Sport

Cristi Coste scrie despre Dan Petrescu, Nicolae Dică și Mirel Rădoi, care și-au dus echipele în play-off-ul de Conference League: „Steliștii, la putere”

Dan Petrescu cu CFR Cluj, Mirel Rădoi cu U Craiova și Nicolae Dică la FCSB forțează intrarea în grupele Conference League. Adversari: slovenii de la Maribor, israelienii de la Beer Sheva și norvegienii de la Viking.
17.08.2022 | 22:07
Cristi Coste scrie despre Dan Petrescu Nicolae Dica si Mirel Radoi care siau dus echipele in playofful de Conference League Stelistii la putere
Nicolae Dică, Dan Petrescu şi Mirel Rădoi. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei echipe din SuperLiga au ajuns în play-off-ul Conference League. Este vorba, coincidență sau poate nu, tocmai de formațiile care s-au luptat aproape sezon de sezon în ultimul timp pentru titlul de campioană. CFR Cluj, Universitatea Craiova și FCSB au ajuns la un pas de grupele unei competiții europene. Și, sincer, contează mai puțin că este doar Conference, liga săracilor, atâta timp cât am suferit rușini recente cu Karagandî, Laci, Lokomotiv Tbilisi, Dudelange sau Piunik Erevan.

Petrescu, Dică și Rădoi, nume grele în istoria roș-albaștrilor

Dar nu neapărat despre „triunghiul Bermudelor” din prima noastră divizie vorbim aici. Ci despre cei trei tehnicieni care au reușit să-și aducă echipele la o dublă de cele 2,94 milioane de euro din Conference. Este vorba despre Dan Petrescu, Mirel Rădoi și Nicolae Dică. Ce au în comun cei trei? Sunt nume grele din istoria Stelei, sau mai bine spus a roș-albaștrilor, ca să nu sară în sus mia de pudiponzi care se înghesuie meci de meci pe Ghencea.

ADVERTISEMENT

Joi seara, pe 11 august, toți trei au câștigat meciurile retur cu echipele lor și au acces în play-off. Nu a contat că Petrescu avea ani de zile la CFR, Dică vreo două săptămâni la FCSB sau că Rădoi era la debutul pe banca oltenilor lui Rotaru.

Mirel Rădoi, alegerea corectă a lui Mihai Rotaru

Să începem cu… ultimul. Rădoi s-a întors pe bancă după o pauză de peste 9 luni, el despărțindu-se de echipa națională la finalul lunii noiembrie 2021. Rădoi o putea face mai devreme, tot la Universitatea Craiova, dar în vară Rotaru nu i-a acceptat două clauze-cheie pe care vi le-a dezvăluit FANATIK.RO. Mirel a ținut la principiile sale, iar sosirea de acum poate părea surprinzătoare mai ales că lui Gyusi Balint i s-a arătat ușa după victoria din derby-ul local.

ADVERTISEMENT

Se vede treaba că Rădoi chiar fierbea pe margine. A preluat o echipă în plin campionat, a lucrat câteva zeci de ore la atitudinea jucătorilor, a schimbat sistemul într-o noapte și… 3-0 cu Zoria Lugansk, după ce cu 7 zile în urmă oltenii erau groggy. De parcă Ivan și compania erau cei care nu aveau meci oficial din decembrie, nu adversarii fără casă! E Rădoi alegerea corectă a lui Rotaru? Eu cred că da. Avem timp să ne arate și să ne convingem.

Dan Petrescu – panicosul de serviciu…

Ceva emoții în privința calificării a avut și campioana CFR Cluj. După remiza albă din prima manșă cu Șahtar Soligorsk, campioana noastră a jucat atât cât a avut nevoie pentru a elimina riscul. Surprinzătoarea eliminare cu Piunik Erevan, de care a râs Steaua Roșie ulterior încălțând-o de 7 ori (!), a adus panica în vestiarul de la CFR.

ADVERTISEMENT

Toți se uită în sus să nu cadă drobul până ajung măcar în grupele Conference League. Vestea tristă a returului cu bielorușii a fost însă accidentarea lui Debeljuh. Tristă, nu „tragică”, dacă l-am cita pe panicosul de serviciu. Iar eșecul cu Botoșaniul este încă un efect al panicii…

… Nicolae Dică – optimistul incurabil

Dică, fostul secund al lui Rădoi la națională, are deja „vechime” la FCSB. După 1-0 pe Arenă cu slovacii de la DAC, Dică a ajuns la 3 victorii consecutive în Europa. În SuperLiga sunt problemele mai mari. Dar, oricum, „Dicanio” e mereu optimist, cu atât mai mult cu cât patronul a deschis robinetul transferurilor, pe direcția „veniri”. În timp ar trebui să se închege jocul, chiar dacă mai sunt accidentări destul de dese care ridică unele semne de întrebare.

ADVERTISEMENT

Pentru play-off-ul Conference, joi, 18 august, urmează Hapoel Beer Sheva, Viking Stavanger și Maribor. Nici prea-prea, nici foarte-foarte… Dar cu șanse pentru fiecare colț al triunghiului de care aminteam.

Jumătate din SuperLiga are antrenori cu pedigree de steliști

Constatarea privind 3 din 3 antrenori steliști la echipele calificate în această fază a Conference se verifică și în SuperLiga. Prima noastră divizie a ajuns „subordonată”, cum îi place lui Ilie Dumitrescu să spună, de antrenorii cu pedigree roș-albastru.

În afară de Petrescu, Rădoi și Dică, îi mai putem include aici pe Hagi, pe Prepeliță, pe Lincar, chiar și pe Marius Croitoru.
Se vede că Dinamo a retrogradat cu echipa de fotbal… Deși în urmă cu câțiva ani, antrenorii „câini” făceau legea, acum îi căutăm cu lumânarea… Mai un Ciobotariu, mai un Mihalcea și cam asta e…

ADVERTISEMENT