenii”, ai impresia că știu ce scor în „dincolo”. Radu salvează in extremis la șutul lui Prevljak, imediat Sanicanin ne iartă și el (min. 59). Iordănescu simte degringolada și vine cu 3 schimbări: Cordea, Băluță și Pușcaș.

Pasa lui Pușcaș pentru Cordea la Helsinki valora mai mult decât inutila „dublă” a atacantului în acest 4-1 cu Bosnia

Oxigenul de care aveam nevoie pentru această ultimă impresie chiar vine. La 7 minute de la aceste modificări, Pușcaș face 2-0 după pasa excelentă a lui Bancu. Două assist-uri pentru căpitanul oltenilor, printre tricolorii cu cele mai bune cifre ofensive în această campanie, amintind și golul de 3 puncte cu Finlanda.

S-au deschis plasele! Asta e senzația. Nici bosniacii nu vor să plece fără gol din Giulești, iar legenda Dzeko lasă și el un autograf pentru 2-1. Dar tot Dzeko, cu un „călcâi” neinspirat, ne deschide drumul spre 3-1. Recuperează Rațiu, deschidere spre Bancu, iar șutul acestuia îi oferă fundașului dreapta bucuria primului gol tricolor!

Suntem flămânzi când nu mai contează. La Podgorica nu se mai petrece nimic, dar noi ne ducem la 4-1, dublă Pușcaș. Cele mai inutile goluri din CV-ul tricolor al nouarului care mai bine pasa acum 3 zile la Helsinki pentru a zâmbi acum. O pasă pentru Cordea în meciul cu Finlanda făcea mai mult decât aceste goluri de pe Giulești. Se mai așteaptă un singur răspuns. Edi Iordănescu?

ADVERTISEMENT