News

Criza medicamentelor loveşte şi Franţa. Guvernul a interzis vânzarea de paracetamol, online

Franţa interzice vânzarea online de paracetamol. Dificultăţile de aprovizionare sunt tot mai mari, guvernul de la Paris a emis un decret
04.01.2023 | 14:56
Criza medicamentelor loveste si Franta Guvernul a interzis vanzarea de paracetamol online
Criză de medicamente în Europa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul francez a interzis miercuri vânzarea online a produselor pe bază de paracetamol, cel puţin până la sfârșitul lunii ianuarie.

China a interzis exportul de paracetamol

Interdicţia are loc într-un context persistent de dificultăți de aprovizionare pentru acest analgezic utilizat în mod obișnuit în tratarea răcelilor.

ADVERTISEMENT

“Vânzarea pe internet a specialităților compuse exclusiv din paracetamol este suspendată până la 31 ianuarie 2023”, a transmis guvernul, decretul fiind publicat în Monitorul Oficial.

Această decizie ia act de faptul că “tensiunile în cazul medicamentelor pe bază de paracetamol continuă de mai bine de șase luni”, în special pentru formele destinate copiilor. “Diferitele măsuri luate de autoritățile sanitare, oricât de eficiente ar fi fost, nu au făcut până acum posibilă încetarea acesteia”, se arată în nota care însoţeşte decretul.

ADVERTISEMENT

De câteva luni, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) le cere farmaciștilor francezi să raționalizeze vânzarea de paracetamol pacienţilor. În decembrie, Ministerul francez al Sănătății avertizase deja că, în ciuda acestor măsuri, situația rămâne “complexă” și nu va fi rezolvată decât peste câteva săptămâni.

Guvernul francez subliniază în decretul de miercuri înrăutățirea situației sănătății în China, unde cazurile de Covid explodează după ridicarea bruscă a restricțiilor. Guvernul chinez a interzis exportul de paracetamol, în timp ce țara produce o mare parte din ingredientul activ folosit de laboratoarele din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Aceste dificultăți de aprovizionare fac, de asemenea, parte dintr-un context mai larg de penurie de mai multe medicamente, în Franța sau în alte țări, începând cu antibiotice precum amoxicilina.

În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii, de tipul ibuprofenului şi paracetamolului.

ADVERTISEMENT

În perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate în România 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, informa la finalul săptămânii trecute Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică

ADVERTISEMENT
Tags: