News

Croația trece la moneda euro. Ce se întâmplă cu România. Anunț oficial al Comisiei Europene

Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului, a anunțat că zona euro va avea începând cu 1 ianuarie 2023 un nou membru: Croația. România mai are de așteptat.
17.06.2022 | 12:59
Croatia trece la moneda euro Ce se intampla cu Romania Anunt oficial al Comisiei Europene
Croatia e pregătită de zona Euro, spre deosebire de România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit oficialului european, Eurogrupul a aprobat recomandarea adresată Consiliului UE de către statele membre din zona euro. Potrivit Capital, Croația îndeplinește criteriile de convergență evaluate pozitiv de Comisia Europeană și Banca Centrală a Europei.

Croația devine al 20-lea stat din zona euro

Recomandarea aprobată propune ca guvernul de la Zagreb să introducă moneda euro începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit sursei citate, CE va adopta o serie de acte care vor permite Croației să fie membru al zonei euro.

ADVERTISEMENT

Paschal Donohoe a anunțat că Croația îndeplinește toate condițiile necesare pentru a trece la moneda euro, astfel că de anul viitor poate deveni al 20-lea stat membru al zonei euro.

Am deosebita plăcere de a anunţa că Eurogrupul a convenit astăzi că Croaţia îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Acesta este un pas crucial pentru ca Croaţia să devină cel de al 20-lea membru al zonei noastre euro şi un semnal puternic pentru integrarea europeană.

ADVERTISEMENT

Doresc să aduc un omagiu deosebit guvernului croat pentru angajamentul său şi pentru eforturile intense depuse în ultimii ani pentru a atinge acest rezultat, în circumstanţe deosebit de dificile”, a afirmat Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului.

Următorul pas pentru Croația va fi adoptarea recomandării prin vot cu majoritatea calificată a statelor membre din zona euro. Consiliul European va analiza acest aspect la reuniunea din 23-24 iunie.

ADVERTISEMENT

Decizia finală va fi luată după o consultare cu Parlamentul European, dar și cu Banca Centrală a Europei. Toate aceste documente ar trebui să fie adoptate în iulie 2022.

România nu poate treze la zona euro

Dacă în cazul Croației decizia este favorabilă, privind adoptarea euro, nu același lucru e valabil pentru România. Țara noastră e singurul stat UE cu deficit excesiv dintre cele șapte analizate.

ADVERTISEMENT

Concret, România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda euro, potrivit concluziei Comisiei Europene.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2022. Documentul evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro.

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE)”, potrivit Digi 24.

Exceptând Croația, Bulgaria se află pe drumul cel bun de a adopta moneda euro, lucru care se va întâmpla în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT
Tags: