Sport

Cristi Coste scrie despre momentul anului în SuperLiga. E vreo diferență între Ovidiu 2023 și Boro 2006?

Unul dintre cele mai importante momente ale anului intern fotbalistic 2023 a fost finala de titlu din luna mai, Farul - FCSB. Un meci „jucat” practic la 0-2 și adjudecat după pauză, cu 3-2, de viitoarea campioană. Ovidiu 2023, un fel de Boro 2006 pentru roș-albaștri.
31.12.2023 | 16:46
Cristi Coste scrie despre momentul anului in SuperLiga E vreo diferenta intre Ovidiu 2023 si Boro 2006
Cristi Coste vorbește despre episoadele Ovidiu 2023 și Boro 2006, care au influențat istoria clubului patronat de Gigi Becali. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai importante meciuri ale anului 2023 s-a jucat pe final de mai la Ovidiu. 21 mai 2023. Penultima etapă din play-off, Farul – FCSB, meci de titlu. Un punct mai mult în clasament pentru ai lui Hagi înainte de primul fluier al lui Radu Petrescu. Acea finală de titlu, la care am fost pe stadion, și despre care o să povestim mai jos, mi-a adus aminte de celebrul Middlesbrough – Steaua din 27 aprilie 2006. Și majoritatea știu de ce…

Dică, Goian, pac-pac și 2-0!

Mergem în urmă cu 17 ani și jumătate pe „Riverside” din Middlesbrough. Acolo unde Steaua lui Olăroiu se prezenta pentru returul semifinalei de Cupa UEFA după 1-0 în tur pe vechiul „Lia Manoliu”. Roș-albaștrii au pornit ca din tun cu gol Dică în minutul 15, apoi desprindere la două goluri după reușita lui Dorin Goian de peste 8 minute. 2-0 pentru români, deși nu trecuse jumătate de oră din meci, 3-0 la general!

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat în coșmarul ce se pregătea să-și facă loc pentru steliști pe arena britanică? Vă aduceți aminte probabil golul de 1-2 al lui Maccarone (min. 33), abia intrat pe teren de puțin timp în locul căpitanului Gareth Southgate, actualul selecționer. Pauză în Anglia, încă voie bună în tabăra suporterilor românilor.

Vestiarul în care se discuta despre apartamente la Londra

Voie bună și în vestiarul lui Olăroiu, unde jucătorii nu simțeau însă marele pericol. Glumeau între ei și vorbeau despre ce apartamente în centrul Londrei își vor cumpăra după terminarea meciului și calificarea în finala Cupei!

ADVERTISEMENT

A venit însă taifunul și neputința inexplicabilă din partea secundă, cu scenariul rocambolesc din ultimele minute. Parcă e greu să-ți și amintești. Viduka pentru 2-2, apoi Riggott 3-2, iar bomboana i-a aparținut în minutul 89 celui care avea să devină noul idol al… dinamoviștilor, Massimo Maccarone! S-a pierdut returul de la 0-2, calificarea chiar de la 0-3!

Șut, Compagno, pac-pac și 2-0!

O fi vreo diferență între ce s-a întâmplat la Boro în 2006 și apoi la Ovidiu în 2023? Mult mai multe asemănări decât deosebiri, asta e clar. Am fost în seara de 21 mai 2023 pe arena din Ovidiu. Fanii roș-albaștrilor se simțeau în prima repriză la fel ca în urmă cu 17 ani în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Deschidere de scor a lui Adi Șut în minutul 8, apoi desprindere la 2-0 cu golul lui Compagno din pasa lui Florinel Coman. Farul și Gică Hagi erau groggy! La acel rezultat FCSB urca două puncte peste constănțeni, iar în ultima rundă avea meci acasă cu Rapid, iar Farul mergea la CFR Cluj, fosta campioană.

„De ce nu? Hai să-i ardem că se poate…”

Am văzut fani ai Farului care pur și simplu se uitau unii la alții și nu mai aveau nicio speranță să se mai schimbe ceva. FCSB-ul lui Gigi Becali defila spre titlul de care vorbește de ani de zile, Farul, fără Alibec, își mesteca propria neputință. Nimeni și nimic nu se vedea la orizont care să schimbe „direcția” titlului.

ADVERTISEMENT

Dar tot în prima repriză, la fel ca la Boro, adversarul roș-albaștrilor a revenit în joc. Mateus Santos a profitat de o gafă a lui Târnovanu și s-a intrat cu 1-2 la cabine. Acolo de unde au ieșit parcă alte echipe: Farul în tricourile FCSB-ului din prima repriză și invers. Iar schimbarea de atitudine s-a făcut simțită inclusiv în tribuna de unde am văzut întâlnirea. Pleoștiții de acum jumătate de oră erau optimiștii de serviciu din partea secundă. „De ce nu? Hai să-i ardem că se poate!

Gigi în Pipera, la fel de blocat ca Olăroiu la Boro!

Parcă se încălțaseră invers. Golul de 2-2 al lui Tudor Băluță i-a convins definitiv pe Hagi și ai lui că poate fi seara lor. Pe jucătorii lui Becali i-a băgat în aceeași ceață prin care bâjbâiau Mirel Rădoi&co la Boro în urmă cu 17 ani. Reușita de 3-2 a lui Louis Munteanu din finalul meciului, acest Maccarone ediție 2023, a pus clar pecetea pe titlul Farului.

Alibec, suspendat, a intrat pe teren de bucurie. Florinel Coman, frustrat, și-a dat jos ghetele, s-a dat lovit și a părăsit terenul imediat după golul lui Munteanu. Meme Stoica a dispărut de la stadion când unii încă nu veniseră la interviuri. Gigi Becali, singur, acasă în Pipera, era la fel de blocat în gânduri cum a fost Olăroiu pe „Riverside”. Roș-albaștrii au trăit, la distanță de 17 ani, același coșmar din care nu au învățat nimic.

PS: Pleacă un 2023 cu bune, cu mai puțin bune. Mulți microbiști adevărați nu mai sunt cu noi. Am și eu aici lacrima mea…

ADVERTISEMENT