Sport

Cristiano Ronaldo, dat în judecată pentru 1 miliard de euro. Portughezul, implicat într-un scandal internațional

Cristiano Ronaldo se confruntă cu o acțiune colectivă din partea clienților Binance. Aceștia solicită despăgubiri de 1 miliard de dolari pentru promovarea bursei de criptomonede.
30.11.2023 | 12:06
Cristiano Ronaldo dat in judecata pentru 1 miliard de euro Portughezul implicat intrun scandal international
Cristiano Ronaldo, dat in judecata pentru 1 miliard de euro
ADVERTISEMENT

În 2022, Cristiano Ronaldo a început o colaborare cu Binance, creând colecții de NFT-uri și postând pe rețelele sociale pentru cei 849 de milioane de urmăritori ai săi. Reclama făcută de starul portughez a dus la pierderi financiare considerabile pentru fanii acestuia.

Ronaldo, dat în judecată pentru 1 miliard de euro

Reclamanții susțin că Ronaldo a participat și a ajutat la vânzarea de valori nereglementate prin intermediul Binance și că dată fiind experiența sa în investiții și resursele vaste pentru a obține consilieri externi, el știa sau ar fi trebuit să știe de pericolele tranzacționărilor cripto.

ADVERTISEMENT

Tranzacționări cripto care nu au fost reglementate de către Binance, iar Ronaldo ar fi implicat în problemele platformei Binance. Binance, cea mai mare casă de schimb de criptomonede din lume, a fost obligată să plătească peste 4 miliarde de dolari în amenzi și restituiri după ce a încheiat un acord cu guvernul federal la 21 noiembrie.

Potrivit procurorilor, mesajul ar trebui să fie clar: “Folosirea noii tehnologii pentru a încălca legea nu te face un inovator, ci un infractor”, a declarat procurorul general Merrick Garland.

ADVERTISEMENT

Binance și-a făcut reclamă prin campanii alături de Cristiano Ronaldo

Acordul a determinat și fondatorul Binance, Changpeng Zhao, cunoscut și sub numele de CZ, să renunțe la funcția de CEO și să plătească o amendă de 53 de milioane de dolari. Acțiunea în justiție împotriva lui Ronaldo, unul dintre cei mai importanți purtători de cuvânt ai companiei, a fost depusă la mai puțin de o săptămână după anunțarea acordului.

“Probele dezvăluie acum că fraudarea Binance a atins astfel de culmi doar prin oferta și vânzarea de valori nereglementate, cu ajutorul și asistența voluntară a unora dintre cele mai bogate, puternice și recunoscute organizații și celebrități din întreaga lume – la fel ca și inculpatul Ronaldo”, susțin reclamanții într-o plângere penală obținută de Forbes.

ADVERTISEMENT

“Parteneriatul Binance cu celebrități precum Ronaldo a fost evident conceput pentru a folosi reputația pozitivă asociată anumitor celebrități pentru a convinge consumatorii că Binance era un loc sigur pentru cumpărarea și vânzarea de criptomonede”, se arată în plângere.

Ronaldo este doar ultima celebritate care se confruntă cu probleme legale pentru promovarea proiectelor de criptomonede. În octombrie 2022, Kim Kardashian a primit o amendă de 1,26 milioane de dolari de la SEC pentru publicarea plătită pe Instagram.

ADVERTISEMENT

Vedeta a postat pe internet filmulețe în care promova EthereumMax, un token care ulterior a fost larg considerat a fi o schemă de “pump and dump”. În martie 2023, mai mulți purtători de cuvânt celebri, printre care Tom Brady, Larry David și Steph Curry, au fost dați în judecată pentru promovarea FTX, platforma de tranzacționare fondată de infractorul condamnat Sam Bankman-Fried.

ADVERTISEMENT